Naplánujte si kuchyni snů

bílá moderní kuchyně

Zařizování nové kuchyně je pro jednoho zábava, pro druhého ale noční můra. Je třeba myslet na tolik věcí, aby se vám tam dobře, a hlavně systematicky, pracovalo, že se z toho jednomu může zatočit hlava. Naštěstí existuje způsob, jak to zvládnout v naprostém klidu, a to díky online plánovači kuchyně.

Co je online plánovač zač?

Při plánování kuchyně je důležitých hned několik věcí, mezi nimi prostor, který máte k dispozici, a rozčlenění prostoru na jednotlivé kuchyňské zóny. Od toho se pak odvíjí všechno ostatní, jenže jak to skloubit dohromady, když nejste architekt ani bytový designér?

Máte dvě možnosti. Buď se vypravíte do kuchyňského studia a se specialistou tam vše proberete, nebo vsadíte právě na online plánovač kuchyní. Díky němu si kuchyň v pár krocích naplánujete i z pohodlí domova. Co všechno zvládne?

  • Rozvrhnete si prostor.
  • Jednotlivé skříňky rozmístíte tak, aby to odpovídalo vašim představám.
  • S kuchyní sladíte pracovní desku.
  • Navrhnete si rozmístění spotřebičů.
  • Svůj návrh pošlete specialistům na kuchyně, kteří vám poradí, co v návrhu vylepšit a jak prostor zoptimalizovat.

Víte, že svůj návrh klidně můžete konzultovat i v některém z kuchyňských studií osobně? Specialisté na kuchyně vám poradí i s výběrem vybavení do kuchyně, prostor, který máte, dokonce u vás mohou sami zaměřit. To vůbec není od věci, na správném zaměření totiž záleží ze všeho nejvíc.

jídelní stůl

Proč je zaměření tak zásadní?

Ať už kuchyň plánujete sami, nebo si na pomoc přizvete experta na kuchyně, bez zaměření a plánku prostoru se neobejdete. Každý prostor totiž má svá specifika, na která je třeba brát ohled, každá místnost má i jiné rozměry, takže se tam vejde jiný tvar kuchyně. Je toho mnoho, na co si musíte dát pozor, zaměření vám spoustu starostí ušetří. Vyhnete se tomu, že linka zastíní část okna, nebo že dřez nevyjde tam, kde máte odpad apod.

Respektujte kuchyňský trojúhelník

Zaměřeno máte, kuchyňskou linku jste si taky zhruba vybrali, co dál? Rozmyslete si rozmístění jednotlivých skříněk. Myslete přitom na tzv. kuchyňský trojúhelník, jehož vrcholy tvoří dřez, sporák a lednička. Tento trojúhelník by neměl být větší než 4 m, abyste se po kuchyni zbytečně nenaběhali a měli jste vždy všechno pěkně po ruce. Mezi vrcholy trojúhelníku by vždy měla být pracovní plocha.

Náš tip: V těsné blízkosti ledničky oceníte i spíž. Tyto dvě věci spolu tvoří skladovací zónu, na kterou by měla navazovat malá pracovní plocha, mycí zóna s dřezem, hlavní pracovní plocha a varná zóna.

Text: redakce

Datum vydání: 12. 6. 2024

Edit: