Letní osvěžení
Zpříjemněte si parné letní dny chladivým drinkem nejlépe ponořeni v bublající vířivce.
JAK SE ZCHLADIT BEZ KLIMATIZACE
1. Pitný režim
V horkých dnech by měl dospělý člověk vypít až tři litry tekutin denně. I když ne všechny drinky jsou ke zchlazení vhodné. V každém případě vynechte přeslazené limonády. Bez ledu si osvěžující drink sice neumíme představit, ale nepřehánějte to s ním, neboť pitím přechlazených nápojů hrozí zvýšené riziko letních angín, zvlášť v kombinaci s klimatizací. Nepřehánějte to ani s alkoholem, pocit svěžesti do drinku dodá máta, citron či limetka. Nejvhodnější je popíjení neperlivé vody, slabých (nejlépe ovocných) čajů a na doplnění minerálů ztracených potem i nějaká ta minerálka.
2. Větrání
Pokud nemáte klimatizaci, snažte se v bytě vytvořit průvan otevřením protilehlých oken. Velkou službu udělá též větrák. Horký vzduch však neochladí, jen jej rozproudí, proto přes něj zavěste namočený kus látky. Ještě většího chladivého efektu dosáhnete, když necháte větrák foukat přes několik sklenic naplněných po okraj ledem.
3. Stínění
K zastínění používejte raději látkové závěsy než žaluzie, které se horkem rozpálí. Vezměte si příklad z Italů, kteří sázejí na tmavé těžké závěsy, jež navíc v těch největších vedrech namočí. Podobný efekt udělá i obyčejné mokré prostěradlo připevněné k oknu.
4. Šetření energie
Nemyslíme teď energii vaši, i když v horku byste měli zvolnit, nýbrž energii vaší domácnosti. Spotřebiče, které jedou naplno, totiž vydávají překvapivě velké množství tepla. Celý den zapnutý počítač, televize, ale i mikrovlnná trouba v zásuvce předávají teplo do okolí. Proto v horku raději všechny spotřebiče, které momentálně nepoužíváte, vyndejte ze zásuvky. Že není rozumné ohřívat sebe i okolní vzduch v tropickém létě vařením, pečením, žehlením či fénováním vlasů, pravděpodobně připomínat nemusíme.
KOKTEJL BIANCA
Ingredience: 30 ml Becherovky, 30 ml vermutu bianco, 30 ml šampaňského, maliny a limeta na ozdobu
Příprava: Do vyšší sklenice s ledem nalijte Becherovku, vermut a pečlivě míchejte. Na závěr ozdobte malinami a limetou a dolijte šampaňským.
www.becherovka.cz
CAFÉ MOJITO
Příprava: Ve vyšší sklenici smícháme mátový sirup s perlivou vodou. Připravíme kávu Arpeggio (Nespresso) a nalijeme do shakeru. Přidáme dvě kostky ledu a protřepeme. Do sklenice dáme pět polévkových lžic drceného ledu a zapíchneme do něj brčko. Přes lžíci opatrně přilijeme kávu. Ozdobíme lístkem máty.
www.nespresso.com
Datum vydání: 22. 8. 2016