Trendy v kuchyňských dřezích a bateriích
Většina činností v kuchyni začíná u dřezu doplněného správně vybranou baterií. Zatímco u dřezu hrají roli hlavně velikost a materiál, baterie dokáže nabídnout řadu sofistikovaných funkcí.
Ve dřezu si člověk myje ruce, bere si vodu na pití, omývá ovoce či zeleninu a po jídle oplachuje některé kusy nádobí, které nejsou vhodné do myčky. Jeho dobře zvolené parametry usnadňují každodenní práci víc, než si možná uvědomujeme. Velikost a typ dřezu se odvíjí od koncepce celé kuchyňské linky. Dřez by měl být součástí pomyslného pracovního trojúhelníku uskladnění – příprava jídla – vaření, do něhož patří lednice, dřez a sporák nebo varná deska. Na výběr materiálu dřezu mají vliv nejen jeho kvalita a odolnost, ale také druh pracovní desky, do níž je zasazen.
Volba materiálu dřezu
Mezi základní materiály k výrobě dřezů patří nejspíš nejrozšířenější a cenově nejdostupnější nerezová ocel, dále keramika a rovněž kompozitní materiál granit, který existuje v celé řadě variant.
Nerezové dřezy jsou hladké, hygienické, snadno se udržují, ale nevynikají velkou odolností vůči poškrábání. Aktuálně se na trhu objevují inovativní typy z kvalitní a odolné tmavé oceli (Dark Steel), které ladí s černou nebo antracitovou pracovní deskou.
Keramické dřezy, které se obvykle volí zejména do stylových interiérů, disponují hladkým povrchem, jsou však křehké.
Mezi dražší, ale poměrně žádané typy patří granitové dřezy, které jsou vyrobeny z kompozitního materiálu složeného z kamenné drti (křemičitého písku nebo žuly) a pojiva. Jsou probarvené v celé výšce a odolné proti mechanickému opotřebení.
Sofistikované dřezové baterie
Dřezy doplňují baterie, jež mohou být pro lepší fungování vybaveny praktickou výsuvnou sprškou s regulovatelným proudem, která usnadňuje mytí zeleniny nebo napouštění hlubších nádob. Nejmodernější typy pak doplňují i další funkce. Díky integrovanému zařízení získáte z baterie rovnou filtrovanou vodu. Některé modely zase podobným způsobem umožňuje volbu neperlivé, jemně perlivé a perlivé vody přímo z kohoutku.
Text: Dita Fingerlandová
Foto: archiv firem
Datum vydání: 13. 5. 2024