Vánoční hvězda jako honosná dekorace
Ať už se jedná o dýchánek během adventu, stolování při svíčkách nebo štědrovečerní večeři, v tomto období by neměl chybět svátečně nazdobený interiér, nejlépe stůl.
Vánoční hvězda v růžové, červené i bílé
Pestrou ozdobou je vánoční hvězda, známá též pod názvem pryšec nádherný. Vyniká krásnými listeny, které mají nejrůznější barvy, tvary a velikosti. Tuto rostlinu můžete aranžovat do skupinek, na tác společně se svíčkami, šiškami a ořechy nebo ji lze zakomponovat do nápaditých dekorací v podobě například kokedama svícnu. Fantazii se meze nekladou!
Jak vybrat vánoční hvězdu?
Vánoční hvězdy jsou původem z Mexika. Světlo a teplo mají proto rády i moderní formy hvězd. Naopak tma, průvan a chlad jim nesvědčí. Proto pokud jsou umístěny v tmavém koutě obchodu, v průvanu u vchodu nebo venku při teplotách pod 15 °C, nevyplatí se je pořizovat. Doma pak rychle hynou. Zdravou vánoční hvězdu poznáte podle živých hustých listů a poupat žlutozelených květů uprostřed barevných listenů. Hlína v květináči by neměla být ani vyschlá, ani promočená.
Odborníci varují před populárními hvězdami se třpytkami, ty totiž rostlině neprospívají. Po nákupu hvězdy ji dobře zabalte a rychle ji odneste domů. Po příchodu do bytu odstraňte obal a rostlinu nechte pár hodin v chladnější místnosti, aby se aklimatizovala. Ideální teplota je pak pro hvězdu v rozmezí 15 až 22 °C a určitě potřebuje misku pod květináč. Umístění u radiátoru nebo kamen není ideální, protože hvězdy reagují na příliš vysoké teploty shozením listů.
Jak zalévat vánoční hvězdu
Aby vánoční hvězdy zůstaly krásné až do ledna, je třeba se o ně starat. Lépe snášejí mírné sucho než přílišnou vlhkost. Teprve když vrchní část půdy v květináči vyschne, je čas zalévat. Frekvence zálivky se odvíjí od okolní teploty a vlhkosti a roli hraje také velikost květináče. Malé hvězdičky v květináčích o průměru 6cm potřebují kvůli menšímu objemu půdy zalévat častěji než rostliny v květináčích o průměru 12 až 13cm. Hvězdy lze zalévat vodou o pokojové teplotě shora, zespodu nebo ponořením. Při zalévání shora dopřávejte rostlině každé dva až tři dny malé množství vody, dokud nebude hlína rovnoměrně vlhká. Další možností je nalít vodu do podmisky, kořeny pak absorbují tolik vody, kolik hvězda potřebuje. Vodu přidávejte tak dlouho, dokud nebude hlína nasáklá a v podmisce nezůstane tekutina. Při třetím způsobu zálivky ponořte jednou týdně kořenový systém do vody, dokud hladina nepřestane bublat. Poté hvězdu vytáhněte, nechte ji okapat a vraťte do květináče. Stejně jako u předchozích dvou metod je následně důležité odstranit přebytečnou vodu z podmisky nejpozději po 15 minutách.
Červeno-zlatá klasika na stole s vánoční hvězdou
V hlavní roli tohoto velkolepého prostírání v odstínech červené, zlaté a bronzové jsou vánoční hvězdy dekorované ve stylové pohárové míse uprostřed stolu. Abyste docílili kontrastu, doplňte hvězdy větvičkami zimostrázu a barevnými podzimními listy, které v třpytivé míse mezi jasně červenými listy dodají aranžmá žádané akcenty. Stůl pak doplňte drobnějšími červenými hvězdami, ty umístěte do květináčků vlastnoručně vyrobených z jablka. Jak na to? Škrabkou vytvořte vždy nahoře jablka prohlubeň, kolem které ve vrchní části jablka naneste pomocí tyčinky trochu lepidla. Lepivou vrstvu posypte zlatými třpytkami a přebytečné množství setřeste. Nakonec do otvoru vložte skleněnou zkumavku, naplňte ji vodou a ponořte do ní nařezanou vánoční hvězdu. Pro tento slavnostně prostřený stůl zvolte barevně vhodné talíře a ideálně zlaté číše i příbory. Tabuli dozdobte červenými a zlatými ozdobami, které zvýrazní jemný světelný řetěz. Jablečné květináčky naaranžujte každému na talíř a dozdobte je drobnými šiškami.
Text: Vanda Jesenská
Foto: Stars for Europe
Datum vydání: 19. 12. 2023