Užijte si melouny, dokud je jejich sezóna!
V horkých letních dnech je hydratace organismu extrémně důležitá. Pít od rána do večera vodu je sice zdraví prospěšné, ale může to být nuda. Zkuste si proto do lahve nebo džbánu s vodou nakrájet kousky ovoce nebo zeleniny. Do jídelníčku zařaďte i meloun, který je z 90 % tvořen vodou. Ten nemusí být vždy jen nakrájený na plátky nebo na kostičky, vyzkoušejte různé recepty. Ty jsou s bezpeckovým melounem Bouquet úplná hračka.
Začít můžete třeba melounovým gazpachem. Na jeho přípravu budete potřebovat:
3 rajčata
350 g melounu Bouquet
1/2 stroužku česneku
50 ml olivového oleje
cukr podle chuti
1/2 malé dýně
1/2 okurky
bazalku
1 polévkovou lžíci hořčice
2 lžičky sherry octa
sůl
případně krevety (nemusí být)
Nejprve si na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun Bouquet. Nechte 10 minut odpočívat a pak vše rozmixujte a dochuťte solí. Pokud máte rádi krevery, uvařte je, zchlaďte a gazpacho jimi ozdobte. Jestli polévku podáváte bez krevet, na ozdobu postačí snítka bazalky.
Pokud jste milovníky mořských plodů, určitě zkuste udělat i krevetový salát s melounem. Hotový bude za pár minut. Stačí si na něj nakoupit:
bezpeckový meloun
200 g krevet
ledový salát
rukolu
olivový olej
balzamiko
sůl
pepř
citrón
Na olivovém oleji si lehce orestujte krevety. Mezitím důkladně omyjte salát s rukolou a natrhejte je na malé kousky. Meloun nakrájejte na malé kostičky. Vše přemístěte do jedné mísy a zakápněte citrónovou šťávou, balzamikem, olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.
Jestli dáte před salátem přednost pořádnému steaku, zkuste i ten s melounem. Kombinace je to sice netradiční, ale již vyzkoušená, dejte jí šanci i vy:
600 g vepřové krkovice
bezpeckový meloun
olivový olej
sůl
celý zelený pepř
Maso nejprve očistěte a osušte. Nakrájejte ho na plátky, posolte a obalte v podrceném zeleném pepři. Na pánvi si rozehřejte olej a steaky osmažte z obou stran. Hotové steaky podávejte s kousky melounu.
Sladkou tečkou na závěr budou vynikající palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou. Na ty budete potřebovat:
½ litru mléka
2 vejce
200 g hladké mouky
špetku soli
tuk na opékání
smetanu ke šlehání
meloun
vanilkovou zmrzlinu
Připravte si klasické těsto na palačinky z mléka, vajec, špetky soli a mouky. Palačinky opékejte na vymaštěné pánvičce z obou stran. V misce si ušlehejte šlehačku, z bezpeckového melounu vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Všechny tyhle dobroty přidejte na palačinky a podávejte.
Skvělé melounové menu můžete uzavřít vynikajícím melounovým mojitem. Na něj si připravte:
4 cl světlého rumu
limetku
10 lístků máty peprné
3 lžičky třtinového cukru
7 kostiček bezpeckového melounu Bouquet
sodu na dolití
Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice si připravte nakrájenou limetku, mátu, cukr, rozmačkejte a zalijte melounem. Po okraj sklenice nasypejte drcený led, přilijte rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.
Pusťte se do melounových experimentů teď, když je jejich sezóna. Kromě toho, že skvěle chutnají, mají i mnoho benefitů pro váš organismus. Neobsahují tuky ani cholesterol a jsou přímo nabité vitamíny. Pomohou vám s hydratací i při vyrovnávání optimálního pH v organismu. Překyselení organismu je totiž problém, se kterým se potýká většina naší populace.
Melouny Bouquet si můžete koupit v Kauflandu, Globusu a maloprodejnách po celé České republice. Cena se pohybuje mezi 34 Kč/kg a 12 Kč/kg, záleží, jestli je začátek nebo konec jejich sezony. Více informací včetně termínů letních akcí najdete na www.nejlepsimelouny.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/BOUQUETovoce.
Datum vydání: 22. 6. 2015