Moderní chladničky
Moderní chladničky a mrazničky sice chladí a mrazí, ale jsou na ně kladeny mnohem vyšší nároky než jen to, že budete mít neustále k dispozici studenou minerálku nebo zmrzlinu. Mají být především úsporné, a to v mnoha ohledech. Šetřit nejen potraviny, ale samozřejmě i energie a čas.
Stručně řečeno – moderní chladničky a mrazničky šetří peníze. Vždyť budou-li potraviny déle čerstvé a konzumovatelné, méně jich vyhodíte a méně nakoupíte; to je první část úspory. O energetické náročnosti není třeba hovořit. Chladnička či mraznička, které jsou v drtivé většině případů v provozu 365 dní v roce 24 hodin denně, je z těch spotřebičů, u nichž byste rozhodně neměli jít pod energetickou třídu A, spíše A+. Konečně vliv na úsporu má i to, jak do chladničky vkládáte potraviny. Každé otevření dveří znamená zvýšení spotřeby energie, a čím déle jsou otevřené, tím je větší – chladnička totiž zvyšuje svůj výkon, aby vrátila vnitřnímu prostoru požadovanou teplotu i vlhkost. Moderní chladničky proto už nabízejí chytrá řešení vnitřních prostor, kde vše má své místo a je snadno po ruce. Ty nejnovější dokonce umožňují nahlédnout dovnitř skrze průhledné dveře! Design těchto spotřebičů je pak kapitola sama o sobě. Bílé, černé, šedé, nerez, barevné, minimalistické, retro, různé typy povrchů… Široké možnosti provedení činí z tohoto spotřebiče plnohodnotný interiérový doplněk.
DOBŘE VYBERTE
Výběr chladničky není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Měl by se v první řadě odvíjet od potřeb vaší domácnosti, a to jak rozměrem (podle prostoru, který mu bude určený), tak objemem: Pro rodinu se dvěma dětmi rozhodně nestačí malý spotřebič určený pro vestavbu pod pracovní desku. Naopak muž žijící single, který není zrovna gurmán, nepotřebuje americkou chladničku; postačí mu menší spotřebič. Podle čeho vybírat objem? Jeden člen domácnosti potřebuje prostor o objemu 60 litrů v chladicí části a 20 litrů v části mrazicí. Podle početnosti rodiny se tato čísla násobí. Tříčlenná rodina by tedy měla vybírat spotřebič, který nabídne objem přibližně 180 litrů v chladničce a 60 litrů v mrazničce.
ČTĚTE ENERGETICKÝ ŠTÍTEK!
To byste měli dělat u všech domácích spotřebičů, jsou na něm dnes už konkrétní a velmi praktické údaje. I u chladniček tak můžete porovnat, o kolik se mezi jednotlivými modely liší spotřeba energie. Je prokázáno, že lednička se právě pro svůj nepřetržitý provoz podílí na celkových výdajích domácnosti za energie 6 až 11 % (pokud elektřinou netopíte). S tímto vědomím tedy dobře zvažujte, zda se svým partnerem potřebujete velkou chladničku, byť vysoce úspornou, v níž bude stále prázdno a spotřebovaná energie přijde vniveč. Berte ale tuto informaci v úvahu také tehdy, pokud se rozhodujete mezi levnějším spotřebičem z nižší energetické třídy a dražším, který je úspornější.
Na energetickém štítku pak kromě objemu a roční spotřeby energie najdete ještě údaj o hlučnosti. Nenechejte se mýlit, i u chladniček je důležitý. Pokud právě měníte starý spotřebič, možná je to i proto, že vás při večeři rušil nepříjemným hučením. Ledničky dnes umějí být tiché; ty nejtišší vydávají zvuk o síle 33 dB, což odpovídá šepotu.
FUNKCE A VYBAVENÍ
Co už na energetickém štítku nenajdete, jsou funkce a vybavení, které moderní chladničky nabízejí. Ty se různou formou a v různé míře starají především o potraviny a zachovávání jejich čerstvosti po co nejdelší dobu. Záleží opět na potřebách uživatele. Pokud jste milovníky čerstvých salátů, pak určitě vybírejte chladničku se speciálními zónami (boxy) pro zeleninu a ovoce, výjimečná péče v rámci chladicího prostoru pak může být rovněž věnována čerstvému masu či rybám. Zatímco ve většinovém prostoru chladničky obvykle panuje teplota kolem 4 °C a výše, maso a ryby potřebují k zachování svých kvalit teplotu kolem nuly, ovoce a zelenina o dva stupně více. Chladničky tak ve vymezených prostorách vytvářejí pro tyto suroviny ideální specifické podmínky, které představuje kombinace právě vhodné teploty, ale i vlhkosti vzduchu.
Praktická s ohledem na co nejdelší zachování kvality surovin je i případná schopnost chladničky udržovat v celém vnitřním prostoru rovnoměrně stejnou vlhkost. Některé spotřebiče také dokážou rychleji reagovat na otevření dveří a vrátit původní teplotu a vlhkost co nejdříve do požadovaných mezí, čímž zároveň zabraňují tvorbě námrazy. Jiné pak udržují v prostoru chladničky stále čerstvý vzduch a tak dále…
Nezapomínejte také na údržbu prostoru chladničky jako takového. I zde může spotřebič udělat část práce za vás. Poměrně běžné jsou dnes již antibakteriální funkce chladniček, které zabraňují vytváření bakterií a pachů z chlazených potravin.
JEŠTĚ K NÁMRAZE
Naprostá většina dnešních chladniček disponuje funkcí minimalizující nebo zcela eliminující tvorbu námrazy. Tato schopnost není praktická jen proto, že šetříte čas potřebný na pravidelné odmrazování. Je opět krokem k úspoře, neboť námraza snižuje efektivitu chladničky a zvyšuje její spotřebu.
CHYTRÉ UKLÁDÁNÍ
Již zaznělo, že s úsporností chladničky souvisí také množství času, kdy jsou otevřena dvířka. Až na výjimky se do vnitřního prostoru těchto spotřebičů nelze bez otevření dveří podívat. Základem je tak udržovat uvnitř určitý systém, který usnadní a zrychlí nacházení potravin. Vnitřní vybavení bývá variabilní, lze využívat speciální prvky v podobě dóz na vejce, držáků na láhve, všímejte si také, jak jsou řešeny úložné prostory ve dveřích – vejde se vám tam krabice s mlékem nebo láhev vína?
ŤUKY ŤUK, CO JE TAM?
Pokrok se nezastavitelně dere kupředu i v sortimentu těchto spotřebičů. Chladničky jsou stále úspornější, chytřejší, dokonalejší. To, že na vás zavolají, když zapomenete zavřít dveře, je to nejmenší… Nejenže některé z nich už za vás sledují svůj obsah, radí, co je třeba spotřebovat, co dokoupit, ale třeba také disponují vysoce inteligentními systémy, které po dobu několika týdnů sledují chod konkrétní domácnosti, jejích zvyků, denního režimu. Zaznamenávají a analyzují získaná data a následně svůj provoz, zvláště udržování nastavené teploty a výslednou spotřebu energie, upraví podle zjištěného schématu. To stále není všechno. Dnes už můžete mít nejen chladničku s dvojitými dveřmi, která nabídne snadný přístup k nejčastěji používaným surovinám (spoří tím energii), ale stačí na dveře chladničky jen zaťukat. Čelní plocha spotřebiče se zprůhlední, vy snadno zjistíte, kde co leží, a pak už jen rychlým pohybem (s minimálním navýšením spotřeby energie) sáhnete, kam je třeba. A pokud si stoupnete před senzor, dveře se samy otevřou. To oceníte s rukama plnýma nakoupených potravin.
Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem
Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.
Datum vydání: 5. 8. 2016