Zrající ovoce a co s ním
Také vám na zahrádce zraje ovoce, případně zelenina, a vy přemýšlíte, jak je zpracovat? Způsobů je hodně. Od usušení přes odšťavňování a mixování až po zavařování nebo využití na výrobu lahodné zmrzliny.
Sušičky potravin
Základní otázka, kterou byste si před koupí měli položit je, jak často a jaký objem potravin budete sušit. Plánujete-li zpracovávat větší množství, vyplatí se vybírat z modelů s velkou sušicí plochou. Roli hraje i počet sušicích plat, zatímco některé sušičky mají čtyři nebo pět, jiné i osm. Přitom modely se stejným počtem plat mají mnohdy jinou celkovou plochu, protože se liší tvarem i velikostí.
Křížaly z jablek, štěpány z hrušek
Vyplatí se zauvažovat i nad tím, jaké suroviny budete nejčastěji sušit. Jestli vám stačí jednou ročně zpracovat přebytečná jablka, meruňky, hrušky či jiné ovoce, bude pro vás zbytečný přístroj, u kterého výrobce slibuje například sušení těstovin, ryb nebo květin. Pokud ale chcete se sušením více experimentovat, poohlédněte se po modelech s větším množstvím funkcí a příslušenství. „Doporučujeme zkontrolovat, zda výrobce uvádí v návodu k použití informace k postupu sušení a následnému skladování různých druhů potravin. Standardní by mělo být uvedení doporučených teplot a časů sušení, výhodou jsou pak podrobnější návody a recepty,” upozorňuje Hana Hoffmannová z časopisu Dtest .
Ticho a pohodlí
Vzhledem k tomu, že sušičky běží dlouhé hodiny, je žádoucí, aby byly co nejtišší. Nezapomeňte si tedy při nákupu zjistit hodnotu hlučnosti. Většina sušiček je ale relativně tichým společníkem. Při výběru dále nezapomeňte porovnat velikost a hmotnost jednotlivých přístrojů. Váha se většinou pohybuje od necelých dvou do pěti a půl kilogramů.
Termostat a časovač
Co se výbavy týče, kvalitní sušička by měla mít nastavitelný termostat a dále časovač. Rozsah se u většiny pohybuje v rozmezí 35 až 70 °C, přičemž u některých lze zvyšovat teplotu po jednotkách, u jiných po pěti stupních. Časovač má také mnoho modelů a většina disponuje displejem se zobrazením obou parametrů.
Neopomeňte čištění
Pravidelné čištění přispívá k prodloužení životnosti sušičky, a tak na něj rozhodně nezapomínejte. Některé modely umožňují mytí sušicích plat a víka v myčce. Pokud je to pro vás důležité, opět na to myslete ještě před samotným nákupem. Sušičku vždy čistěte až poté, co vychladne a je odpojená z elektrické sítě.
Odšťavňovače
Při výběru odšťavňovače by měl být prvním kritériem typ plodů, které budete nejčastěji zpracovávat. S tvrdými surovinami, jako například jablky, mrkví či řepou, by si měly poradit všechny typy odšťavňovačů. Na měkké plody nebo dokonce listovou zeleninu či bylinky volte spíše přístroje šnekového než odstředivého typu.
Šnekový, či odstředivý?
Šnekové odšťavňovače drtí ovoce či zeleninu rotujícími koly (šneky) a přes příslušný otvor poté vytlačí výslednou šťávu. Pracují pomaleji než odstředivé výrobky, ale produkují větší množství šťávy. Jimi vyrobené džusy mohou mít sytější chuť, jsou hustší a někdy si uchovají i kousky dužiny, takže připomínají (spíše než čirou šťávu) hmotu ve formě pyré. „Dokáží ale využít ovoce skutečně tzv. na dřeň a mají větší výtěžnost než odstředivé výrobky. Protože džusy zpracovávají pomalu a při nižších rychlostech, výsledné nápoje nemají takový sklon oxidovat jako u přístrojů odstředivých. Ve srovnání s nimi pracují poměrně tiše, jsou ale zase mnohem náročnější na montáž a čištění, což ukázal i náš test“, upozorňuje Hana Hofmannová. Naopak odstředivé výrobky fungují na principu otočných nožů, které ovoce nebo zeleninu rychle nakrouhají a odstředivou silou přitlačí na síto, přes nějž projde vymačkaná čistá šťáva. Pracují rychleji než šnekové přístroje, ale za cenu menší výtěžnosti než jejich šnekoví kolegové. Ve srovnání s nimi jsou hlasité, ale poměrně snadno sestavitelné i čistitelné.
V hlavní roli plnění
Bez ohledu na typ přístroje platí, že čím větší má odšťavňovač plnicí otvor, tím lépe. Při výběru se tak vždy nezapomeňte podívat na etiketu a zjistit, jak velký je. Příliš úzký otvor totiž snižuje uživatelský komfort a naopak prodlužuje dobu strávenou přípravou džusu. Ideální pro zpracování ovoce či zeleniny je otvor o velikosti alespoň sedm centimetrů. Pokud má odšťavňovač plnicí otvor příliš malý, budete muset ovoce či zeleninu nakrájet na velmi malé kousky. Nejenže strávíte čas zbytečným krájením, ale přijdete i o velké množství šťávy, která se při něm z ovoce či zeleniny uvolní.
Kabel i hmotnost
Pozor, příliš krátký napájecí kabel by vám mohl znesnadnit umístění přístroje, moc dlouhý zase může překážet při práci, ideální délka je tak kolem jednoho metru. Zvažte také, zda budete odšťavňovač často přenášet. Pokud ano, zaměřte se při výběru na co nejlehčí přístroj, maximálně do 5 kilogramů.
Zmrzlinovače
Není zmrzlina jako zmrzlina. Říká se, že když jednou ochutnáte tu domácí, nebudete chtít jíst jinou. Navíc přesně víte, co zmrzlina obsahuje. Zmrzlinu si připravíte i bez přístroje, ale budete muset každých 30 minut hmotu promíchat, aby se během tuhnutí v mrazáku nevytvořily ve směsi hrubé krystalky vody. Elektrický zmrzlinovač už nepotřebuje vaši asistenci a připraví vám nadýchanou zmrzlinu, lahodný sorbet anebo zdravější verzi mražené pochoutky – mražený jogurt.
Jak funguje?
Do zmrzlinovače nalijete vámi připravenou zmrzlinovou směs a o zbytek se už postará zmrzlinovač sám. Metličky uvnitř přístroje tekutou směs šlehají v pravidelných intervalech. Během šlehání se mísa postupně ochlazuje (nebo je ochlazená předem), tím ochlazuje rovnoměrně i zmrzlinovou směs, která pomalu tuhne až vznikne zmrzlina, kterou si můžete prakticky hned nabírat.
Dva druhy zmrzlinovačů
Pro domácí přípravu zmrzliny si můžete vybrat mezi dvěma technologiemi výroby zmrzliny. Jednak zmrzlinovačem s chladící nádobou a jednak s kompresorem. Pokud už teď víte, že budete zmrzlinu připravovat velmi často, investujte do zmrzlinovače s kompresorem. Díky kompresoru se zmrzlina chladí přímo v přístroji během přípravy. Nemusíte tak nic chladit předem. Počítejte ale s tím, že takový výrobník zmrzliny zabere dost místa a je dražší než zmrzlinovač s chladící nádobou, který pořídíte už zhruba kolem 1 500 Kč. Speciální dvojitou misku ale musíte ještě před samotnou přípravou dát nachladit do mrazáku (alespoň na 10 hodin) a po míchání ji znovu do mrazáku vložit. I díky tomu je tato příprava zmrzliny časově náročnější.
Zaměřte se na parametry
Nezapomeňte si porovnat příkon jednotlivých modelů. Jako u všech elektrických přístrojů platí základní pravidlo: Čím vyšší příkon, tím rychleji a lépe dokáže daný stroj pracovat. U zmrzlinovače udává vyšší příkon rychlejší dobu přípravy zmrzliny. Pro čtyřčlennou rodinu vybírejte zmrzlinovač s chladicí nádobou s příkonem mezi 12 až 20 W. (Zmrzlinovače s kompresorem mají příkon až 230 W.)
Jak na domácí zmrzlinu?
Vyzkoušejte osvědčenou klasiku v podobě zmrzliny ze smetanového základu. Jako další složku zvolte ovoce, ořechy nebo čokoládu. Zmrzlina by měla být dostatečně sladká, nezapomeňte tak na cukr nebo med, případně ovocné sirupy. U smetanových zmrzlin přidejte také tajnou přísadu – žloutek. Ten vytvoří typickou zmrzlinovou strukturu a vanilkové zmrzlině dodá i barvu. Hitem poslední doby se stal mražený jogurt. Jak jej připravíte ve zmrzlinovači? Kromě tučné smetany přidejte do mrazící nádoby i tučnější jogurt řeckého typu. Všechny suroviny vkládejte do zmrzlinovače přímo z lednice a postupujte vždy přesně podle receptu. Ingredience také před samotnou přípravou důkladně rozmixujte.
Důležité parametry zmrzlinovače:
• Objem mísy – díky objemu mísy jednoduše zjistíte, kolik zmrzliny připravíte najednou. Popřemýšlejte nad tím, jak dlouho vám doma vydrží klasická vanička zmrzliny, kterou kupujete v obchodě. Ta má totiž okolo 1 000 ml. Pokud ji doma sníte všichni naposezení, vyberte si spíše zmrzlinovač o objemu okolo 1 500 ml.
• Materiál nádoby – pokud se rozhodnete pro levnější výrobník zmrzliny, bude mísa pravděpodobně z plastu, který je lehčí. U dražších modelů je mísa nejspíše vyrobena z nerezové oceli. Nerezová miska neváže pachy a mnohem jednodušeji ji umyjete.
• Materiál metliček – plastové metličky se vyskytují u levnějších přístrojů, mějte ale na paměti, že mohou být náchylnější k poškození. U dražších modelů výrobce počítá s častějším využitím přístroje, proto jsou metličky vyrobené z kovu.
text Vanda Jesenská ve spolupráci s Dtest
foto se souhlasem firem Gorenje, Planeo, My concept CZ, Tescoma, Electroworld
Datum vydání: 27. 9. 2022