Historický statek v jižních Čechách se rozšířil o hvězdárnu a pozorovatelnu

rozšíření statku o navazující konstrukci ze dřeva

Foto: Aleš Jungmann

Ke starému statku v jižních Čechách si investor přál prostor pro odpočinek a relaxaci – hvězdárnu a pozorovatelnu. Podívejte se, jak se tohoto zajímavého zadání zhostilo studio HAMR.

Prodloužili jsme hmotu jednoho křídla statku o poloprůhlednou dřevěnou konstrukci ze smrku a z modřínu. Přístavba je v základním tvarovém konceptu harmonickým pokračováním původního statku, ale ve struktuře a konstrukci je kontrastní transparentní dřevostavbou se zenovou atmosférou.“

poloprůhledná dřevěná konstrukce domu

Foto: Aleš Jungmann

V přízemí je složené dřevo. Po točitých schodech vystoupáte do patra na lávku. Ta spojuje půdu staré budovy s podkrovím nové. V každé z nich je jediná místnost: ve staré půdě hvězdárna, v nové přístavbě pozorovatelna.

V pozorovatelně mezi prkny vnějšího stínění vidíte ven do okolní krajiny. Ve hvězdárně je šero a soukromí a světlo sem padá jen úzkým oknem. Část střechy se dá ale v noci odsunout a člověk může nerušeně pozorovat hvězdy.

interiér dřevěné konstrukce

Foto: Aleš Jungmann

„Krása může vznikat jako výraz logické uměřené konstrukce využívající do důsledků možností dřeva. Na první pohled je vidět, jak dokáže správně tvarované dřevo vytvářet krásu v prostoru, aniž by k tomu potřebovalo jakýkoli ornament,“ uzavírá Martin Rajniš.

Vizitka přístavby

Autoři: Martin Rajniš, Tomáš Kosnar, David Kubík
Projekční spolupráce: PSK Tuzar – Jindřich Tuzar
Dřevěná konstrukce: Timber Design – Zbyněk Šrůtek
Fasáda: Metrostav D3 – středisko fasády
Realizace: 2019

Text: Vít Straňák
Foto: Aleš Jungmann

Datum vydání: 17. 6. 2024

Edit: