Jak vybrat kávovar
Domů si můžete pořídit kávovary na kapsle, automatické kávovary nebo případně manuální, takzvané pákové kávovary. Podle čeho vybírat?
Vypít si dobrý šálek kávy, respektive espressa, aniž byste za ním museli jít do kavárny či restaurace, vám v současnosti umožňují domácí kávovary. Automatické a pákové modely jsou sice výrazně dražší (stojí od jednotek po desítky tisíc korun) oproti kapslovým, ty ale zase mají vyšší náklady na provoz vzhledem k ceně kapslí a také nejsou příliš ekologické.
1. Automatické kávovary
Výhodou automatických kávovarů je jejich vysoká nezávislost na člověku a příprava espressa stisknutím jediného tlačítka. Obsahují zásobníky na vodu a zrnka kávy, mají odpadní zásobníky na použitou kávu a většinou displej, takže vám samy řeknou, co právě potřebují. A vy pak opět jen mačkáte tlačítko. Hodí se do domácností, kde se káva připravuje opravdu často. Cena jednoho šálku se pak odvíjí od kvality kávy, kterou právě pořídíte.
Co si ohlídat
Kvalitní automatický kávovar by měl mít možnost nastavit jemnost namletí kávy, protože ta ovlivňuje její výslednou chuť. Čerstvá zrnka pro mletí přitom čerpá ze zásobníku. Automatický kávovar má obvykle i přívod pro mletou kávu. Přístroje mohou být vybaveny také možností nastavení tvrdosti vody. Důležité dále je, aby měl kávovar nastavitelnou výšku výpusti kávy, protože pro různé variace espressa, například lungo, jsou zapotřebí vyšší skleničky. Kvalitní automatický kávovar by měl obsahovat i vyhřívanou desku na šálky. Předehřátí šálku vám totiž zaručí, že káva nebude rychle chladnout, a vy si ji tak déle vychutnáte při ideální teplotě (podle odborníků 67 +/ 3 °C). K tomu je samozřejmě třeba počítat s vyšší spotřebou energie.
Příprava mléka
Součástí automatického kávovaru bývá vývod s parní tryskou pro přípravu pěny z mléka – jedině tak totiž připravíte mléčné varianty espressa jako cappuccino, caffè latte nebo latte macchiato. Dražší kávovary jsou vybaveny příslušenstvím s názvem cappuccino tower (náhubkem, který se nasadí na hubičku s parní tryskou a pomocí připojené hadičky si sám čerpá mléko přímo z krabice) nebo přímo nádržkou určenou pro mléko. Takové příslušenství zvládne připravit mléčnou pěnu automaticky.
2. Kávovar na kapsle
Tento typ je určen především do domácností, kde nebude tak hojně využíván. Cena jednoho šálku espressa nebo jeho mléčné variace je ve většině případů předem určena, protože pro jednu značku kávovarů lze použít pouze určitý typ kapslí. Pokud si tedy pořídíte například kávovar pro kapsle Nespresso, nelze v něm používat například kapsle Dolce Gusto. Před koupí je proto potřeba počítat s tím, že výběr bude do značné míry omezený. Jsteli milovníky specialit a výběrových druhů kávy, sáhněte tedy spíše po pákovém přístroji.
Jednoduchost
Kapslové kávovary na rozdíl od automatických neumožňují, až na výjimky, připravit dva šálky současně. Z pohledu použití a zejména údržby jsou však podstatně jednodušší a také vám budou vyhovovat v případě, že nechcete nad přípravou moc přemýšlet, ale zároveň si rádi pochutnáte na espressu. K přípravě kávy stačí pouze umístit kapsli do zásobníku a stisknout tlačítko. Kapsle jsou prodávány v baleních po několika kusech, a pokud si koupíte například balení cappuccino, jeho součástí jsou i kapsle se sušeným mlékem. Snadno tak připravíte stisknutím tlačítka espresso i s mléčnou pěnou. Luxusnější modely kapslových kávovarů jsou vybaveny parní tryskou, s níž lze mléčnou pěnu připravit manuálně, nebo automatickým napěňovačem mléka.
Zaručená čerstvost
Další výhodou kávovarů na kapsle je čerstvost. Pokud nepijete kávu moc často a mletá káva ve vaší kuchyni ztratí vůni ještě předtím, než ji spotřebujete, máte v případě kapslí, které jsou samostatně balené a hermeticky uzavřené, k dispozici vždy čerstvou porci.
Nevýhody
Největšími slabinami kávovarů na kapsle jsou vysoké provozní náklady a zátěž životního prostředí. Z finančního hlediska vyjdou kapsle obvykle citelně dráž než klasická mletá káva a cenou se blíží spíše výběrové kávě z malých pražíren. Z hlediska ekologie je pak problém jednorázová kapsle, která se skládá většinou z hliníku, plastu, papíru nebo kombinace těchto materiálů. Příprava jednoho šálku tak produkuje v poměru s obsahem kapsle vysoké množství odpadu.
3. Pákové kávovary
Znáte je z kaváren nebo restaurací. Tyto kávovary nemají zásobník na kávu, ze kterého by ji automaticky čerpaly, ale pokaždé musíte naplnit sítko novou dávkou mleté kávy. Sítko je umístěno ve speciálním držáku, který se nasazuje na kávovar jakoby pákovým pohybem. Od toho se odvíjí název typu kávovaru. Průtok vody se zapíná a vypíná manuálně. Automatické dávkování tu nečekejte. Pro přípravu espressa v pákovém kávovaru lze použít mletou kávu nebo porcovanou v takzvaných E. S. E. (Easy Serving Espresso) sáčcích. Jsou praktické, protože nezašpiní sítko a jednoduše je vyhodíte. Chuťově lepší espresso však připravíte z čerstvě namleté kávy.
Závisí to na vás
Kvalita kávy jakožto nápoje se v tomto případě poměrně dost odvíjí od konkrétní obsluhy, respektive od jejích zkušeností s přípravou espressa. Proto na stejném kávovaru může znalec připravit opravdu chutnou kávu, zatímco od začátečníka bude výsledek horší. Při přípravě espressa v pákovém kávovaru je rozhodující množství namleté kávy, její upěchování, samozřejmě samotná kvalita kávy, doba louhování a také další faktory.
text Vanda Jesenská ve spolupráci s dTest
foto se souhlasem firem Siemens domácí spotřebiče, Krups, Tescoma, Heuréka, Online Shop CZ, Sage CZ, Lamart
Datum vydání: 5. 1. 2023