Vánoční láskominy
Možná jste si už také někdy s blížícími se Vánocemi řekli, že to letos nenecháte jen tak – že zkusíte vzít výzdobu, pečení i přípravu dárků do vlastních rukou! V tom případě se vám právě touto novou knihou určitě trefíme do noty!
KÁVOVÉ KOSTKY
Suroviny:
1 lžíce instantní kávy
2 lžičky horké vody
1 a ½ lžičky sušených bílků (nelze nahradit čerstvým bílkem, směs musí být jen minimálně vlhká)
220 g třtinového cukru
metlička na šlehání nebo ruční mixér
stěrka
silikonová forma na led
Postup:
Troubu předehřejte na 100 °C. Ve velké míse smíchejte kávu a sušené bílky s horkou vodou. Na míchání použijte metličku nebo ruční mixér, ve směsi tak nevzniknou hrudky. Postupně zašlehejte i cukr. Měla by vzniknout směs připomínající vlhký písek. Není ani tekutá, ani tuhá.
Kávovou směsí naplňte silikonovou formu na led. Lžící nebo stěrkou hmotu do formy napěchujte a stlačte, přebytečnou hmotu setřete zpět do mísy. Naplněnou formu vložte do předehřáté trouby a nechte asi 40 minut sušit. Po vyjmutí z trouby by měly kostky alespoň 8 hodin, ideálně však do druhého dne, odpočívat. Ztuhlé kávové kostky opatrně vyklopte z formy.
Naskládejte je do průhledného šifonového sáčku s dekorativní šňůrkou na zavázání. Dárek opatřete ještě malou vánoční ozdobou a jmenovkou, na kterou můžete napsat buď recept, nebo návod k použití. Kostky se dají křoupat jen tak, jako bonbony, nebo jimi můžete ochutit horkou čokoládu či kakao.
Tip: Sušené bílky prodávají obchody pro cukráře.
PAPÍROVÉ OZDOBY NA STROMEČEK
Co potřebujete:
obyčejný kancelářský papír
šicí stroj
bílou nit
čtvrtku
bílou bavlnku a zbytek krajky
Ozdoby:
Ze stránek www.mojelaskominy.cz si vytiskněte a obkreslete šablony. Kancelářský papír přeložte na polovinu, přiložte šablony těsně k přehybu a obkreslete. Na jednu ozdobu budete potřebovat 8 kusů.
8 vystřižených dílů rozložte, poskládejte na sebe a prošijte na šicím stroji – oba konce nití nechte dlouhé alespoň 15 cm. Na jedné straně pak konec zavažte jako očko na zavěšení, na druhé trochu zkraťte.
Baletka:
Opět si vytiskněte šablonu ze stránek www.mojelaskominy.cz, vystřihněte ji a přeneste na čtvrtku. Krajku prošijte jehlou s navlečenou bavlnkou předním stehem a zatáhněte pro nařasení.
Konce bavlnek zavažte baletce kolem pasu jako sukni. Pomocí jehly ještě protáhněte v horní části ozdoby nebo siluety kus bavlnky pro zavěšení.
Tip: Vyberte slabší a ostrou jehlu a na stroji zvolte větší steh.
TAPENÁDA Z ČERNÝCH OLIV
Suroviny:
¾ šálku vypeckovaných černých oliv
¾ šálku kaparů
1 sardelka
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte dohladka, dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Hotovou tapenádu plňte do obyčejných malých zavařovaček, na víčko přilepte pomocí lepidla Pattex Fix nebo lepicí pistolí větší korálek a nechte zaschnout.
Od hrany víčka pak nanášejte lepidlo po celém obvodu a postupně omotávejte provázkem, který ještě prsty přitlačujte. Provázkem pokryjte celé víčko, včetně korálku. Sklenici pak uzavřete a na korálek zavěste jmenovku.
Tip: Jako nejlepší příloha fungují slané krekry nebo opečené toasty.
Denisa Bartošová
Od roku 2005 se profesionálně věnuje dekor stylingu. Spolupracovala s časopisy Apetit, Albert v kuchyni a Gurmet, zpracovávala rubriky Dětské vaření a Dekor. Dlouhodobě spolupracovala s časopisem Marianne bydlení, realizovala proměny interiérů. Pro nakladatelství Smart Press píše nejen vlastní knihy, ale podílí se i na jiných, coby dekor stylistka (Sladký design Hanky Rawlings, Květinová kuchařka….).
V roce 2014 se stala spoluvydavatelkou časopisů Nové proměny bydlení a Krásný venkov, kterým se nyní plně věnuje. Současně provozuje e-shop a kamennou prodejnu, kde prodává vlastní designové výrobky.
Její první kniha Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek – vyhrála v prestižní mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards cenu za nejlepší design kuchařské knihy na světě.
Více na www.desina.cz
Datum vydání: 16. 12. 2017