Magické vaření
S indukční varnou deskou uvaříte rychle, bezpečně a ještě ušetříte. Nikdy nic nepřipálíte, zapnutá plotýnka vám nespálí prsty ani utěrku, a uvařeno máte rychleji než na plynu. Pokud ho ještě neznáte, seznamte se se zázrakem indukčního vaření.
NOVÉ, LEPŠÍ TRANZISTORY
Vlastně to není žádná horká novinka. První modely indukčních vařičů byly vyrobeny už v sedmdesátých letech v USA. Jenže byly předražené a nespolehlivé, tudíž se příliš neujaly. Rozšíření indukce čekalo až na objev nových typů spínacích tranzistorů, které proces zjednodušily a zlevnily. Tyto tranzistory umožňují rychle přerušovat síťové napětí přímo ze zásuvky a vytvářet tak vysokofrekvenční proud velmi efektivně a s minimem dalších součástek. Jednoploténkové indukční vařiče díky tomu nestojí ani tisíc korun, jsou poměrně skladné a lehké. A na jakém principu tedy vlastně vaření na indukční desce funguje? Cívky z měděných drátů pod skleněnou deskou (sklo je vybráno nejen jako lehce udržovatelný, ale též nevodivý materiál) jsou napájeny střídavým proudem, vzniká v nich elektromagnetické pole, které zahřívá dno nádoby nad cívkou, jež musí být z toho důvodu kovová (feromagnetická). Díky tomu se samotná varná zóna nad spirálou nezahřívá, ohřívá se pouze nádobí a samozřejmě jídlo v něm. Soustava cívka-hrnec funguje jako transformátor, který sníží napětí a zvýší proud procházející hrncem. Pokud však na plotně není postavený žádný hrnec nebo je z nemagnetického materiálu, nebude se plotna zahřívat vůbec a bude vám hlásit „ERROR“. S jakým nádobím si tedy na indukční varné desce neuvaříte? Se skleněným, porcelánovým či hliníkovým, zmást vás může nádobí z nemagnetického nerezu. Zda jsou hrnce, které máte ve skříni na indukční desku vhodné, poznáte jednoduše, stačí je otestovat obyčejným magnetem. Pokud jste zjistili, že vaše nádobí by si s indukcí nerozumělo, a plánujete nákup nového, speciálního, zvolte výrobek se sendvičovým dnem, kde je mezi vrstvami nerezové oceli vložena deska z běžné feromagnetické oceli. Zda jsou hrnec nebo třeba pánvička, které se vám v obchodě zalíbí, vhodné pro vaření na indukci, poznáte podle piktogramu znázorňujícího jednoduchou cívku.
VÍTĚZNÁ INDUKCE
Nechce se vám zároveň s pořizováním indukce investovat i do nové sady hrnců? Nemusíte, i když na vašem oblíbeném nádobí magnet nedrží. Je tu totiž možnost redukce, jež funguje jako magnetické dno hrnce. Redukce se nahřeje a pošle teplo dál. Tento adaptér stojí pár set korun a vypadá jako plochá pánvička. Takže vaše sada hrnců nemusí skončit na smetišti, ale můžete se směle pustit do přípravy večeře. A vězte, že bude hotová dávno před příchodem hostů, neboť vaření na indukci je bezkonkurenčně nejrychlejší ze všech dostupných způsobů. To, jak je indukční vaření rychlé, dokazuje jednoduchý pokus – dva litry vody byly uvedeny do varu z 20 °C na běžné indukční plotýnce za vítězné 4 minuty a 46 sekund. Plyn, na nějž jste možná sázeli, potřeboval k uvedení vody do varu čas téměř dvojnásobný, a to 8 minut a 8 sekund. Ještě pomalejší je sklokeramická deska. Na ní se voda začala vařit až za 9 minut. A klasická elektrická plotýnka? Ta potřebovala ještě o padesát sekund víc. Samozřejmě se v závislosti na čase lišila též spotřeba energie potřebné k uvaření vody. Jak to, že je indukce tak rychlá? Plotny se totiž nemusí rozehřívat a okamžitě reagují na nastavení výkonu. Vzhledem k naprosto přesnému nastavení můžete například na indukci rozehřát tabulku čokolády bez vodní lázně, aniž by se vám připálila. Navíc, když teplotu snížíte, sníží se okamžitě, tudíž nehrozí překypění vroucí polévky ani připálení nedělního oběda. Indukce dokáže regulovat teplotu s přesností až na 1 °C. Další nespornou výhodou indukčních desek je úspora energie, oproti desce sklokeramické je účinnost přenosu energie o dvacet procent vyšší, a to až devadesátiprocentní. Jde o to, že se ohřívá pouze nádoba, tudíž téměř nedochází k žádným tepelným ztrátám. Většina indukčních desek disponuje funkcí, která automaticky rozpozná velikost hrnce a přizpůsobí jí varnou zónu.
Chytré funkce
◗ Dětská pojistka – zámek, který nedovolí dětským prstíkům náhodně zapnout dotykové ovládání.
◗ Časovač – naprogramujete si přesný čas, jak dlouho by se mělo jídlo vařit, a pak můžete klidně odejít. Samo se vypne a díky indukci se dál nevaří, neboť plotna je okamžitě studená.
◗ Dotykové ovládání – jednoduché a rychlé ovládání, které navíc dobře vypadá. Číslice se rozsvítí až po zapnutí přístroje.
◗ Pojistka proti připálení – přístroj pozná, že obsah nádoby překypěl, a automaticky se vypne.
◗ Rozpoznání velikosti nádoby – deska pozná průměr hrnce a přizpůsobí se mu tak, aby její výkon byl co nejúspornější a nejefektivnější. Pokud indukční deska tuto funkci nemá, měl by průměr nádoby zakrývat vyznačenou plotýnku.
◗ Automatické vypínání – když vyprší předem nastavený čas nebo když sejmete nádobu z plotýnky, deska se sama vypne.
◗ Booster – koncentrovaný vyšší výkon (až o 50 %) pro opravdu rychlé vaření.
◗ 6. smysl – dávkuje energii v průběhu vaření podle potřeby a tím ji šetří.
JAK VYBÍRAT
I když není indukce jako indukce, existují též levnější typy s nižším výkonem. Ty bychom však kupovat nedoporučovali. Podle čeho tedy vlastně indukční desku vybírat? Nejprve si rozmyslete, jak často a jak složitě vaříte. To rozhodne o velikosti desky a počtu varných zón, i když můžete vybrat také desku s celoplošnou indukcí, na niž lze umístit hrnců, kolik se vejde. Před výběrem velikosti desky si samozřejmě nezapomeňte změřit kuchyňskou linku, ne všechny indukční desky mají standardní rozměry, na něž jsme zvyklí u plynových či sklokeramických. Velmi důležitým faktorem je celkový příkon. Dívejte se po indukčních deskách s příkonem minimálně 7000 W, neboť u méně výkonných desek byste přišli o jednu z největších výhod indukčního, nebo jak se také říká studeného, vaření – o rychlost. Při výběru nepodceňte ani bezpečnostní prvky, ne všechny varné desky mají ochranu proti přepětí a podpětí; jistě chcete, aby vám deska dlouho vydržela. Vzhledem k tomu, že na rychlé indukční plotýnce se může zahřát olej až na 300 °C, není od věci ani pojistka proti vznícení oleje. Výhodou, na niž můžete při nákupu brát zřetel, je prodloužená záruční doba některých výrobců. Pak už záleží jen na vašem vkusu a designu vaší kuchyňské linky, podle toho vyberete barvu nebo variantu s nerezovým rámečkem. Nezapomeňte, že desky s vyšším příkonem vyžadují zásuvku 380 V. Lze to obejít též napojením na dvě 220V zásuvky se samostatným jištěním.
DESIGN A VYCHYTÁVKY
Některé varné desky se ovládají pomocí sporáku, respektive v kombinaci s pečicí troubou, většinou jsou však samostatné s vlastním ovládáním. Už proto, že dnes se v kuchyni doporučuje umístit troubu na jiné místo než klasicky pod varnou desku, a to nejlépe do výšky kuchyňské linky. Velikost varné desky je velmi variabilní – vedle té, na kterou jsme zvyklí u plynu či elektrických ploten, tedy dvouplotýnkové (domino) velikosti cca 30 cm x 51 cm či dvojnásobné, nejběžnější čtyřplotýnkové (cca 60 cm x 51 cm), jsou oblíbené i další varianty. Ať už podlouhlá (užší, delší) tříplotýnková či pěti- až šestiplotýnkové velké varné desky (šířka až 90 cm). Vedle různých velikostí indukčních desek – od jednoplotýnkových až po ty s šesti varnými zónami – existují i speciální indukční „vychytávky“. Například v Japonsku se indukční ohřev používá běžně u speciálních hrnců určených na vaření rýže. A když jsme u Asie, dnes už se vyrábějí i indukční desky s prohlubní na pánev wok, neboť na té klasické skleněné desce by se stěny pánve pořádně neprohřály. Existují též indukční desky propojené s digestoří. A pokud se stále obáváte, jestli si budete při vaření s indukcí rozumět, můžete vyzkoušet variantu kombinované desky, která má dva hořáky plynové a dvě plotny s indukcí. Indukční varné desky se mohou lišit nejen výkonem, velikostí či funkcemi, ale i designem. Minimalistický design, na němž nemusí být vůbec vyznačeny jednotlivé plotny, mají desky s tzv. celoplošnou indukcí, na něž můžete nádobu umístit kamkoli, avšak i ty lze často rozdělit na různé zóny s odlišným výkonem. Puristický dojem doplňuje fakt, že číselný displej ovládání se rozsvítí, pouze když je deska zapnutá, jinak není vidět. Už ani černá barva není podmínkou, existují varianty ploten v barvě bílé či šedé, ale také v nerezu. Vzhledem k tomu, že se samotná deska nerozpaluje, nepřipalují se na ní zbytky jídla, a tudíž se poměrně snadno čistí. Povrch stačí setřít vlhkým hadrem, ale při důkladnějším čištění doporučujeme sáhnout po speciálních čisticích přípravcích na sklokeramické desky, abyste si skleněnou plochu neponičili. Dotykový displej lze u většiny přístrojů při čištění zamknout, podobně jako jej můžete zamknout proti nenechavým dětským prstíkům pomocí dětského zámku. U některých přístrojů je místo s displejem lehce vystouplé, aby se na něj omylem neodkládaly horké hrnce.
PLUSY A MINUSY INDUKČNÍHO VAŘENÍ
+ Rychlost – indukční plotna se nemusí rozehřívat, funguje okamžitě a zahřívá pouze dno nádoby, ty nejefektivnější zvládnou uvařit dva litry vody už za necelé tři minuty.
+ Bezpečnost – ohřívá se pouze nádoba, v níž vaříte, varná deska zůstává studená. Pokud na plotně není hrnec s magnetickým dnem, vůbec se nezapne.
+ Úspornost – tím, že se ohřívá pouze dno nádoby, nedochází k tepelným ztrátám, 90 % energie jde přímo na ohřev hrnce.
+ Snazší vaření – teplo se rozvádí rovnoměrně do celé nádoby, což zaručuje lepší kulinářské výsledky.
+ Chytré funkce – vedle časovače mají indukční plotny řadu dalších funkcí, např. dětskou pojistku, pojistku proti připálení atd. Některé indukční desky mají jednotlivé programy pro přípravu základních druhů jídel.
– Vyšší cena – za kvalitu a rychlý výkon se platí, na druhou stranu při používání indukce šetříte energií.
– Nebezpečí pro lidi s kardiostimulátorem – blízkost velkých indukčních proudů může teoreticky ohrozit jakoukoli elektroniku, kardiostimulátor nevyjímaje.
– Hlučnost – některé levnější indukční vařiče mohou být hlučné. Při ohřevu hučí ventilátor, který chladí elektroniku, a mohou též rezonovat cívky.
Datum vydání: 20. 5. 2015