Jste připraveni na Vánoce?
Máte cukr, máslo, vanilku? Co rozinky, mandle a citronovou kůru? A nezapomeňte na kvalitní odrůdu brambor na váš vyhlášený bramborový salát. A jak je na tom vaše trouba? Zvládne to vůbec?
Pamatujete si, jak jste loni nebyli spokojeni s vanilkovými rohlíčky, přestože těsto bylo podle vás dokonalé? A nepovedla se ani hodobóžová krůta, vzpomínáte? Tak jestli ono to nebude právě pečicí troubou, možná je čas poohlédnout se po nové kuchyňské pomocnici. Máme pár tipů, které by se vám mohly hodit. A nezůstaneme jen u trouby…
ZORIENTUJTE SE
Při výběru nebuďte skromní, snažte se vybrat nejlepší kousek za rozumnou cenu. Téměř všechny na trhu dostupné pečicí trouby nabízejí funkce, o kterých jste si mohli před pár lety nechat jen zdát. Patří mezi ně například snadné a přehledné ovládání pomocí digitálního displeje, polyfonní zvuková signalizace hotového pokrmu nebo změny teploty, pyrolytické čištění interiéru trouby, teleskopické výsuvy, otočný gril, desítky praktických funkcí od pomalého (šetrného) rozmrazování pokrmu přes zabudovanou elektronickou kuchařku s nekonečným množstvím receptů (většinou v několika jazycích) až po předehřátí talířů před servírováním. Některé modely se o porci nedochvilného strávníka postarají i celé dvě hodiny a jídlo přitom neztratí jak na kvalitě, tak teplotě.
DORTÍK S MANDLOVÝM KRÉMEM
Suroviny na těsto
150 g změklého másla
150 g krupicového cukru
PL vanilkového cukru
2 vejce
300 g hladké mouky
1⁄2 PL prášku do pečiva
Suroviny na krém
100 g změklého másla
100 g cukru
100 g mletých mandlí
1 vejce
1 vrchovatá PL mouky
2 vrchovaté PL rumu
1 vejce na potření
Postup
Rozetřete máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, přidejte vejce a zamíchejte. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Těsto vytvarujte do koule a vložte na hodinu do chladničky. Smíchejte všechny ingredience na krém a nechte odstát. Vyválejte těsto na tloušťku přibližně 1⁄2 cm a vložte do kulaté pečicí formy, aby mírně přesahovalo přes okraj. Vrchní stranu potřete mandlovým krémem a přikryjte dalším plátem těsta. Utěsněte pečlivě okraje, aby krém nevytékal. Dortík potřete rozšlehaným vejcem. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut, potom dortík uvolněte z formy a nechte vychladnout. Před servírováním ho můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit nasekanými mandlemi. Zdroj: HOTPOINT
MYSLETE PRAKTICKY
Velikost trouby volte podle toho, pro kolik osob budete vařit – jestli jste početná rodina a pečete rádi a často, pak neprohloupíte, pořídíte-li si velkokapacitní troubu, označovanou jako XXL. Nabídne vám prostor o objemu až 90 litrů. Stejně pečlivě zvažujte i všechny funkce, které trouby nabízejí – nemusíte přece platit za něco, co byste nikdy nevyužili. Snažte se raději podchytit všechny podstatné doplňky, které vám pečení a manipulaci kolem trouby maximálně usnadní a nejsou zbytečné. Oceníte například dětskou pojistku proti otevření dveří trouby nebo jejich trojité sklo, které dokonale izoluje. Pro toho, kdo nesnáší viditelné mastné šmouhy na rámu trouby, je určena povrchová úprava proti otiskům prstů. Někomu zase přijde vhod teplotní sonda, bez které by se jinak neodvážil maso do trouby vůbec dát. Na zvážení jsou i funkce na pečení pizzy nebo domácího chleba – vyžadují trochu přípravy, ale doma upečené je doma upečené…
MOHLO BY SE VÁM HODIT…
◗ Jestli vám vánoční cukroví nejde z formiček vyklopit, může to být tím, že jste je loni pečlivě umyli v saponátu. Příště je stačí jen opláchnout horkou vodou a osušit utěrkou.
◗ Aby se vám vánočka podařila, nachystejte si všechny suroviny alespoň půl hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu – z ledničky vyndejte mléko, máslo, vejce, droždí a ze spíže mouku a cukr.
◗ Věnujte minutku prosátí mouky přes jemné síto, má to svůj význam – mouka bude lehoučká a krásně provzdušněná.
◗ Používejte výhradně poctivé suroviny. Když je v receptu máslo, dejte skutečně máslo, když sherry, nezkoušejte ho nahradit rumem a podobně.
◗ Pokud používáte pečicí papír, ale stále po plechu sklouzává do stran, stačí pár kapek vody a drží jako přikovaný.
◗ Při zpracování těsta rukama je ideální, když jsou chladné – to má těsto rádo a nebude se na vás tolik lepit.
◗ Upečené cukroví právě vyndané z trouby bývá zpočátku velmi křehké, proto se vyplatí stáhnout ho i s pečicím papírem a nechat trochu vychladnout, pak jde sesunout jedna radost.
◗ Cukroví s čokoládovou polevou nedávejte hned do chladu, mohla by popraskat; chvíli ho nechte v pokojové teplotě a až pak dejte na chladné místo.
◗ Trik na dokonalé perníčky – aby byly krásně vláčné, přidejte do těsta pár lžiček neslazeného černého čaje.
◗ Opravdu jedinečnou ořechovou vůni cukroví získáte, když ořechy (nejlépe vlašské) před mletím opražíte na pánvi.
◗ U kapra se vyplatí dodržet tato pravidla: opláchněte ho pod studenou vodou a maličko pokapejte citronovou šťávou (ryba pak nebude páchnout rybinou), teprve potom ho osolte a začněte s přípravou.
PODSTATNÝ DOPLNĚK
Velmi praktické jsou teleskopické výsuvy – manipulace s pekáčem či zapékací mísou bude rázem snadnější, a to podstatně. Plech s pokrmem si můžete totiž celý vysunout ven z trouby, jídlo podlít, pohodlně přihodit zeleninu a podobně. Nehrozí, že si spálíte prsty, a navíc krásně uvidíte, jak na tom vaše pečínka zrovna je, a to ze všech stran. Ve standardní výbavě bývá zpravidla jen jeden teleskopický výsuv, proto je dobré si další rovnou přikoupit. Opravdu se to vyplatí.
VÁNOČNÍ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ (8 PORCÍ)
Suroviny
250 g rozpuštěné hořké čokolády
300 g polohrubé mouky
250 g krupicového cukru
4 vejce
150 g čokoládové rýže
1 sklenička rumu (1 dcl)
200 g másla
prášek do pečiva
špetka soli
Postup
Máslo rozpusťte po dobu 30 vteřin, přidejte cukr, vejce a promíchejte. Za stálého míchání přidejte čokoládu, rum a pozvolna i mouku, potom sůl a prášek do pečiva. Těsto pečlivě promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Vlijte ho do dortové formy, rozetřete, posypte čokoládovou rýží a vložte do trouby. Pečte při 180 °C asi 20 minut.
Zdroj: WHIRLPOOL
ELEKTRICKÁ TROUBA VÍTĚZÍ
Je totiž především snadno regulovatelná a nabízí spoustu přídavných funkcí. Oblíbená je horkovzdušná s ventilátorem, která díky rovnoměrně rozváděnému horkému vzduchu v celé troubě zajistí maso propečené, koláč na povrchu křupavý a uvnitř dokonale vláčný a podobně. Navíc máte možnost péci třeba dva plechy s vánočním cukrovím najednou, nebo na jednom brambory a na druhém kuře. A přikoupíte-li si již zmíněné teleskopické výsuvy, usnadní vám to kontrolu nad oběma pokrmy.
BRETAŇSKÁ RYBÍ POLÉVKA (6 PORCÍ)
Suroviny
PL másla
200 g pórku nakrájeného na kolečka
2 cibule nakrájené najemno
250 g brambor nakrájených na kostičky
1 bobkový list
125 ml jablečné šťávy, bílého vína
nebo cidru
300 ml rybího nebo drůbežího vývaru
200 ml mléka
200 g zakysané smetany
350 g rybího filé (např. treska)
nakrájeného na kousky
sůl, pepř
Postup
Pórek a cibuli osmahněte na másle dozlatova, přidejte brambory a také osmahněte. Přidejte bobkový list, jablečnou šťávu, víno nebo cidre a rybí vývar, přikryjte a nechte asi 20 minut mírně vařit. Do polévky vmíchejte mléko a zakysanou smetanu, potom kousky ryby a v horké polévce asi 5 minut povařte. Dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: MIELE
PŘED KOUPÍ SI PROMYSLETE…
Měli byste mít jasno hlavně v tom, kam troubu umístíte – jestli tradičně do dolní poloviny kuchyňské linky anebo zvolíte praktičtější variantu v úrovni očí. Odborníci doporučují právě toto řešení, které zjednodušuje jak sledování a kontrolu průběhu pečení, tak samotnou manipulaci kolem trouby a s výsuvy. Promyslete si také, kam právě upečenou dobrotu s horkou nádobou položíte a jak daleko od trouby to bude. Řešte tedy i prostor kolem trouby, její otevírání a snadnou údržbu.
Datum vydání: 9. 12. 2015