Kávovary na domácí přípravu kávy
Je více způsobů, jak si připravit výbornou kávu. Domácí kávovar si můžete vybrat překapávací, kapslový, pákový, automat nebo poloautomat, případně ikonickou moka konvičku.
Kávovar na překapávanou kávu
Pokud hledáte cenově nenáročný kávovar, který zvládne připravit větší množství kávy chuťově podobné espressu, podívejte se po překapávacím kávovaru. Káva z „překapávače“ je slabší a méně výrazná než káva připravená pomocí vysokého tlaku. Také se vyznačuje nahořklou chutí, jelikož se filtruje o trochu delší dobu. Horká voda protéká z vrchní části do spodní nádoby přes papírový filtr nebo permanentní sítko s pomletou kávou. Pokud budete mít kávová zrna pomletá na jemno, bude výsledný nápoj silnější. Naopak při hrubém namletí bude káva slabší.
Kávovar na kapsle
Každá kapsle, kterou do kávovaru vložíte, v sobě obsahuje dávku čerstvě namleté, vakuově zabalené kávy. Většina kvalitních kapslových kávovarů pracuje s čerpadlem s dostatečným tlakem a má ve svojí výbavě i nádobku na mléko a pěniče mléka. Některé kapsle mají navíc zvenku čárový kód. Z něho umí kávovar přečíst recept a odměřit správné množství všech ingrediencí. Existují i znovuplnitelné kapsle, které je možné naplnit oblíbenou kávou (označované jsou jako „univerzální kapsle do kávovaru“).
Automat a poloautomat na kávu
Ideální je vybrat si kávovar s mlýnkem a zásobníkem na mléko, který se o přípravu kávových nápojů postará úplně sám (plnoautomat). Pokud není přítomný zásobník na mléko, je k dispozici tryska na horkou páru, pomocí které si mléko našleháte (poloautomat). Ke kávovaru stačí pouze přiložit externí nádobu s mlékem. Většina automatických kávovarů má také plochu pro předehřívání šálků. Automatické kávovary se samy opláchnou a pročistí části, které přicházejí do kontaktu s kávou, mlékem a vodou. Oblíbené jsou chytré kávovary, které ovládáte telefonem či smart hodinkami díky připojení k wifi nebo prostřednictvím Bluetooth.
Pákový kávovar
Pákový kávovar je určený pro každého, kdo miluje espresso a rituál přípravy kávy. Mletou kávu musíte pokaždé natlačit do sítka ve speciálním držáku, který se pohybem páky nasazuje na samotný přístroj (ať už s mlýnkem, nebo bez). Použít můžete i hermeticky uzavřené a přesně naporcované množství kávy (7 g). Tyto tzv. PODy mají univerzální velikost a jsou kompatibilní téměř s každým pákovým kávovarem. Káva je v papírových filtrech, což znamená méně práce s čištěním sítka nebo pracovní plochy.
Klasikou jsou hliníkové moka kávovary ohřívané plynem.
Moka kávovar
Káva z tohoto typu kávovaru vyniká silnou chutí a vyšším obsahem kofeinu. Samotná „konvice“ se skládá ze tří dílů. Do spodního nalijete vodu, do vnitřního sítka nasypete středně hrubě namletou kávu a zašroubujete. Moka kávu připravíte na jakékoli varné desce. Voda se díky ohřevu přemění na páru, která následně prochází přes pomletou kávu směrem nahoru, kde opět chladne a ve formě chutného nápoje se zachytává v horní části konvice. Káva z moka konvice má specifickou chuť, protože se připravuje při varu, a chybí jí pěna.
Text: Vanda Jesenská
Foto: se svolením firem Tescoma, Concept, Krups, Philco, Sage, Catler, Luxury Table, Sencor
Datum vydání: 20. 9. 2024