Recepty do trouby

Recepty do trouby

Pstruh se šťávou z bílého vína

(pečený v parní troubě)

Suroviny (na 4 porce):

  • 4 pstruzi vcelku (à 250 g), vykuchaní
  • 450 ml kvalitního suchého bílého vína
  • 150 ml bílého balzamikového octa
  • 150 ml vody
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 120 g mrkve nakrájené na kolečka
  • 4 snítky petrželky
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 čajová lžička kuliček černého pepře
  • 7 hřebíčků
  • sůl a pepř

Na ozdobu:

  • 75 g másla
  • 1 citron nakrájený na kolečka

Postup:

Pstruhy vložte do napařovací misky s plným dnem, přidejte na ně bílé víno, balzamikový ocet, vodu, kůru z citronu, mrkev, bylinky a koření a připravujte při teplotě 90 °C cca 12 až 15 minut. Poté rozpalte máslo v šesti lžících šťávy, polijte jí pstruhy a ozdobte kolečky citronu.

Příslušenství:
napařovací miska s plným dnem (z knihy Vaření v páře, Miele)


Čokoládové muffiny s kousky kaki

Sladká chuť kaki bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve nebo cukrového melounu. Nemusí se loupat, dá se jíst jako jablko a při plné zralosti má až marmeládovou strukturu.

Suroviny (na 8 kousků):

  • půlka kaki
  • 145 g hladké mouky
  • 40 g kvalitního kakaa
  • ½ prášku do pečiva (6 g)
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 120 ml mléka
  • 50 g hořké čokolády
  • špetka soli

Postup:

V misce smíchejte všechny sypké ingredience: mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a špetku soli. V druhé misce si promíchejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Obě směsi dobře propojte a nakonec přisypte nasekanou hořkou čokoládu a na malé kostičky nakrájené kaki. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky a naplňte je těstem. Pečte na 180 °C asi 20 minut.

Zajímavost: V některých světových kulturách se kaki před Vánocemi podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.
(Zdroj: nejkaki.cz)


Kefírové vánoční sušenky

Suroviny:

  • 100 ml kefírového mléka
  • 280 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 lžíce cukru

Postup:

Promíchejte v míse vejce s cukrem, přidejte olej, kefírové mléko a přisypte hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Následně vypracujte homogenní nelepivé těsto. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný pět až 10 mm. Ten posypte krupicovým cukrem po celé ploše a ještě jednou přes něj přejeďte válečkem (můžete posypat i směsí mletých oříšků a cukru nebo jemně strouhaným kokosem). Těsto ostrým nožem či rádlem na pizzu nakrájejte na stejně velké čtverečky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky dejte péct na 10 až 12 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Tip: Povrch přelijte čokoládovou polevou. Výborné budou i obalené ve skořicovémcukru ihned po upečení. Podávat je můžete i s domácím džemem a marmeládou.
(Zdroj: Mlékárny Valašské Meziříčí)


Bio vánoční štrúdl

Suroviny na těsto:

  • 300 g bio hladké mouky
  • 75 g rozpuštěného zchladlého bio másla
  • 112 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g bio jablek
  • asi 100 g strouhanky v bio kvalitě
  • 100 g bio třtinového cukru
  • asi 200 g bio másla (100 g strouhanková směs, 100 g na potření)
  • ½ lžičky bio skořice
  • asi 60 g rozinek
  • 4 polévkové lžíce rumu (na namočení rozinek)
  • hrst očištěných vlašských ořechů v bio kvalitě

Postup:

Z ingrediencí si ručně připravte těsto tak, aby se vám nelepilo. Poté z něj vypracujte kouli, kterou potřete olejem a dáte do misky a zakryjete potravinovou fólií. Nechte hodinu odpočívat na chladném místě. Jablka očistěte, ale neloupejte, pouze je zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. K nim přidejte citronovou šťávu a ořechy. Rozinky na chvíli namočte do rumu, po chvíli slejte a přidejte ke směsi. Poté si připravte strouhankovou směs. V hrnci rozpusťte asi 150 g másla a zasypte ho strouhankou. Chvíli pražte a sundejte z plotny. Do strouhanky vmíchejte cukr a skořici. Vychladlé těsto vyválejte a přendejte na pečicí papír, potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankovou směsí. Dále přidejte jablíčka a štrúdl ze všech stran přehněte přes okraj, aby směs nevytekla. Pak už ho jen klasicky „zabalte“. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby na 180 °C a pečte půl hodiny.

Datum vydání: 23. 12. 2021

Edit: