Indukční desky jsou sprinteři!
Vaření na indukci je rychlé, přesné, úsporné a bezpečné. Musíte sice využívat speciální nádobí a mnohdy i zásuvku na třífázový proud, svými přednostmi včetně řady funkcí vás ale ohromí.
Indukční varná deska je ekologická a výkonná alternativa k plynovým a elektrickým varným deskám. Všechno teplo se koncentruje v hrnci, neuniká do okolního vzduchu. Když deska zjistí nepřítomnost hrnce, automaticky se vypne. Kladem je i velmi rychlé ohřívání a snadné čištění. Nutná je však počáteční investice při nákupu i potřeba speciálních hrnců s magnetickým dnem.
Základ tvoří…
Základem indukčních desek jsou tzv. induktory. I když nejsou vidět, je důležité, jaký mají výkon a tvar. Zpravidla bývají kruhové, které jde spojit do jedné oválné zóny se stejnou teplotou. Lepší indukční desky využívají induktory ve tvaru osmiúhelníku. Odtud název oktagonové induktory. Jejich výhodnější tvar umožňuje spojováním vytvářet skutečně velké varné plochy, nebo dokonce vařit na celé ploše varného panelu.
Watty a volty
Obecně lze říci, že čím vyšší příkon, tím více energie ušetříte. Chceteli plně využít potenciál indukční varné desky, vyberte model s příkonem alespoň 7 000 W. Nejlevnější indukční varné desky dosahují maximálního příkonu 4 500 W, což na úsporné a rychlé vaření nemusí vždy stačit. Všímejte si nejen celkového, ale i dílčího příkonu pro jednotlivé varné zóny. Malé varné zóny potřebují 1 000 až 1 200 W, střední 1 700 až 1 800 a největší minimálně 2 500 W. Indukční varné desky potřebují obvykle ke svému fungování napětí 220/230 V, některé modely však vyžadují připojení ke zdroji 380 až 400 V a třífázovou zásuvku. Vzhledem k vysokému příkonu některých varných zón je praktickou záležitostí funkce Správa výkonu, což je systém řízení spotřeby. Jde o rozdělení výkonu mezi dvě varné zóny, přičemž maximální výkon může být nastavený pouze na jedné.
Obávaný hluk
Decibely indukční varné desky ovlivňují komfort používání. Ačkoli jde ve většině případů o spotřebiče s tichým a kultivovaným chodem, najdou se i výjimky z pravidla. Sledujte proto recenze a odborné testy.
Pro vaše bezpečí
Indukční varné desky ohřívají pouze hrnec, a navíc disponují různým množstvím bezpečnostních prvků. Zatímco ukazatel zbytkového tepla vás informuje, zda je varná plocha teplá, funkce detekce nádobí zajistí, že spotřebič nebude fungovat, pokud na varné desce nebude položený vhodný hrnec. Deska se spustí pouze při kontaktu s nádobím, jehož průměr přesahuje 10 cm (ne tedy při položení vidličky), a pokud se tekutina z nádoby dostane na ovládací panel, spotřebič se automaticky vypne a upozorní na to pípáním. Bezpečnostní snímač rozpozná prázdný hrnec, v případě přehřátí či odejmutí nádoby se varná deska automaticky vypne. Využít můžete dětský zámek i detekci podpětí či přepětí. Všechny indukční desky pak mají funkci bezpečného vypnutí: V případě, že je varná zóna delší dobu zapnutá bez změny teploty, automaticky se vypne.
Chytré funkce
Časovač umožňuje nastavit dobu vaření, Eco časovač navíc šetří energii využitím zbytkového tepla varné desky během posledních minut vaření. Booster zvyšuje intenzitu ohřívání. Využít můžete i Přednastavené programy na různá jídla, kdy je definována teplota a čas pro každý pokrm. V předem nastaveném menu si lze zvolit např. grilování, smažení, vaření, dušení, ohřev mléka apod. Oblíbené je Propojení varných zón, které umožňuje vaření ve větších hrncích a pekáčích. Automatické zahřívání umožňuje varnou zónu zahřát na vyšší teplotu a následně po určitém čase automaticky přejít na výchozí teplotu. Funkce Udržování tepla dokáže jídlo zachovat teplé určitou dobu po dovaření. Některé modely umožňují nastavení teploty s přesností na 1 °C, jiné mají speciálně osazený prostor pro vaření ve woku. Indukční varné desky s funkcí Stop & Go umožňují zase vaření nakrátko pozastavit. Některé varné desky se dají bezdrátově propojit s digestoře mi stejné značky, deska následně sama koriguje tah páry. Vybrané modely mají odsávání přímo vestavěné. Vychytávkou novějších modelů jsou pak LED plameny, jejich iluze poskytuje kuchaři vizuální představu o intenzitě tepla.
Jak mít čistou desku
- Před každým vařením otřete prach a nečistoty, které by mohly poškrábat povrch, a to na varné desce i na dnech pánví a hrnců. Stačí navlhčený měkký hadřík v mýdlové vodě a pár tahů. Poté povrch otřete dosucha.
- Když vám něco ukápne nebo vykypí, nečistoty hned setřete. Sladké tekutiny či hmoty okamžitě odstraňte pomocí škrabky, i když je deska ještě horká. Cukr může trvale poškodit sklokeramický povrch. Dále zapomeňte na ocelovou vlnu, hrubé čisticí houbičky a abrazivní prášky – mohou povrch poškrábat a trvale zničit.
- U tvrdších, zapečených nebo spálených skvrn od potravin použijte škrabku (v úhlu přibližně 45° až 60°). Zároveň je dobré využívat speciální prostředky pro čištění, které vytvářejí na povrchu ochranný film.
- Pokud máte na desce vodní skvrny nebo šmouhy, pomůže měkký hadřík a jemný roztok octa. Octovou vodu nepoužívejte k otírání rámu indukční desky.
- Všechny zbytky čisticího prostředku i octa odstraňte pomocí navlhčeného hadříku, mohly by při zahřátí varných zón poškodit sklokeramický povrch.
text Vanda Jesenská
foto se souhlasem firem Planeo, Tescoma, Mora, Myconcept CZ, Gorenje, Samsung
Datum vydání: 21. 10. 2022