Vaříme raw
Rádi zkoušíte něco nového? Začátek nového ročního období je změnám a experimentům příznivě nakloněn. Jarní recepty pro milovníky raw kuchyně nachystala Zuzka Lužná z LoveOfRaw.cz. Koho chytnou za srdce, může si stáhnout zkušební e-book, nebo rovnou objednat kurz přípravy raw lahůdek v brněnském centru.
Raw pomazánka z jarní cibulky
Ingredience:
1 ks zralého avokáda
4 ks stonků z jarní cibulky (nakrájejte jen po začátek zelené natě, tedy pouze bílou část cibulky)
šťáva z půlky citrónu
himálajská sůl
pepř
Postup:
Všechny ingredience vložte do malého kuchyňského robotu a rozmixujte podle chuti nahrubo nebo najemno. Pomazánku můžete namazat na rozkrojenou syrovou cuketu, okurku, papriku, mrkev, řepu nebo jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte rádi. Dále ji můžete vmíchat třeba do vašeho oblíbeného salátu nebo namazat na raw chlebík.
Raw špenátová polévka
Ingredience:
1 napěchovaný šálek listového špenátu
1 rajče
1 šálek vody
1/2 zralého avokáda
šťáva z jednoho menšího citrónu
1 polévková lžíce tahini
špetka himálajské soli
Na ozdobu:
bio a raw konopná loupaná semínka
dýňová semínka
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte najemno. Servírujte posypané konopnými semínky a polité za studena lisovaným dýňovým olejem. Polévku můžete ohřát do 42 stupňů Celsia.
Bylinkové raw žervé
Ingredience:
200 gramů oloupaných mandlí
1 polévková lžíce za studena lisovaného olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
sůl
pepř
oregano
bazalka
tymián
troška vody
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do jemného sýrového žervé, ozdobte bylinkami a podávejte třeba s nakrájenými kousky mrkve, řepy, cukety nebo kedlubny, nebo si žervé namažte na listový salát a vytvořte si rolku.
Detoxikační green smoothie
Ingredience:
hrst špenátu
hrst římského salátu
4 malé kousky celeru
1 jablko
1 hruška
šťáva z jedné limetky
1 lžíce mladého ječmenu
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte. Vodu dolévejte postupně, tak zvolíte správnou hustotu vašeho smoothie.
Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.
Text a foto: Zuzana Lužná
Datum vydání: 30. 4. 2016