Kuchyňka jako klícka, ale otevřená!
Jsou moc hezké, jsou přímo půvabné a také útulné a neohraničené.
Kdo? Současné kuchyně.
Eurocucina se letos na milánském veletrhu nábytku samostatně nekonala, odehrává se jednou za dva roky a právě pro toto čtyřiadvacetiměsíční období určuje trendy. To však neznamená, že nic nového nevzniká, přesněji: Daný směr tvůrci dále rozvíjejí. Některé z kuchyní, které jsme vám po loňské Eurocucine představili, si dál žijí bohatým životem. Vzpomenete ještě na Orange Evolution, která se rozložila po obytném prostoru, měla na nízké komodě z jedné strany troubu a z druhé televizi, protože tam už byl obývák? Letos do sestavy přibyla jasná červeň a samozřejmě přírodní dřevo, zůstaly otevřené police, střídané kompaktními plochami a její „invaze“ do prostoru.
Světlého přírodního dřeva přibylo celkově, kuchyňské stěny už vůbec nejsou ukázněné, občas si klidně vystupují z „linky“, a to zase umožňuje integraci do ostatního nábytkového uskupení.
Hlavní rys současných kuchyní setrvává, dál se stírají ostré kontury mezi obytným prostorem a místem určeným k vaření, stále víc se zóny propojují a hranice mezi nimi ruší. Kuchyně byla vzata na vědomí jako společenské, rodinné, sociální centrum, kolem kterého se všechno odehrává, ať už je to každodenní život rodiny či návštěva přátel. Když dnes slyšíte, že rodina dala při zařizování bytu přednost životu kolem stolu před dříve nabobtnalým prostorem, kde se pasivně sleduje televize, není to žádné velké překvapení.
Stůl je středobodem, kolem kterého se scházíme, a domácí vaření je zase v módě. Tvůrci nábytku si toho jsou vědomi. Nabízejí mnoho krásných designových a zároveň fortelně vyrobených pevných stolů, které vydrží. Mnohdy jsou dělané téměř na míru konkrétní kuchyni, nebo rovnou do ní zakomponované. Však také plno kuchyňských značek sahá ke tvorbě ostatního nábytku a naopak – nábytkáři si „střihnou“ i kuchyň.
Foto: archiv autorky a firem
Datum vydání: 25. 8. 2015