Nádobí na indukci
Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek. A navíc – nádobí na indukci díky speciálnímu sendvičovému dnu umožňuje opravdu rychlé a zdravé vaření, které prokazatelně šetří elektrickou energii.
TICHÉ BZUČENÍ
Bzučení a vibrace při vaření na varné desce ve vás mohou vzbuzovat podezření, že něco není v pořádku. Je to ale zcela přirozené – zvuky vznikají ve dně nádoby, kde elektromagnetická indukce rozvibruje molekuly železa na frekvenci 20–60 kHz a tím vznikne samotné teplo.
Některé menší nádoby mohou na desce dokonce lehce vibrovat.
Každý hrnec má svůj specifický zvuk podle konstrukce dna.
Nejhlučnější, ale také nejúčinnější co se rychlosti vaření týče, jsou nádoby s tlustým, sendvičovým dnem.
SYMBOL CÍVKY
To, zda jsou vaše hrnce nebo pánve použitelné pro indukci zjistíte snadno tak, že přiložíte ke dnu nádoby magnet – pokud tam drží, máte vyhráno. Případně hledejte na výrobku symbol indukce – cívku.
VZKAZ ZE ŠVÉDSKA
„Výsledek vaření opravdu záleží na tom, jak jsou hrnce a pánve konstruovány. U nádobí z nerezavějící oceli je největší výhodou schopnost udržovat teplo – materiál se zahřívá konzistentně, nevznikají žádná horká nebo studená místa, a tak se všechny ingredience vaří rovnoměrně,“ říká Lennie Malmgren, vývojář produktů IKEA.
Text: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem
Datum vydání: 29. 11. 2019