Gril: který je ten pravý?

Zahradní posezení s přáteli patří mezi oblíbené letní radovánky. Ve spojení s dobrým jídlem pak k dokonalé idyle už nic nechybí!

Úvahy o koupi nového grilu by se měly ubírat podobným směrem jako u výběru kteréhokoliv domácího spotřebiče: Jak často a kde ho budete používat, pro kolik osob bude sloužit a jakou částku do něho chcete investovat. Z toho pak snáze poznáte, zda vybrat plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí…

Americký model Char Broil Imperial zajišťuje díky unikátní technologii rovnoměrný ohřev, široký rozsah teploty, rychlejší přípravu jídla a menší spotřebu plynu. Cena 14 250 kč. Foto Mountfield.

 

Plynové grily: spolehlivý luxus

Na kvalitním plynovém grilu připravíte svoje oblíbené steaky a další pochoutky nejsnáze. Hřeje okamžitě bez dlouhého roztápění a nehrozí, že na něm maso vysušíte, protože si na něm můžete požadovanou teplotu snadno nastavit. Má velkou grilovací plochu, většina typů také disponuje několika hořáky. K nevýhodám těch nejluxusnějších patří větší váha i velikost a také to, že k jejich provozu potřebujete plynovou bombu. I s ohledem na vyšší pořizovací cenu se vyplatí mít je raději „pod zámkem“. Kompromis představují menší typy, u nichž se používá lehká plynová kartuše jako u kempingového vařiče.

speciální rošt s dřevěnou rukojetí a závěsným okem vyrobený z pochromovaného kovu umožní přípravu devíti minikarbanátků zároveň. Cena 149 kč. Foto Tchibo.

 

Elektrické grily

Tyto modely mají výhodu, že nekouří a fungují také ihned po zapnutí, k jejich zapojení je ale zapotřebí elektrická zásuvka, proto se hodí spíše na balkon, lodžii nebo krytou terasu.

Při velké party využijete pojízdný typ Traeger Pro Series 34. Na hlavní rošt se vejde 24 burgerů / 6 kuřat / 32 klobás / 9 žeber a na vedlejší 16 burgerů / 24 klobás. Cena 42 990 kč. Foto Traeger.

 

Grily na dřevěné uhlí

Ti, kdo milují přípravu jídla na ohni, nejspíš sáhnou po nejrozšířenějším druhu grilů – grilu na dřevěné uhlí. Bývá levnější, lehčí a přenosné typy můžete používat i na zahradě nebo během pikniku v přírodě. Velkou výhodou jídla připraveného na dřevěném uhlí je jeho nezaměnitelná chuť a vůně.

stolní lotusGrill funguje na dřevěné uhlí. Díky chráněnému zásobníku dřeva je bezkouřový, snadno přenosný, dá se rozebrat a jeho jednotlivé části umýt v myčce. Cena 4 699 kč. Foto Datart.

 

Příslušenství, údržba a čištění

Důležitou součást výbavy tvoří poklop, který je pro správnou přípravu masa nezbytný. Zamezuje přístupu kyslíku a tím i vzniku plamenů. Pokrm se griluje seshora i zespoda podobně jako v horkovzdušné troubě, a nedochází tak k jeho vysušování. Už při výběru grilu si všímejte, jakým způsobem se udržuje. To pak totiž výrazně ovlivní, jak často ho skutečně budete používat. U typu na dřevěné uhlí by měl popel padat do vyjímatelné záchytné nádoby. Plynové a elektrické grily by měly mít i snadno přístupnou misku na kapající omastek. Prázdný rošt se čistí zahřátím grilu na maximální provozní teplotu a následně se důkladně okartáčuje.

Plynový gril Outdoorchef Australia 415 má pod grilovací mřížkou trychtýř, který umožňuje měnit žár z přímého na nepřímý a odvádí šťávy z masa, což přispívá ke zdravějšímu grilování. Cena 15 990 kč. Foto Outdoorchef.

 


Zásady správného grilování

  • Vždy používejte čerstvé libové maso zbavené kůže, zbytečně ho nemyjte, ale pouze otřete čistou vlhkou utěrkou.
  • Maso, ryby i zeleninu dopředu naložte do marinády.
  • Nejprve rozehřejte gril na vhodnou teplotu podle vybraného pokrmu. Grilovací jehlu potřete olejem či špekem.
  • Maso obracejte kleštěmi a nepíchejte do něho, abyste ho nezbavili šťávy. Ryby grilujte na speciálním roštu a v celku, aby se nerozpadly.
  • Tvrdší druhy zeleniny předem namočte alespoň na čtvrt hodiny do vody, aby zůstaly křehké

Příruční kufřík s malým grilem na dřevěné uhlí má tu výhodu, že je lehký, přenosný, a až skončí sezona, nebude vám zbytečně zabírat místo. Cena 1 290 kč. Foto Butlers.


Praktický povrch terasy je základ

Terasy jsou místem s vysokými nároky na estetiku i odolnost. Vybírejte jejich odolné a snadno udržovatelné povrchy, což přijde vhod obzvlášť v grilovací sezóně.

Ideální volbou je například kamenný koberec TopStone, který bez problémů odolá mastnotě z grilování i rozlitým nápojům. Přírodní vzhled říčních kamínků či drceného italského mramoru navíc sluší každé zahradě.

foto TopStone


 

Pohádkovou atmosféru při večerním grilování vykouzlí dekorativní osvětlení Garden Lights. Díky snadné a bezpečné instalaci hravě zvládnete jeho montáž sami. Foto LEDzahrada

Text: Dita Fingerlandová, foto se souhlasem firem Mountfield, Tchibo, Traeger, Datart, Outdoorchef, Butlers, LEDzahrada, TopStone

 

Datum vydání: 25. 6. 2021

Edit: