Dejte aspoň bílý!
Už to na vás taky leze? Čančáme, vaříme, uklízíme, větráme a těšíme se… Nazdobte si domov s námi, napečte, přiťukněte si s koledníky a pak z plných plic zahulákejte oblíbenou jarní odrhovačku!
ZPÍVÁME SI S KLASIKEM…
Škarohlíd na fujaru
hraje píseň o jaru
a pak, jak to v muzice bývá,
po sóle na fujaru zpívá:
Už je tu zase to pitomý jaro,
ptáci řvou, šeříky smrdí,
pro samý kuřata není kam plivnout,
v teple mi nakyslo strdí.
Slunce do chalupy protivně leze,
sněhulák už se mi hroutí,
praskají ledy a vysychaj meze,
Anička trapně se kroutí.
Kvůli ňáký pomlázce děti vrbu ničí,
na zápraží housata jako hadi syčí.
Už je tu zase to pitomý jaro,
nechodím raději k oknu,
zase ty pupence květy a tráva,
já jednou na jaře zcvoknu.
Ivan Mládek: Píseň o jaru
VELIKONOČNÍ HLAVIČKA
Pro 4 osoby
500 g vepřové plece, 200 g uzené kýty nebo pečeně, 100 g čerstvých špenátových listů, 300 ml mléka, 6 rohlíků, 6 vajec, 1 lžíce sádla, špetka soli
Ve 2 hrncích, jednom větším a jednom menším, uveďte do varu tolik vody, aby se v nich pohodlně mohly uvařit oba kousky masa – uzené v menším a vepřová plec ve větším. Jakmile voda začne vřít, vložte do ní maso (každé do svého hrnce). K pleci ještě přidejte lžičku soli. Uzené maso vařte 30 minut, pak ho vyndejte a nechte vychladnout. Vývar můžete použít například do luštěninové polévky. Plec vařte 90 minut, potom ji také vyndejte a nechte vychladnout. I tento vývar uschovejte na jiné využití. Když k tomuto kroku přidáte trochu organizačního talentu, postaráte se, aby maso bylo uvařené večer předem. Hodinu předtím, než budete nádivku smíchávat dohromady, rozkrájejte rohlíky na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky promíchejte s mlékem, osolte špetkou soli a zalijte tím nakrájené rohlíky. Nechte stát. Troubu předehřejte na 180 °C. Zchladlé maso nakrájejte na kousky velikosti lískového ořechu. K masu přidejte namočené rohlíky, celé čisté špenátové listy, případně ještě osolte a opepřete. Sádlem pečlivě vymažte pekáček o velikosti přibližně 20 x 30 cm. Nádivkové těsto do něj rozprostřete, vložte do vyhřáté trouby a pečte 45–50 minut do zezlátnutí. Nechte chvíli chladnout ve formě a pak nádivku opatrně vyklopte. Nakrájejte nádivku na plátky a podávejte se zeleným hlávkovým salátem, chutná teplá i studená.
Datum vydání: 4. 4. 2016