Odšťavňujete a sušíte?
Čerstvá pomerančová šťáva k snídani, voňavé houby do polévky, sladké křížaly na zimu… A všechno vlastnoručně připravené? Pak si dopřáváte luxus, který navíc prospívá i vašemu zdraví.
Když si sami natrháte ovoce a nasbíráte houby, všechno pěkně nakrájíte a usušíte nebo dáte do odšťavňovače, uvidíte, jakou radost z toho budete mít. A nejen vy, ale celá rodina. Na trhu jsou dnes běžně k mání dokonalé modely skvělých pomocníků – sušiček i odšťavňovačů. Stačí se jen zorientovat a vybrat si toho správného, s kterým bude radost pracovat.
Nerezový odšťavňovač ETA Fresher s výkonným motorem se zpětnou vazbou má široký plnicí otvor. Díky velmi hustému nerezovému mikrosítku se do šťávy nedostanou žádné nečistoty. Výkon odšťavňovače lze plynule snadno regulovat. Cena 3699 Kč na www.eta.cz
Nerezový odšťavňovač Catler JE 4011 má výkonný motor (1200 W) a nerezové síto s ostřím zpevněným titanem se stěnami z mikrosíťoviny s více než 40 000 miniaturních otvorů. Díky tomu dokáže zajistit maximální výtěžnost a přípravu kvalitní čerstvé šťávy během několika vteřin. Odšťavňovač je vybaven výměnným diskem na přípravyu pyré. Cena 5990 Kč. CATLER
Odšťavňovač Phillips HR1871/10 s funkcí QuickClean, dvěma rychlostmi a možností připravit až 2,5 litru šťávy naráz. Díky široké plnicí trubici není třeba ovoce krájet a zbylá dužina je shromažďována na jednom místě. Za 5299 Kč na www.kasa.cz.
ZA PÁR KORUN I ZA TISÍCE
Obecně se takzvané odšťavňovače rozdělují do tří kategorií – odstředivé odšťavňovače, tlakové rozmělňovací a mechanické (ruční). Odstředivé odšťavňovače ovoce a zeleninu nejprve nastrouhají na otáčejícím se diskovém struhadle. Odstředivá síla potom nastrouhané kousky rozprostře kolem centrálního struhadla a vylisuje šťávu. Jsou ideální pro zpracování šťavnatého ovoce a zeleniny. Tlakové odšťavňovače pracují s nízkými otáčkami – šneková šroubovice nejprve rozmělní vhozené ovoce či zeleninu a šťávu, která se z nich uvolní, pak protlačí přes jemné sítko. Tento typ odšťavňovače je ideální pro extrakci listové zeleniny a bylinek, zvládne ale i ostatní suroviny. Ruční odšťavňovače mají také šnekovou šroubovici, zvládnou snadno zpracovat šťavnaté ovoce, bylinky i listovou zeleninu. Musíte jim ovšem trochu pomoci…
SAMOSTATNÁ KAPITOLA: CITRUSOVAČE
Ty jsou určeny pouze na zpracování citrusových plodů, existují mechanické a elektrické. První se hodí pro občasné použití, čas od času, když si chcete ke snídani vymačkat čerstvou šťávu třeba z pomerančů nebo citrony do long drinku. Pokud plánujete odšťavňovat často nebo větší množství citrusů, zvolte rozhodně elektrický citrusovač – výsledek bude rychlý a bez námahy.
Je libo něco na osvěžení?
Okurkovo-mátová limonáda
Ingredience:
1 dcl čerstvé šťávy ze salátové okurky
2 cl čerstvé zázvorové šťávy
svazek máty
5–10 cl čerstvé limetkové šťávy
5 cl cukrového sirupu
soda
Postup:
Všechny ingredience důkladně protřepejte v šejkru, přeceďte na čistý led do karafy, doplňte sodou, ozdobte kolečky čerstvé salátové okurky, zázvoru a svazkem máty.
Zdroj: CATLER
Shake and Go! Takhle jednoduše si připravíte letní osvěžení plné vitaminů – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly, shaky, smoothies, ledovou kávu nebo ledovou tříšť. Za 699 Kč na www.my-concept.cz.
Ovoce lze využít i jinak… Šťavnaté hodiny si můžete vyrobit sami. Stačí si stáhnout HF Designer z www.happyfoto.cz do počítače a zkopírovat do něho libovolnou fotografii. Hodiny mají průměr 18 cm a v ceně 699 Kč je i hodinový strojek a držák na stěnu.
Karafa s lisem na citrusy – šťáva se vylisuje přímo do nápoje a můžete rovnou podávat. Lisovací kužel se před servírováním vyjme, objem 1 l. Cena 300 Kč na www.tchibo.cz
Lis/drtič na ovoce a zeleninu promění kuchyňského robota KitchenAid Artisan v univerzální kuchyňský přístroj. Nástavec je ideální na pasírování měkkého ovoce a vařené zeleniny. Všechny suroviny dokonale propasíruje a odstraní nechtěná zrnka, semínka a slupky. Za 2330 Kč na www.vasekuchyne.cz.
PODLE ČEHO VYBÍRAT?
Upřednostněte výkonný motor (výkon kolem 1000–1200 W) a kvalitní nerezové síto – jedině tak získáte tu nejlepší šťávu. Dokonalá odšťavňovací síta jsou z mikrosíťoviny, protože mají nejvyšší propustnost šťávy. Čím více je v síťovině miniaturních otvorů, tím lépe. Plnicí otvor odšťavňovače by měl mít co největší průměr, abyste mohli vkládat i velké kusy ovoce a zeleniny. Přístroj by měl mít aspoň dvě rychlosti, protože vyšší otáčky se hodí na tvrdou zeleninu a ovoce (jablka, mrkev nebo ananas), nízké otáčky jsou zase dobré na citrusy, meloun nebo kiwi. Otáčky musí jít plynule regulovat, ideálním řešením je elektronické ovládání rychlosti. Některé odšťavňovače mají přídavný disk, který ve šťávě zachová dužinu bohatou na vlákninu a hodí se na měkké ovoce, jako jsou banány, mango nebo jahody. Vyrobíte si tak jemné pyré. Myslete i na bezpečnost přístroje – vyberte si pouze takový, který v případě, že není správně sestaven a zajištěn, nejde spustit. Neměla by chybět ani protiskluzová úprava nožiček.
Sušička ovoce Hydraflow Ezidri Snackmaker (FD500) zvládne usušit ovoce, zeleninu, bylinky i houby, zachová maximální množství vitaminů, minerálů, stopových látek a vlákniny, během sušení se neztratí barva, chuť ani vůně. Na speciálních fóliových miskách si navíc můžete vyrobit ovocné, jogurtové nebo zeleninové placky. Teplý vzduch se rozvádí ventilátorem, teplotní režimy jsou elektronicky řízené (od 35 do 60 °C) a spotřeba elektřiny nízká. 4490 Kč. www.bionaire.cz
Odpeckovač třešní Tescoma Handy je skvělá pomůcka pro snadné a rychlé odpeckování čerstvých, kompotovaných i mražených třešní bez poškození dužiny. Dno je opatřeno protiskluzovou úpravou pro komfortní a bezpečné použití, cena 499 Kč. TESCOMA
Miska s chladicím akumulátorem zajistí, že ovoce nebo salát zůstanou déle čerstvé a snadno je převezete i naservírujete. Součástí je příbor a dobře těsnící víko, miska zvládne teploty od 15 do 110 °C, můžete ji mýt v myčce. Cena 300 Kč na www.tchibo.cz
A PROČ SUŠIT?
Sušení je nejzdravější způsob konzervace ovoce, zeleniny a hub. Šetrným sušením se uchová až 80 % vitaminů, především C, A a B, minerální látky a vláknina. Navíc nepoužíváte cukr ani konzervační látky a barviva. Krásně si například zpracujete všechny přebytky ovoce a zeleniny z vlastní zahrady, sušit můžete i bylinky a jakékoliv jedlé houby.
Pět sušicích plátů (průměr 33 cm), variabilní nastavení výšky, ochranu proti přehřátí, plata i víko jsou z průhledného plastu. Kromě hub a ovoce zvládne dokonale usušit i zeleninu, bylinky nebo maso. Cena 999 Kč. www.eproton.cz
Šnekový odšťavňovač Gorenje VitaWay JC 4800 VMX nabízí inovativní, mimořádně šetrný způsob získávání šťávy – namísto standardního postupu využívajícího odstředivou sílu tento odšťavňovač šťávu vymačká lisováním, čímž potřebné vitaminy a minerály zůstanou zachovány. Navíc nedochází ke smíchání se vzduchem a následnému procesu oxidace, proto jsou výsledná chuť a barva výrazně lepší než při klasickém (odstředivém) procesu. Cena 5990 Kč. GORENJE
Než se odhodláte k přípravě vlastní domácí ovocné dřeně, zkuste, jak chutná profesionálně připravená – tahle je bez přidaného cukru, barviv, konzervantů i stabilizátorů a v každém kelímku najdete praktickou lžičku. Více na www.agrimex.org.
Rychlonanukovač je skvělý pomocník pro rychlou a snadnou domácí přípravu nanuků. Za 10 minut zvládnete připravit až tři dvojice nanuků po sobě. Set obsahuje čtyři plastové tyčinky s ochranou proti kapání, otočnou hlavu pro snadné vyjímání nanuků a protiskluzové nožky. Cena 800 Kč na www.tchibo.cz.
CO ROZHODUJE PŘI KOUPI?
Zaměřte se na parametry, jako jsou cirkulace teplého vzduchu – dobrá sušička musí mít ventilátor. Podezřele levným kouskům bez ventilátoru se raději vyhněte, neusuší ovoce dokonale a hrozí vznik plísní. Velkým plus je termostat s elektronicky řízenými teplotními režimy sušení, což vám umožní sušit jak bylinky, ovoce, zeleninu a houby při nízké teplotě, tak i vyrobit si ovocné nebo jogurtové placky při maximální teplotě. Nepodceňte ani spotřebu a kapacitu sušičky i její vybavení a doplňky, například sušicí pláty navíc a podobně. A pamatujte si, že nízká pořizovací cena znamená vysoké provozní náklady a naopak.
Lékué Lemon Press je moderní alternativou klasických odšťavňovačů citronů. Pomocí důmyslného návleku ze silikonu vymačkáte jen tolik šťávy, kolik potřebujete, bez jader a bez rizika, že šťáva vystříkne tam, kam nemá. Za 225 Kč na www.vasekuchyne.cz.
Nízkootáčkový odšťavňovač Rohnson R-450 vitaMAX vám zajistí až o 50 % více šťávy v kratším čase oproti běžným odstředivým odšťavňovačům. Zvládne nejen všechny druhy ovoce a zeleniny, ale také ořechy a bylinky. Běžná cena 4999 Kč, do konce června za akční cenu 2999 Kč na www.mall.cz.
Šnekový odšťavňovač JP 1500 je vybaven jedinečným systémem SES (Slow Extraction System) pro lisování ovoce a zeleniny. Díky tomuto systému získáte až o 15 % více šťávy než klasickým odšťavňováním. Jeho předností jsou úspora energie, tichý chod a snadná obsluha i čištění přístroje. Ovoce a zeleninu můžete lisovat celé, nemusíte je loupat. Za 4690 Kč na www.kasa.cz.
Odšťavňovač v nerezovém provedení Sencor SJE 1006RD disponuje dvěma rychlostními stupni – 15 000 a 18 000 otáček za minutu. Široký plnicí otvor o průměru 75 mm pojme i větší kusy ovoce a zeleniny. Ostří a filtrační mikrosítko jsou vyrobeny z nerezu, který zaručuje pohodlnou údržbu a delší životnost. Za 1299 Kč na www.mall.cz
Datum vydání: 29. 8. 2015
Edit: Mirka Vernerová