Zavařujeme úrodu!
Sezona višní, rybízu i rajčat vrcholí, a tak jsme pro vás připravili několik receptů i šikovných vychytávek.
Višňový džem s borůvkami a rybízem
Ingredience:
- 600 g višní
- 300 g borůvek
- 150 g červeného rybízu
- 1000 g cukru
- 1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta
Postup:
Nejprve ovoce omyjte pod slabým proudem vody. Višně vypeckujte, kuličky rybízu sejměte ze stopek a vše smíchejte s borůvkami. Směs ovoce rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promíchejte s ovocným pektinem a vsypte do propasírovaného ovoce. Důkladně promíchejte, za stálého míchání přiveďte k varu a povařte asi 3 až 5 minut. Hotový džem vlijte do čistých skleniček, které zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Džem skladujte nejlépe na suchém, temném a chladném místě.
Pikantní čatní z rybízu a červené cibule
Ingredience:
- 2 červené cibule
- 200 g červeného rybízu
- 100 ml červeného vinného octa
- 100 g cukru
- kousek zázvoru
- polovina pálivé papričky
- stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
Postup:
Cibuli oloupejte, nakrájejte na měsíčky a poté ji v rozehřáté pánvi na olivovém oleji restujte, dokud nezesklovatí. Pánev odstavte a do hrnce vložte najemno nasekaný zázvor, česnek a pálivou papričku. Směs zalijte 100 ml vinného octa a chvíli povařte. Dále do směsi přidejte cibuli, špetku soli a nakonec cukr. Ten nechte vařit, dokud se nerozpustí. Jako poslední přidejte červený rybíz a vše vařte minimálně dalších 10 minut. Hotové čatní naplňte do sklenic a skladujte v suchu a chladu, kde vám vydrží asi tři týdny. Skvěle se hodí třeba ke grilovaným masům nebo nejrůznějším sýrům.
Domácí kečup
Ingredience:
- 1 kg rajčat
- 2 jablka
- 1 cibule
- 70 g cukru
- 60 ml jablečného octa
- 60 ml vody
- lžička soli
- bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 ks hřebíčku
- špetka skořice
Postup:
Jablka, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl, cukr a koření. Na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně jednu hodinu. Po uvaření vyjměte veškeré koření. Směs v hrnci rozmixujte dohladka a případně ještě propasírujte. Kečup nalijte do sklenic asi půl centimetru pod okraj, pevně uzavřete a vložte do kastrolu s horkou vodou. Při teplotě 85 °C sterilujte 20 minut a poté nechte vychladnout dnem vzhůru.
text redakce foto archiv firem
Datum vydání: 29. 9. 2022