Úspornější, než čekáte: Moderní sušičky pomáhají v každodenním životě

beko pračka

Foto: Beko

Sušičky prádla jsou čím dál oblíbenějším pomocníkem v českých domácnostech. V posledních letech jsou ze všech kategorií domácích spotřebičů nejrychleji rostoucím segmentem na trhu. Stále ale existuje celá řada mýtů, které o sušičkách kolují. Dají se přitom velmi snadno vyvrátit. Sušička umí být vaším přítelem, ne žroutem peněz. 

 

  • „Áčko” jako jediné úsporné řešení

Ať už se to týká jakéhokoliv spotřebiče, určitě jste se setkali s tvrzením, že vám úspory přinese pouze energetická třída A. Stejně jako u jiných domácích spotřebičů dochází u sušiček k neustálému vývoji. Ten s sebou přináší čím dál vyšší úspornost provozu. Jde například o využívání tepelných čerpadel, která zbytkové teplo ukládají a využívají pro další sušení.

Pokud tedy máte „áčkový” spotřebič, kterému je už více jak pět let, v konkurenci současných modelů by už jeho štítek odpovídal daleko nižším energetickým třídám. Ostatně i z tohoto důvodu dojde právě u sušiček od ledna k přeštítkování. Současná řada písmen byla již nedostatečná, a tak ji bylo nutné doplňovat dodatečnými znaky. Změna od nového roku vrátí štítky opět do běžné řady písmen A až G.

  • Obr, kterého nemáte kam dát

Možná vám sousedé nebo známí říkali, že je sušička velký spotřebič, který vám zabere spoustu místa. Sušička má ale stejný rozměr jako pračka a dají se tak snadno poskládat na sebe. To se o sušáku na prádlo říct nedá. Spotřebiče od Beko dokonce u vybraných modelů nabízí novou funkci, kdy můžete kondenzovanou vodu ze sušičky použít pro příští praní, a další úspora je na světě.

„V nabídce máme také Slim sušičky s hloubkou skeletu jen 46 centimetrů, které jsou na trhu ojedinělé. Umístit je tak můžete na Slim pračku, do malé koupelny a jiných místností nebo například i do skříně. I v tomto provedení se nachází v nejvyšší energetické třídě, takže jsou opravdu úsporné,” říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu společnosti Beko.

  • Vlhkost v bytě?

Také se bojíte, že budete mít doma kvůli sušičce větší vlhkost? Obavy můžou jít stranou, protože je tomu přesně naopak. Sušičku buď můžete mít podobně jako pračku napojenou na odpad, nebo vodu zkondenzujete do nádržky. Následně ji buď vylijete, nebo spotřebujete například na vytírání podlahy nebo na rosení květin. Vlhkost vám tedy doma daleko více hrozí z prádla pověšeného na sušáku než usušeného v sušičce.

  • Hebké jako hedvábí

Patří do sušičky materiály jako vlna nebo hedvábí? Určitě se nebojte toho, že vám buben roztrhá košili či šaty nebo se scvrkne oblíbený svetr, který bude rázem slušet možná tak vašemu plyšovému medvídkovi. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pokud zvolíte správný šetrný program, moderní sušičky si s těmito tkaninami hravě poradí. Může jít například o citlivé materiály, které se suší na nižší teplotu. Vedle toho oblečení vyrobené z bavlny navíc nemusíte po usušení téměř vůbec žehlit.

Čeho se u sušičky dočkáte spíše, než poškození prádla, je jeho změkčení. Staré a drsné ručníky budou po jednom vysušení jako nové, a navíc se zbavíte i žmolků nebo uvolněných vláken, vlasů a chlupů od mazlíčků. Ty se zachytí do filtru, který by se měl po každém sušení vyčistit.

  • Až naprší a uschne

Napadlo vás někdy, kolik času vám zabere, než prádlo vyndáte z pračky, pověsíte na šňůru, necháte uschnout, opět sundáte, vyžehlíte a pečlivě uložíte do skříně? Nebudeme vás napínat, trvá to dlouho. Přesto o sušičkách koluje mýtus, že si na suché prádlo musíte dlouho počkat.

Sušící program přitom trvá od 40 minut do 2 hodin a pak stačí usušené prádlo jen složit a uschovat do skříně. Tím odpadají fáze nejen věšení, ale také žehlení. Pečlivě vysušené prádlo se totiž nepokrčí a žehličku tak nemusíte téměř vůbec používat. Tím ušetříte značné množství času, který pak můžete věnovat jiným aktivitám.

Text: Beko
Foto: Beko

Datum vydání: 15. 10. 2024

Edit: