Pečeme na Vánoce
Pečicí trouby se v předvánočním i vánočním čase mají co ohánět! Však také uspokojit všechna přání svátečních stolovníků není žádná legrace. Jaké typy těchto výkonných pomocnic vám v kuchyni mohou nabídnout své služby?
Klasika v podobě horkovzdušné pečicí trouby
Horkovzdušné pečení, které nabízejí klasické pečicí trouby s výškou 60 cm a více a objemem nad 70 l, vám dovolí péct objemnější pokrmy, nebo zvládnout současnou přípravu dvou i tří jídel najednou (v jedné várce tak upečete třeba tři i čtyři plechy cukroví). Tyto zatím stále nejrozšířenější typy trub ocení vícečlenné rodiny i ti, kdo opravdu často pečou. Některé modely disponují režimem velmi rychlého a úsporného ohřevu, takže můžete péct bez předehřívání a uspořit až pětinu energie. S pečením vám pomůže též celá řada přednastavených programů, které jednoduše zvolíte podle typu surovin, a trouba už se o přípravu konkrétní dobroty sama postará.
Pro malé domácnosti
Oproti tomu menší, tzv. kompaktní trouby s výškou přibližně 45 cm a vnitřním objemem od 40 do 70 l (podle zvoleného modelu), zpravidla plně postačí menším domácnostem a bývají pro ně také ekonomičtější – rychleji a „levněji” se ohřejí na požadovanou teplotu.
„Při porovnávání trub se kromě velikosti spotřebiče, příjemného designu a spotřeby zaměřujte i na vybavenost moderními funkcemi a pokročilými technologiemi. Nepodceňujte ani snadnost ovládání. Užitečná je také úprava vnějšího nerezového povrchu proti otiskům prstů, poškrábání či změnám barevnosti. Nezapomeňte ani na snadné čištění vnitřku trouby – námahu a hodně času vám ušetří například funkce pyrolytického čištění, čištění parou nebo povrchová úprava vnitřku trouby se samočisticí funkcí,” vysvětluje Pavel Trka ze společnosti Whirlpool CR.
Pečení zvládnou i mikrovlnné trouby
Jinou kategorii představují mikrovlnné trouby, které jsou však vybaveny ještě mnoha dalšími užitečnými funkcemi a byly tudíž povýšeny na tzv. multifunkční trouby. Tyto univerzální pomocnice dokážou výrazně zkrátit čas přípravy jídel a ušetřit energii. Nabídnou vám celou řadu nejrůznějších možností, jakým způsobem obědy, večeře nebo moučníky lze připravit – od vaření v páře s pomocí speciální parní nádoby, zapékání do křupava se speciální péčí o křupavou kůrčičku na povrchu přes horkovzdušný ohřev hotových jídel až třeba po oblíbené grilování. Díky menším rozměrům si je můžete nechat zabudovat do horní skříňky kuchyňské linky, aniž byste přišli o příliš velké množství úložného prostoru.
Plnou parou do kuchyně
Pokud si opravdu potrpíte na zdravou přípravu pokrmů s použitím minima tuku, patrně se vám velmi brzy zalíbí služby parní trouby. Parní pomocnice vám dokáže nabídnout opravdu hodně možností – kromě toho, že umí v páře vařit, zvládne pokrmy také upéct, ohřát nebo šetrně rozmrazit. Vyšší modely trub bývají dále vybaveny i funkcí horkovzdušného pečení s ventilátorem, díky němuž vám na povrchu pečínky nebo pizzy připraví křupavou kůrku a zároveň zvládnou velmi šetrnou přípravu jídla za rekordně krátký čas.
Výhodou je, že obě funkce – páru i horký vzduch – můžete dokonce kombinovat podle libosti a vše nastavit přesně na míru právě připravované dobrotě.
Vánočka z páry? Jde to.
S pomocí technologie PlusSteam u multifunkčních trub Electrolux, která využívá na začátku pečení k horkému vzduchu vždy trochu páry, těsto krásně dokyne a bude ještě nadýchanější a lehčí.
POSTUP
- Do zásobníku na dně trouby nalijeme vodu. Správné vlhkosti je dosaženo po 5 minutách, což je ideální čas na vložení těsta do trouby.
- Pečte v režimu Horkovzdušné pečení / PlusSteam při teplotě 200 °C zhruba 35 minut. Pokud vršek vánočky začíná při pečení rychle růžovět, přikryjte jej alobalem.
- Systém UltraFan Plus s pomocí extra velkého ventilátoru a speciálního vedení vzduchu zajistí, že vánočku připravíte rovnoměrně, kamkoliv ji v troubě umístíte.
Zdroj: Electrolux
Sbohem, složité čištění!
Čištění trouby zejména po svátcích vám může dát pěkně zabrat. Proto věnujte pozornost i tomu, jak si tuto neoblíbenou práci usnadnit. Na výběr máte z několika možností:
- Systém pyrolýzy – nečistoty jsou spáleny při vysoké teplotě (475 °C). Po vychladnutí trouby pouze setřete vzniklý popel pomocí vlhké houbičky.
- Samočisticí katalytické panely – jsou opatřeny speciálním porézním povrchem, jenž připomíná jemný smirk. Ten na principu chemické reakce – katalýzy – část nečistot spálí a část absorbuje.
- Parní technologie (nazvaná např. SmartCleanTM, Diamond CleanTM.) odstraní za pomoci nízkoteplotního cyklu a páry rychle a energeticky úsporně nečistoty z pečení bez jakýchkoliv chemických prostředků.
Zdroj: Whirlpool
Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv firem
Datum vydání: 26. 12. 2017