Soutěž o 5x balíček se sadou pomůcek na výrobu džemů a želírovacími prostředky od Dr.Oetkera!
Správná odpověď: 75%.
Výherci: Jaromír Velen z Litomyšle, Olga Téthová ze Zábřeha, Vlasta Koldová z Liberce, David Kopečný ze Svitav a Sylva Křičková z Haber. Gratulujeme!
Výroba vlastních domácích džemů, marmelád, toppingů, želé i chutney je velmi jednoduchá, pokud použijete některý z moderních želírovacích prostředků. Dr.Oetker je dodává na trh už mnoho let a každým rokem roste počet těch, kteří si tyto sladké dobroty připravují sami, ať už z plodů z vlastní zahrádky, darovaných od kamarádů nebo koupených na trhu. Můžete si udělat jednoduchý džem z jednoho ovoce nebo ovoce kombinovat. Nebojte se trochu experimentovat a zkuste přidat koření nebo alkohol a namíchat si něco naprosto originálního. Sklenička domácího džemu bude i krásným dárkem pro někoho blízkého.
Inspirujte se třeba našimi jednoduchými a originálními recepty. Pokud dodržíte postupy a uvedené suroviny, máte záruku, že se vám džemy povedou.
Broskvové čatní s fenyklem a tymiánem
Náročnost: jednoduché
Doba přípravy: asi 40 minut
Vystačí na: asi 6 sklenic à 350 ml
Přísady:
700 g broskví (očištěných a nakrájených na kostičky)
300 g fenyklu (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
300 g řapíkatého celeru (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
200 g šalotky (očištěné a nakrájené na kostičky)
nastrouhanou kůru a štávu z 1 chemicky neošetřené limetky
300 ml jablečného octa
2 zarovnaná PL čerstvého tymiánu
4 zarovnané KL soli
2 zarovnané KL chilli koření
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
-
Broskve, fenykl, celer a šalotku vložíme do většího hrnce. Přidáme kůru a šťávu z limetky, ocet, tymián, sůl a chilli a dobře promícháme s Extra želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
-
Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Nektarinkovo-pomerančový džem
Vystačí na: asi 5 sklenic à 375 ml
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
1 kg nektarinek odpeckovaných a nakrájených na malé kousky
250 g filátek z pomerančů pokrájených na kousky (asi ze 4 pomerančů)
1 KL Vanilkového aroma Dr.Oetker
250 ml 100% pomerančové šťávy
1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr.Oetker
Příprava:
-
Ve velkém hrnci dobře promícháme nektarinky, filátka z pomerančů a vanilkové aroma. Přidáme pomerančovou šťávu a Super želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut.
-
Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
-
Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Tip: Výborně se hodí na palačinky, lívance či vafle.
Místo vanilkového aroma lze použít i Vanilkový lusk Bourbon Dr.Oetker
Pozn.: Filetování pomeranče: ostrým nožem okrájíme po celém obvodu pomeranče kůru. Pak podél bílé slupky vykrajujeme filátka tak, abychom získali čistou pomerančovou dužinu.
Ostružinové želé
(na 3 sklenice po 375 ml)
Přísady:
0,7 l ostružinové šťávy (asi z 1,3 kg ostružin)
1 KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker
1 Želírovací ovocný cukr Dr.Oetker
Příprava:
1) Ostružiny omyjeme, necháme oschnout a pomocí odšťavňovače získáme šťávu (postupujte dle návodu k použití k přístroji). Odměříme 0,7 l šťávy. Připravenou šťávu dobře rozmícháme v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrem.
2) Směs přivedeme za stálého míchání do varu a minimálně 3 minuty necháme za stálého míchání povařit. Poté sejmeme z plotny.
3) Uvařenou směsí, případně zbavenou pěny, okamžitě plníme až po okraj připravené sklenice. Šroubovací sklenice uzavřeme, obrátíme a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Tip: Během vaření přidáme 1/2 zarovnané čajové lžičky semletého koření (skořice, hřebíček, kardamom, koriandr).
Pět z vás, kteří odpoví správně na naši otázku, získají balíček na zavařování od Dr.Oetkera.
Pravidla soutěže:
Podmínkou účasti v soutěži je vaše registrace a odpověď na soutěžní otázku, kterou zasílejte do 13.8.2017. Vyhodnocení soutěže proběhne 22.8.2017.
Zasláním vašich údajů nám zároveň dáváte souhlas, abychom v případě výhry zveřejnili vaše jméno na našich internetových stránkách. Děkujeme!
Další podmínky soutěže najdete zde.
Informace o partnerech najdete na: www.oetker.cz
Datum vydání: 6. 8. 2017