Sklízíme, zavařujeme
V červnu a červenci začínají v zahradách dozrávat voňavé a šťavnaté druhy ovoce, které rozhodně stojí za to nejen ihned zkonzumovat, ale také uchovat na horší časy. Sklenice rybízové či jahodové zavařeniny nebo meruňkový kompot vám v zimních měsících jistě přijde k chuti a potěší i vaše smysly typickou vůní léta, přestože venku bude zima, nevlídno a šedivo.
Jahody, třešně, rybíz, meruňky i další druhy ovoce sklízejte postupně podle toho, jak jednotlivé plody dozrávají. Ideální je ukládat ovoce při česání opatrně do košíku tak, aby se nepomačkalo a neznehodnotilo. Ovoce, které se poškodí třeba při pádu na zem, rozhodně neskladujte, ale ihned spotřebujte, protože se v místě nárazu začne velice brzy kazit.
7 kroků k dokonale zavařené sklenici
1. Důkladná očista sklenic
Právě tento krok by měl předcházet veškerému zavařovacímu počínání. Sklenice i víčka důkladně omyjte ve vodě se saponátem, opláchněte v čisté vodní lázni a nechte okapat dnem vzhůru. Ve špatně omytých sklenicích by se zavařenina i kompot velmi brzy začaly kazit a všechna vaše práce by byla ta tam.
2. Přeberte ovoce
K výrobě zavařenin i kompotů používejte výhradně čerstvé, pěkně vypadající ovoce bez známek poškození. Vhodné nejsou ani přezrálé kousky, protože by mohly negativně ovlivnit chuť i trvanlivost výrobku.
3. Bez pecek a bubáků
Přebrané ovoce omyjte a nechte okapat. Odstraňte vše nepotřebné, jako jsou stopky, jádra a jádřince, pecky i případná poškození a pak vše zvažte. Nakrájejte ovoce na drobné kostky nebo rozmixujte – podle toho, zda se chystáte připravovat džem nebo kompot.
4. Než zapnete sporák
Podle množství ovoce odvažte potřebnou dávku cukru. Nakrájené ovoce vložte do velkého hrnce se širokým dnem a přidejte podle návodu přípravek Gelfix nebo želírovací cukr. V prvním případě smíchejte přípravek nejprve se dvěma polévkovými lžícemi cukru z odváženého množství a pak promíchejte s ovocem. Použijete-li želírovací cukr, smíchejte odvážené ovoce přímo s ním.
5. Za stálého míchání…
Při použití Gelfixu: Připravenou směs uveďte do varu na silném plameni a vše neustále míchejte, aby se hmota zespodu nepřichytila. Důkladně povařte 1 minutu a pak přisypte zbytek cukru. Opět vše uveďte do varu a vařte pět minut. Poté hrnec odstavte a z povrchu zavařeniny seberte lžící případnou pěnu, která se tu může během vaření tvořit.
Při použití želírovacího cukru: Vše za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně pět minut. Poté odstavte a odstraňte případnou pěnu z povrchu ovocné hmoty.
6. Želírovací zkouška napoví
O co se vlastně jedná? Prostřednictvím želírovací zkoušky se dozvíte, jestli ovocná hmota v průběhu chladnutí dostatečně ztuhne a bude mít konzistenci pravé zavařeniny nebo ne. Provedete ji tak, že kápnete 1 až 2 lžičky horké směsi na talíř. Je dobré si jej předem nechat několik minut vychladit v lednici. Pokud kapky ztuhnou do pěti minut, zvládne to později také připravovaný džem, marmeláda nebo želé ve sklenicích. Chcete-li, aby hmota ztuhla více, zamíchejte do horké směsi 1 až 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové podle návodu, který najdete na jejím obalu. Zopakujte želírovací zkoušku a teprve pak plňte směs do sklenic. Želírovací proces ve sklenicích může trvat až jeden týden nebo i déle, proto mějte s dobrotami ve sklenicích trpělivost.
7. Vzhůru nohama
Hotovou zavařeninou naplňte připravené čisté sklenice až po okraj a poté důkladně uzavřete víčky. Na závěr obraťte sklenice dnem vzhůru a nechte asi 5 minut odpočinout. Po vychladnutí je uschovejte do chladnější spíže nebo do sklepa.
Jak správně zavařeniny skladovat
Sklenice se zavařeninou, kompotem či sirupem nejlépe uchováte na chladném a tmavém místě, kde vydrží bez problémů rok i déle. Budou tak chráněny před UV paprsky, které mohou způsobit vyblednutí a změnu barvy. Pochoutky, jejichž součástí jsou oříšky, bylinky nebo různé druhy koření, mají trvanlivost o něco nižší, přibližně šest měsíců.
Pokud to nevydržíte a některou sklenici s dobrotou načnete a ochutnáte, pak ji vždy opět uzavřete a schovejte do ledničky, aby se nezačala kazit. Odebráním části zavařeniny se poškodí její pevná struktura a z produktu může na povrch vystupovat šťáva. To není na závadu, jen je potřeba uchovat sklenici ve větším chladu.
Jde to i bez klasického „zavařováku“
Tescoma Della Casa, souprava s teploměrem pro zavařování či sterilování v páře vám pomůže uchovat ovoce i zeleninu pro zimní období. Nemusíte nakupovat velké zavařovací hrnce – souprava je kompatibilní s běžnými nerezovými kastroly a hrnci o průměru 24 cm. Jednotlivé díly jsou vyrobeny z tepelně odolného plastu, žáruvzdorného silikonu a odolného skla.
Univerzální nástavec zvýší kuchyňský hrnec o 8 cm, proto nebude problém zavařit úrodu uzavřenou do vysokých sklenic nebo naskládat do hrnce i několik menších sklenic na sebe. Napařovací podložka ochrání sklenice před vysokou teplotou dna hrnce a masivní poklice s otvorem pro unikání páry zajistí optimální teplotu v průběhu celého procesu. O ní vás informuje teploměr, zasazený do úchytu poklice. Návod k použití sady je součástí balení. Cena 699 Kč, koupíte v prodejních centrech Tescoma či na www.eshop.tescoma.cz.
Vyberte si sklenici
Vyberte si zavařovací hrnec
Co právě dozrává…
Jahody
Jsou citlivé na mytí pod tekoucí vodou, poškozené plody ztrácejí rychle aroma a šťávu. Vyniknou v kombinaci s rebarborou, rybízem, višněmi či meruňkami.
Maliny
Jsou velmi citlivé na otlaky a snadno chytají plíseň, proto je urychleně zpracujte. Neměly by se mýt, ale jen pečlivě probrat, protože jemné plody se snadno poškodí a rychle ztrácejí aroma i šťávu.
Borůvky
Lesní plody jsou velmi aromatické a citlivé na zacházení, proto byste je měli ihned zpracovat. Zahradní borůvky jsou větší, oproti lesním mají méně šťávy a utržené vydrží v chladničce až 2 dny. Skvělé jsou kombinaci s jablky nebo malinami.
Třešně
Sklízejte pouze zralé bobule, protože třešně nelze nechat dozrát. Lze je dobře kombinovat se švestkami, dalšími bobulovinami i broskvemi.
Rybíz
Červený, černý i bílý rybíz je vhodný k zavaření i zamrazení. Ve sklenici dobře chutná se všemi ostatními druhy bobulovin a s třešněmi.
Rebarbora
Nejlepší je sklizená do konce června. Zabalená do vlhké utěrky vám vydrží v chladničce i několik dní, zamrazená až rok. Lze ji kombinovat s jahodami a jablky.
Text: Naděžda Vondrášková, odborná spolupráce Dr. Oetker
Foto: archiv firem
Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2017.
Datum vydání: 30. 7. 2017