Upečte si jednoduchý a rychlý tříkrálový koláč
Zkuste si letos na Tři krále připravit tento opravdu jednoduchý koláč, který vypadá skvěle, chutná výborně, nezašpiníte si při jeho přípravě celou kuchyň a jeho konzumace nabídne i malou rodinnou hru.
Potřebujete:
- 3¼ hrnečku mandlové pasty
- ¼ hrnečku cukru
- 3 lžičky neslaného změklého másla
- 1 vejce
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 balení listového těsta
- 1 červenou fazoli pro vítěze
- 1 vejce na potření těsta při pečení
- moučkový cukr na poprášení
- špetku soli
Postup:
- Mandlovou pastu vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru a s asi polovinou cukru promíchejte. Přidejte máslo a zbývající cukr a zpracujte dohladka, poté vmíchejte 1 vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, mouku a sůl. Těsto nechte uležet.
- Předehřejte troubu na teplotu 220 °C. Formu vymažte máslem nebo použijte pečicí papír. Rozbalte jeden list listového těsta na čtverec o straně cca 25 centimetrů. Pomocí koláčové formy vykrojte z těsta kruh vánoční pečení o průměru 25 centimetrů, tento postup zopakujte. První plát si pak připravte na plech nebo do pečicí koláčové formy. Oba pláty dejte ještě vychladit do ledničky.
- Do středu pečicí formy s plátem těsta umístěte odleželou mandlovou náplň a rozmačkejte ji do krajů. Nechte si ale po okrajích / obvodu asi 3cm volného místa. Fazoli pro krále (nálezce) umístěte do libovolného místa náplně. Přikryjte nakladenou mandlovou náplň druhým plátem těsta a přitlačte ho po volném okraji, aby se vrstvy spojily.
- Druhé vejce rozmíchejte a potřete jím vrchol koláče. Nožem vytvořte ve vajíčkem potřeném těstě křížový vzor a vrchní plát těsta na několika místech prořízněte nožíkem, aby se při pečení odvětrala pára.
- Koláč pečte 15 minut v předehřáté troubě, pak ho vyjměte a poprašte moučkovým cukrem. Vraťte ho do trouby a pečte dalších 12 až 15 minut nebo do doby, dokud nebude povrch zlatohnědý.
- Položte na dort zlatou papírovou korunu, která bude použita ke korunovaci nálezce, který najde ukrytou fazoli.
Datum vydání: 2. 1. 2024