Postavte si schodiště v domě svépomocí

stavba schodiště svépomocí

Velkou předností pórobetonového schodiště Ytong je vysoká přesnost a možnost postavit jej a užívat ve velmi krátké době. Výrobce vám také zdarma dodá první návrh schodiště. Jednotlivé díly jsou při dodávce již nařezány na míru, takže odpadají úpravy a schodiště můžete rychle a snadno sestavit.

Samozřejmostí je neomezené spektrum povrchových úprav a podlahových krytin. Hlavu si nemusíte dělat ani s tím, jestli se vám podaří trefit se do vašich prostorových dispozic – variabilita tvarů je opravdu vysoká. Ušetříte s ním i náklady, protože výstavba schodiště vám nezablokuje řemesla a lidi a práce na domě budou moci bez problémů pokračovat.Práce bude snadná díky jednoduché manipulaci, a po celou dobu užívání domu vás bude těšit, že jste zvolili ekologický a pro zdravé prostředí ideální stavební materiál.

Schodiště je součástí kompletního stavebního systému Ytong

Přizpůsobivost a „lehkost“ Ytongu vás od dříve či později přivede k jeho další přednosti: systém stavebních komponentů Ytong vám totiž umožní postavit celou hrubou stavbu od sklepa až po střechu. V současnosti je nejžádanějším produktem tepelněizolační řada tvárnic Ytong Lambda YQ, se kterou lze dosáhnout hodnoty pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez dodatečného zateplování. Profesionálové i běžní stavebníci oceňují při Ytongu rychlost, jednoduchost, úspornost a minimum odpadu. Kromě schodišťových stupňů, obvodového zdiva a příček, zahrnuje stavební systém Ytong také stropy a masivní střechu, která účinně zabraňuje letnímu přehřívání. Systém doplňují další stavební prvky, jako jsou pilířové tvárnice, překlady, malty, vnější a vnitřní omítky nebo žaluziové kastlíky.

stavba schodiště svépomocí

Schody z Ytongu reagují na úsporné trendy posledních dvou desetiletí, které často zařazují do projektů schodiště se zakřivenými rameny

Základní schodišťový stupeň má délku 1200 mm, šířku 300 mm a výrobní výšku 150 mm. Skutečná výška se ale v průběhu montáže stanoví seříznutím výšky úložné hrany podezdívky v souladu s projektovou dokumentací. Pokud zájemce nemá vlastní projekt či chystá pouze úpravy či rekonstrukce stávající budovy, má možnost si projekt objednat přímo u výrobce.

prefabrikované schodiště

Realizaci schodiště z pórobetonu Ytong zvládnete i svépomocí

Montáž schodiště je velmi jednoduchá, nevyžaduje žádné tesařské ani jiné pomocné konstrukce a speciální nářadí. Běžné schodiště v rodinném domě smontují dva zedníci za jednu pracovní směnu. Jednotlivé stupně se ukládají na podezdívku tl. 125 mm na vápenocementovou maltu, je-li práce dostatečně přesná, lze použít tenkovrstvou zdící maltu. Výhodná, i když koordinačně náročnější, je montáž přímo do nosného zdiva během hrubé stavby. Schodiště je v tomto případě použitelné již při montáži a betonáži stropu. Dalším možným řešením montáže je uložení na nerezové kotvící prvky v nosném zdivu schodišťového prostoru.

Bezpečně a ekonomicky

Uložené schodišťové stupně jsou již následující den po montáži plně zatížitelné. Jejich povrch je dokonale rovný a tvoří ideální podklad pro pokládku libovolné krytiny. Díky použitému materiálu stupně s vysokou pevností nejsou jednotlivé stupně náchylné k poškození.

Další informace o stavebním systému Ytong a schodištích z Ytongu naleznete na www.xella.cz.

Komerční prezentace

Datum vydání: 3. 10. 2024

Edit: