Malý domek kdekoli

domek Khudi Bari

Foto: Vitra

Inovativní domek Khudi Bari (v překladu „malý dům“) od bangladéšské architektky Mariny Tabassum vznikl jako odpověď na klimatické změny. Je to extrémně nízkonákladová lehká konstrukce, která může být sestavena a demontována ručně – bez elektřiny či mechanického pohonu.

Tým Mariny Tabassum staví tyto domky společně s humanitárními organizacemi a lokálními komunitními skupinami hlavně v jižní Asii, aby zlepšily životní podmínky populace na existenčním minimu. Domků bylo již postaveno více než sto a další jsou v plánu. Jejich konstrukce se velmi jednoduše skládá z trojúhelníkových prvků, jež jsou vyrobeny z lokálních materiálů jako bambus, kombinovaných s ocelovými spoji vyrobenými v malých dílnách. Tyto spoje určují geometrickou strukturu domu.

Čtvercový rám slouží jako základ a je vsazen do země, zatímco větší podobný rám funguje jako horní patro. Systém doplňuje sedlová střecha z plechu. Jakmile je základní konstrukce nainstalována, přidávají se panely a lehké zástěny, které uzavírají obyvatelný prostor. Horní patro poskytuje útočiště v případě náhlých povodní – a pokud je půda odplavena, Khudi Bari může být demontován, přepraven a znovu postaven na jiném místě.

domek Khudi Bari

Foto: Vitra

První experimentální domek Khudi Bari byl postaven v Dháce během pandemie v roce 2020. Po následných úpravách a vylepšeních může být dnes systém rozšířen do větších jednotek propojením více modulů. Takto upraven byl například pro uprchlický tábor Rohingů v jihovýchodním Bangladéši. Nyní byl domek Khudi Bari postaven také v průmyslovém areálu Vitra Campus ve Weil am Rhein. Proč? Kampus Vitra chce nabízet inovativní řešení, která spojují funkci a design. A projekt Mariny Tabassum ukazuje, že architektura nezbytnosti může být mimořádně esteticky působivá.

skladba malého domku

Foto: Vitra

Text: Vít Straňák
Foto: Vitra

Datum vydání: 7. 10. 2024

Edit: