Jak načerpat energii v sychravých dnech

Listí ze stromů opadává, zelenou barvu vyměnilo za žlutou, oranžovou nebo hnědou. Sluníčka ubývá, rána bývají chladná. Přes den se teploty většinou vyšplhají na příjemnou úroveň, není ale nouze o nachlazení nebo bacily. Léto je definitivně pryč, my si ale uvědomujeme, že jsme během něj nestihli vše, co jsme chtěli. Snažíme se to dohnat, ale energie ubývá. Kde ji načerpat?

žena v listí

Foto: Pixabay

I podzim má svoje kouzlo

Podzim k životu patří stejně jako jiná roční období, mnozí z nás si ho dokonce užívají. Počasí sice není nic moc, ale takové večery, kdy sedíte u krbu, pijete horký čaj nebo svařák a čtete si oblíbenou knihu, těm se nic nevyrovná. I s tím nevlídným počasím se ale musíme smířit, stejně tak s tím, že nás tak trochu unavuje a kazí nám náladu. Přitom zrovna v tento čas by se nám hodilo tolik energie navíc.

Přece jenom to není jako v létě, kdy jsme své tělo i tvář vystavili slunečním paprskům, užívali si koupaček, grilování a dalších vyloženě letních záležitostí, které nám do žil vlévali tolik nové energie a my jsme byli plní elánu a chuti do dalších zážitků.

Na pohyb nezapomínejte na podzim

Sychravé počasí svádí k tomu, abychom lenivěli, nehýbali se, někteří mohou trpět dokonce syndromem vyhoření, který přichází bez pozvání a často v tu nejméně vhodnou chvíli. Dnešní doba je uspěchaná a plná stresu, počasí má ohromný vliv i na naši náladu, v zaměstnání na nás navíc kladou čím dál tím vyšší nároky. Jak si alespoň tu náladu vylepšit?

No přece pohybem. Na ten bychom neměli zapomínat ani na podzim. Běhat, jít si zaplavat, zacvičit si jógu, vydat se na projížďku na kole, to všechno přece jde i na podzim. Sluníčko nám k tomu sice svítit nebude, na druhou stranu se zase tolik nezpotíme. Stačí půl hodina denně a uvidíte, že se hned budete cítit lépe.

Kdy jindy začít se zdravým stravováním než na podzim?

V létě naše kroky často vedly do restaurace, k nějakému kiosku, užívali jsme si na dovolené. Hlídat, co jíme a udržovat štíhlou linii, to se prostě nedalo. Tu jsme zhřešili zmrzlinou, tu zákuskem, někdy nebylo zbytí a na výletě jsme si dali to, co bylo. Není teď nejlepší čas na změnu? Není podzim ideální dobou, kdy se začít zajímat o to, co jíme a kdy?

  • Základem každého dne je zdravá snídaně. K ní si můžeme dopřát i čerstvé ovoce, které má víc cukru, protože do večera je ještě času dost a naše tělo ho stihne zpracovat.
  • Vynechat ale nesmíme ani svačinu, oběd nebo večeři.
  • Lepší je jíst menší porce a častěji.
  • Dopřejte si zázvor a česnek. Obojí prospívá imunitě, má minimum kalorií a patří i mezi potraviny, které zahřejí.
  • Hlídejte si složení stravy. Uberte sacharidy, nahraďte je kvalitními proteiny a zdravými tuky. Mezi potraviny bohaté na proteiny patří nejen proteinové koktejly, které se oblíbili hlavně sportovci, ale i maso, vejce, avokádo, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, semínka a další. Tuky zase najdeme v rybách, avokádu, olivovém oleji, semenech, mléčných výrobcích atd.
  • Jezte hodně ryb, avokáda, neslazených zakysaných mléčných produktů a třeba i vaječný žloutek. Vše je bohaté na vitamín D, který nám začíná scházet.
  • Dodržujte pitný režim, přednost dejte čisté vodě nebo neslazeným čajům.
  • Tělo nechte zregenerovat během kvalitního, dostatečně dlouhého a ničím nerušeného spánku.

Cítíte se unavení? Možná vám chybí hořčík!

Lidské tělo je jako stroj. Když se jedna součástka porouchá nebo zcela chybí, nemůže správně fungovat. Aby tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje nejen pohyb, spánek a vyvážený jídelníček, ale i dostatek potřebných vitamínů a minerálů. Zejména na podzim, v zimě a na jaře jich naše tělo potřebuje víc než normálně, proto se nedá spoléhat jen na stravu. Bát bychom se neměli ani doplňků stravy, třeba těch s hořčíkem.

Víte, že hořčík potřebuje každá buňka v našem organismu? Nachází se v kostech, zubech i svalech, když ho máme nedostatek, dostaví se únava, vyčerpání, svalové křeče, podráždění a náladovost. Hořčík navíc podporuje i energetický metabolismus, jeho nedostatek vyřeší jak doplňky stravy, tak můžeme vsadit na hořčík v potravinách. V hojném množství ho najdeme v luštěninách, banánech, ořechách, avokádu nebo semínkách.

Datum vydání: 18. 10. 2022

Edit: