Jak postavit dům svých snů

sedlová střecha z betonových tašek

Sedlovou střechu tohoto rodinného domu kryje betonová taška Classic Protector PLUS. Má hladký povrch, dlouhodobou ochranu původní barevnosti a zvýšenou ochranu před usazováním nečistot, mechů a řas i před extrémy počasí. Foto: Bramac

Stane se váš nový rodinný dům místem, jaké jste si vysnili? Splní vaše touhy a představy o útulném, milém a pohodlném domově? Když stojíte na začátku, závisí výsledek na celé řadě faktorů.

Plánování a stavba domu je dlouhý proces, během kterého je potřeba pamatovat na všechny detaily. Zde vám přinášíme pár tipů, na co nezapomenout.

dům z cihel

Dům z cihel je klasika, která se neomrzí – a hlavně nezklame! Ve spojení se skládanou střechou vytvoří stabilní a spolehlivou konstrukci. Foto: Heluz

Výběr pozemku

Při výběru pozemku pro budoucí domov je klíčová lokalita a okolí pozemku. Nevhodně zvolený pozemek se kvůli ruchům a pachům může stát velmi nepříjemným problémem. Důkladná prohlídka v různou denní dobu vám pomůže zjistit případné nedostatky, jako jsou hlučnost nebo nevyhovující prostředí. Navíc byste měli zohlednit i vlivy počasí, které mohou ovlivnit energetickou náročnost vašeho budoucího domova.

Jednovrstvé zdivo

Jednou z moderních možností pro stavbu domů je jednovrstvé zdivo. Tato konstrukce šetří čas a minimalizuje chyby při stavbě. Moderní cihly s tepelněizolačními vlastnostmi umožňují dosáhnout standardu pasivního domu bez dodatečného zateplování. Tím se zvyšuje komfort bydlení a snižují náklady na vytápění.

dům s těžkým stropem

Těžký strop má klíčový význam pro celkovou kvalitu vnější obálky domu. Nespornou výhodou masivní stropní konstrukce je i to, že získáte plně funkční horní podlaží. Foto: Heluz

Skladba střechy

Při výběru střechy záleží na správné volbě materiálů a skladby střešní konstrukce. Například masivní strop zlepšuje akustiku, termoizolační vlastnosti a akumulaci tepla, což snižuje energetickou náročnost domu. Důležitá je také volba střešní krytiny, která by měla odpovídat klimatickým podmínkám, architektuře domu a konstrukci krovu.

plechová střešní krytina

Plechová střešní krytina Satjam Trend může být z oceli nebo hliníku. Tradiční vzhled, dlouhá životnost. Foto: Satjam

Krytina a střešní systém

Pro výběr střešní krytiny je nutné zvážit její zatížení sněhem a další klimatické podmínky. Při složitějších střechách je vhodné zvolit ucelený střešní systém, který zajistí dlouhou životnost a jednoduchou údržbu. Více o krytí střech najdete v našich článcích.

Pro zdravé klima

Jednou z výhod cihlových domů je udržování příjemného klimatu během horkých letních dní. Venkovní rolety jsou skvělým pomocníkem proti přehřívání interiéru, zatímco v zimě pomáhají zadržet teplo. Kombinace cihlového zdiva a stínicí techniky umožňuje šetřit na energiích a zlepšit komfort bydlení.

volně stojící garáž

Volně stojící garáž pro dvě auta s pultovou střechou, kvalitně zateplenými sekčními vraty a dálkovým ovládáním. Foto: Gardeon

Podlaha z epoxidu

Pokud plánujete betonovou podlahu, doporučujeme ji ošetřit epoxidovým nátěrem, který zvyšuje její odolnost a usnadňuje údržbu. Epoxidy jsou ideální volbou do užitkových místností, kde je kladen důraz na odolnost a dlouhou životnost.

Text: Vít Straňák
Foto: se svolením firem Gardeon, Wienerberger, Bramac, Heluz, Satjam

Datum vydání: 25. 9. 2024

Edit: