Recepty do trouby
Recepty do trouby
Pstruh se šťávou z bílého vína
Suroviny (na 4 porce):
- 4 pstruzi vcelku (à 250 g), vykuchaní
- 450 ml kvalitního suchého bílého vína
- 150 ml bílého balzamikového octa
- 150 ml vody
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 120 g mrkve nakrájené na kolečka
- 4 snítky petrželky
- 4 snítky tymiánu
- 1 čajová lžička kuliček černého pepře
- 7 hřebíčků
- sůl a pepř
Na ozdobu:
- 75 g másla
- 1 citron nakrájený na kolečka
Postup:
Pstruhy vložte do napařovací misky s plným dnem, přidejte na ně bílé víno, balzamikový ocet, vodu, kůru z citronu, mrkev, bylinky a koření a připravujte při teplotě 90 °C cca 12 až 15 minut. Poté rozpalte máslo v šesti lžících šťávy, polijte jí pstruhy a ozdobte kolečky citronu.
Příslušenství:
napařovací miska s plným dnem (z knihy Vaření v páře, Miele)
Čokoládové muffiny s kousky kaki
Sladká chuť kaki bývá přirovnávána ke kombinaci jablka, meruňky a broskve nebo cukrového melounu. Nemusí se loupat, dá se jíst jako jablko a při plné zralosti má až marmeládovou strukturu.
Suroviny (na 8 kousků):
- půlka kaki
- 145 g hladké mouky
- 40 g kvalitního kakaa
- ½ prášku do pečiva (6 g)
- ¼ lžičky jedlé sody
- 100 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 g hořké čokolády
- špetka soli
Postup:
V misce smíchejte všechny sypké ingredience: mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a špetku soli. V druhé misce si promíchejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Obě směsi dobře propojte a nakonec přisypte nasekanou hořkou čokoládu a na malé kostičky nakrájené kaki. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky a naplňte je těstem. Pečte na 180 °C asi 20 minut.
Zajímavost: V některých světových kulturách se kaki před Vánocemi podélně rozkrajuje a podle rozmístění semínek či hvězdy ve středu plodu se předpovídá tuhost nadcházející zimy.
(Zdroj: nejkaki.cz)
Kefírové vánoční sušenky
Suroviny:
- 100 ml kefírového mléka
- 280 g hladké mouky
- 50 ml oleje
- 1 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- 3 lžíce cukru
Postup:
Promíchejte v míse vejce s cukrem, přidejte olej, kefírové mléko a přisypte hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Následně vypracujte homogenní nelepivé těsto. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný pět až 10 mm. Ten posypte krupicovým cukrem po celé ploše a ještě jednou přes něj přejeďte válečkem (můžete posypat i směsí mletých oříšků a cukru nebo jemně strouhaným kokosem). Těsto ostrým nožem či rádlem na pizzu nakrájejte na stejně velké čtverečky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky dejte péct na 10 až 12 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Tip: Povrch přelijte čokoládovou polevou. Výborné budou i obalené ve skořicovémcukru ihned po upečení. Podávat je můžete i s domácím džemem a marmeládou.
(Zdroj: Mlékárny Valašské Meziříčí)
Bio vánoční štrúdl
Suroviny na těsto:
- 300 g bio hladké mouky
- 75 g rozpuštěného zchladlého bio másla
- 112 ml vlažné vody
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g bio jablek
- asi 100 g strouhanky v bio kvalitě
- 100 g bio třtinového cukru
- asi 200 g bio másla (100 g strouhanková směs, 100 g na potření)
- ½ lžičky bio skořice
- asi 60 g rozinek
- 4 polévkové lžíce rumu (na namočení rozinek)
- hrst očištěných vlašských ořechů v bio kvalitě
Postup:
Z ingrediencí si ručně připravte těsto tak, aby se vám nelepilo. Poté z něj vypracujte kouli, kterou potřete olejem a dáte do misky a zakryjete potravinovou fólií. Nechte hodinu odpočívat na chladném místě. Jablka očistěte, ale neloupejte, pouze je zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. K nim přidejte citronovou šťávu a ořechy. Rozinky na chvíli namočte do rumu, po chvíli slejte a přidejte ke směsi. Poté si připravte strouhankovou směs. V hrnci rozpusťte asi 150 g másla a zasypte ho strouhankou. Chvíli pražte a sundejte z plotny. Do strouhanky vmíchejte cukr a skořici. Vychladlé těsto vyválejte a přendejte na pečicí papír, potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankovou směsí. Dále přidejte jablíčka a štrúdl ze všech stran přehněte přes okraj, aby směs nevytekla. Pak už ho jen klasicky „zabalte“. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby na 180 °C a pečte půl hodiny.
Datum vydání: 23. 12. 2021