Oblíbený ostrůvek v centru kuchyně
Toužíte po nové kuchyňské lince s praktickým ostrůvkem? Pak ovšem pečlivě zvažte, zda pro jeho umístění máte potřebné nejen prostorové, ale i technické podmínky.
Hlavní výhodou ostrůvku je, že odděluje kuchyňskou a obývací část a dovoluje přístup ze všech stran. Dále tomu, kdo připravuje jídlo, umožňuje přirozený kontakt s ostatními členy domácnosti. Při plánování nové kuchyně si rozmyslete a zjistěte, kdy je návrh linky s ostrůvkem opodstatněný a také technicky proveditelný. To ovlivňuje především dispozice a velikost místnosti – měla by být taková, aby zbyl kolem ostrůvku dostatečný komunikační prostor. Podstatné je také zvážit, zda bude ostrůvek sloužit pouze jako další pracovní plocha a „výdejní pult“, nebo jestli do něho chcete umístit také varnou desku nebo dřez, případně oboje. Zatímco v prvním případě můžete do stávající linky ostrůvek začlenit i dodatečně, uvažujete-li o dřezu, je potřeba k němu přivést vodu a odpad. To bývá většinou možné jen při celkové rekonstrukci, a také záleží, jsou-li k tomu vhodné technické podmínky. Pro hladký provoz varné desky je kromě přívodu elektřiny s potřebným příkonem třeba zajistit i odtah vodních par a pachů, vznikajících při vaření. Kde nelze použít závěsnou digestoř, existují i výsuvné typy u varné desky, ty však bývají dražší.
VARIANTY VYUŽITÍ
Do ostrůvků větších rozměrů jsou obvykle zabudovány spodní skříňky. Jejich vzdálenost od protější části linky by měla být taková, aby se z obou stran daly dobře otvírat dvířka nebo zásuvky. Ze strany kuchyně mívá ostrůvek přístupné zásuvky a z obývací části může mít například barový pult k občasnému stolování, prosklenou vitrínu na nápojové sklo, otevřené police nebo jejich kombinace. Někdy na něj může přímo navazovat jídelní stůl běžné výšky (obvykle 74 cm), takže ho vyšší ostrůvek z jedné strany přirozeně chrání a poskytuje stolovníkům větší pocit intimity. Ostrůvek poskytuje i další nezanedbatelný úložný prostor.
PULTY A VOZÍKY
Ne všechny kuchyně, zejména ty méně prostorné, jsou pro ostrůvek vhodné. Pokud po něm však přesto toužíte, mohou ho zastoupit různé samostatně stojící pulty nebo kuchyňské vozíky, které se dají v případě potřeby jednoduše přemístit. Nabízejí další pracovní nebo odkládací plochu, různé police a někdy i úložné košíky nebo boxy na ovoce a zeleninu, lahve vína, skleničky a další nezbytnosti. I samostatně stojící vozík nebo pult by však měl korespondovat se stylem kuchyně. K lince s dýhovanými dvířky nebo v dekoru dřeva vyberte dřevěný model, bílou či šedou klasickou kuchyni doplňte vozíkem, případně stolkem v podobném odstínu a k minimalistické nebo moderní zvolte například jednoduchý nerezový typ. K industriálnímu stylu bude zase pasovat model s masivním dřevem a kovovou konstrukcí.
VARNÉ CENTRUM
Do ostrůvku je možné zabudovat kromě varné desky i mycí centrum a nad něj pověsit polici nebo věšák na hrnce a kuchyňské náčiní.
SNADNÁ ÚDRŽBA
Lesklé povrchy dvířek, vodovodních baterií, spotřebičů nebo obklady vypadají dobře, ale rychle se špiní. Řešení přináší NanoPěna, která vytvoří ochrannou vrstvu. Povrch stačí jednou očistit a po mnoho měsíců zůstává stále lesklý, výrazně méně se špiní a cokoli z něj snadno setřete obyčejnou vodou.
TEXT: DITA FINGERLANDOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM
Datum vydání: 29. 4. 2020