Co umí moderní vestavné trouby?
Plynové trouby už prakticky nenajdete, protože elektrické modely je překonaly na celé čáře. Je to díky výkonu a rovnoměrnému ohřevu, ale i množství užitečných funkcí. Umí se dokonce i samy vyčistit.
Věnovat se tentokrát budeme vestavným troubám s tím, že podobné parametry najdete též u sporákových trub. Nejširší vestavné trouby najdete ve formě modulů v šíři cca 90 cm. A od šířky se pak logicky odvíjí objem. Ten standardně začíná u 70 litrů (u normální, rodinné trouby), ale stále častěji narazíte i na trouby s vyšším objemem, a to 77 až 90 litrů. Na druhou stranu existují i kompaktní trouby, které jsou ideálním řešením do malých kuchyní. Mají standardní šířku, ale zároveň jsou nižší (do 45 cm) a mají menší objem.
Jaké zvolit ovládání?
Nedá se jednoznačně tvrdit, jaký druh ovládání je nejlepší – hodně záleží na vašich preferencích. Velké množství vestavných trub zůstává u standardních otočných knoflíků/voličů, jež umožňují plynulou regulaci. Alternativou jsou fyzická tlačítka nebo dotykové ovládání, které je plně digitální. Takže je i přesné, ale na druhou stranu většinou odstupňované. Dobré je uvažovat i o displeji, nemusí jít o extrémně chytrý spotřebič, ale aspoň minutku, odložený start nebo automatické vypnutí po určitém čase by nabízet mohl.
Funkcím se meze nekladou
U vestavné trouby je zásadní nabídka pečicích režimů. Kromě horního/spodního ohřevu je dnes základem horkovzdušný ohřev, ale výjimkou nebývají ani možnosti grilování, rozmrazování a oblíbeného parního vaření či pečení. Trouby také lákají na automatické režimy vaření, jež například fungují tak, že se trouba nahřeje na automaticky přednastavenou teplotu a pípne, vy do ní vložíte např. kuře o určité hmotnosti, trouba si sama nastaví časovač, po půlhodině pípne, abyste kuře otočili, a pak už sama pečení ukončí ve vhodnou dobu.
S tím pak souvisí například udržování teplého jídla (funkce Keep Warm). A pokud jste nároční, můžete u vybraných modelů nahřívat talíře (funkce Plate Warming) nebo například kontrolovat propečení steaku pomocí teplotní sondy.
Bezpečnost na prvním místě
Standardem je dnes dětská pojistka, která brání nejen zapnutí spotřebiče dětmi, ale také tomu, aby například během vaření změnily nastavení. Kromě této aktivní ochrany existuje také pasivní – chladná dvířka. Pokud pečete při 250 °C, tak dvířka nebudou rozpálená, protože vícevrstvé sklo dobře izoluje. Při otevírání vestavné trouby si sice pořád musíte dávat pozor na unikající páru při rychlém otevření dvířek, ale manipulace s pokrmem je následně jednodušší a bezpečnější, pokud trouba nabízí teleskopické výsuvy. Bezpečnostní senzory se pak starají o eliminaci nehod. Trouba důsledně zamkne dvířka, pokud například spustíte pyrolytické čištění na 500 °C. Stále platí, že elektrické spotřebiče by měl instalovat (a samozřejmě také opravovat) odborník a že byste je měli mít při používání pod dohledem.
Samočistící funkce trub
Trouby s parní funkcí většinou nabízejí také parní čištění, kdy na dno nebo na plech nalijete dané množství vody. Vzniklé páry uvolní nečistoty a vy je pak setřete.
Druhým způsobem je pyrolýza založená na extrémně vysokých teplotách. Trouby mají povrch z odolného materiálu, který snese vnitřní teplotu, jež může dosáhnout klidně i 500 °C. Po určité době, např. 90 minutách, je proces u konce, nečistoty jsou spáleny. Vy jen setřete popel ze dna.
Třetí možností je katalytické čištění. Stěny trub s podporou tohoto čištění (někdy pouze jen zadní) tvoří vložky se speciálním povrchem, který je opravdu samočisticí. Nečistoty samy zoxidují a vypaří se, vy troubu zapnete na standardní teplotu (například na 200 až 250 °C) na 60 až 90 minut a pak jen vytřete dno hadříkem bez chemikálií. Nevýhodou je, že v případě levnějších trub se tyto vložky musí po pár letech vyměnit.
Text: Vanda Jesenská
Foto: se svolením firem Mora, Amica, Concept, Whirlpool, Bosch, Gorenje
Datum vydání: 18. 1. 2024