Jak se neztratit v džungli aku vrtaček a vybrat tu pravou?

jak si vybrat správnou aku vrtačku

Foto: Shutterstock

Proč si zvolit aku vrtačku?

Oproti klasickým elektrickým vrtačkám mají akumulátorové vrtačky řadu výhod, mezi které patří především mobilita, protože nejste omezeni délkou přívodního kabelu a můžete s ní pracovat kdekoli, a to i v exteriéru. Absence kabelu pak zvedá i bezpečnost práce s vrtačkou, protože nehrozí, že byste o kabel zakopli. Další obecnou výhodou aku vrtaček je skutečnost, že jsou lehčí a skladnější, manipulace s nimi je tak jednodušší.

Nevýhodou může být nižší výkon u některých modelů, ale i omezená doba provozu na jedno nabití. Vhodné tak je mít vždy nabité dva akumulátory. Navíc moderní aku vrtačky s Li-ion bateriemi tuto nevýhodu minimalizují.

aku vrtačka

Foto: Shutterstock

Na co se zaměřit při výběru?

Při výběru nové aku vrtačky věnujte patřičnou pozornost napětí akumulátoru. Ten určuje výkon vrtačky. Pro domácí použití a drobné práce obvykle postačí napětí 10,8 – 12 V. Pro náročnější úkoly a profesionální použití volte 18 V a více. Neméně důležité je pak kapacita akumulátoru, která se udává v Ah a ovlivňuje dobu provozu na jedno nabití. Čím vyšší kapacita, tím déle můžete vrtat bez nutnosti dobíjení.

Dalším důležitým ukazatelem je kroutící moment udávaný v Nm, který udává sílu, s jakou vrtačka dokáže utahovat šrouby a vrtat do tvrdých materiálů. Pro běžné použití stačí 30-40 Nm, pro náročnější práce volte 60 Nm a více.

Velkým benefitem je pak rychloupínací sklíčidlo, které usnadňuje a urychluje výměnu vrtáků a bitů. Zároveň by vrtačka by měla dobře padnout do ruky a být pohodlná i při delší práci. Zajímat by vás mělo i příslušenství, protože některé vrtačky se dodávají s kufříkem, sadou vrtáků, bitů a dalšími doplňky. Jsou tak nachystané po nabití přímo k provozu.

výhody aku vrtačky

Foto: Shutterstock

Typy aku vrtaček

Vrtačky bez funkce příklepu jsou vhodné pro vrtání do dřeva, kovu či plastu. Vrtačky s příklepem jsou navíc vhodné i pro vrtání do zdiva. Setkat se však můžete i s aku rázovými utahováky – aku šroubováky, které jsou určené pro utahování a povolování šroubů a mají vysoký kroutící moment.

Doporučené značky a cenové kategorie

Na trhu najdete akumulátorové vrtačky od mnoha výrobců. Mezi nejoblíbenější a nejlépe hodnocené patří aku vrtačka Makita, která se řadí mezi kvalitní a spolehlivé vrtačky pro profesionální i hobby použití. Nabízí širokou škálu modelů v různých cenových kategoriích.

Dalším renomovaným výrobcem s širokou nabídkou aku vrtaček pro všechny typy použití je značka Bosch. Pro náročné profesionální použití jsou vhodné vrtačky DeWalt. Pokud naopak hledáte vrtačku na baterii pro hobby použití věnujte pozornost značce Einhell. Ta, nabízí solidní výkon za přijatelnou cenu.

aku vrtačka

Foto: Makita

Cenové kategorie aku vrtaček

Základní modely aku vrtaček pro nenáročné domácí použití seženete v cenové hladině do 2 000 Kč. Do 5 000 Kč si můžete pořídit kvalitní hobby vrtačky s dobrým poměrem ceny a výkonu. Nad 5 000 Kč se již dají pořídit profesionální akumulátorové vrtačky s vysokým výkonem a odolností.

Tipy pro údržbu a prodloužení životnosti

  • Pravidelně čistěte vrtačku od prachu a nečistot.
  • Skladujte vrtačku na suchém místě a chraňte ji před mrazem.
  • Akumulátor dobíjejte až po jeho úplném vybití a nenechávejte ho dlouhodobě vybitý.
  • Používejte kvalitní vrtáky a bity.
  • Dodržujte pokyny výrobce uvedené v návodu k obsluze.

Text: redakce
Foto: Shutterstock a se svolením firmy Makita

Datum vydání: 16. 10. 2024

Edit: