Do chladničky jako do bavlnky
Konec plýtvání potravinami, které se v chladničce kazí dříve, než je stačíte zkonzumovat, konec každodenního nakupování čerstvých surovin. Moderní chladničky či mrazničky se postarají o maso, ryby,zeleninu i ovoce s takovou péčí, že vydrží čerstvé déle, a tím vám ušetří nejen peníze, ale i spoustu času.
V chladničce či mrazničce se dnes mohou uložené suroviny i navzdory nízkým teplotám cítit jako v bavlnce. Díky moderním technologiím, jež dnešní spotřebiče využívají, jsou zde pro ně totiž vytvořeny naprosto ideální podmínky, které pomáhají k delšímu udržení jejich čerstvosti, vzhledu, chuti i obsahu minerálů, vitaminů a důležitých živin.
SPRÁVNÁ TEPLOTA
Požadavek na udržení čerstvosti se týká především masa, ryb, zeleniny a ovoce. Právě pro tyto potraviny mají dnešní spotřebiče z oblasti chlazení připravené samostatné zásuvky či boxy, v nichž jsou vytvářeny podmínky šité těmto surovinám přesně na míru. Zatímco ve většinovém prostoru chladničky obvykle panuje teplota kolem 4 °C a výš, maso a ryby potřebují k zachování svých kvalit teplotu kolem nuly, ovoce a zelenina o dva stupně více. V separátních zásuvkách jim tyto podmínky lze vytvořit. Nemáte-li k skladování maso či ovoce, u některých typů lze funkci vytvářející optimální podmínky v této zásuvce vypnout a skladovat v ní cokoli dalšího. Existují ale i modely, které nabízejí takto separované zásuvky nikoli v rámci chladicí části, ale za samostatnými dveřmi. Prostředí v takovém prostoru pak můžete přizpůsobit svým momentálním potřebám – k pomalému, a tedy šetrnějšímu rozmrazování potravin, ke zchlazení vína, jako standardní mrazák nebo k uchovávání masa a ryb či ovoce a zeleniny. Tento oddělený prostor lze také zcela vypnout.
OPTIMÁLNÍ VLHKOST
Moderní spotřebiče perfektně zajistí i další důležitou podmínku, která pomáhá k déletrvající čerstvosti všech potravin, a tou je ideální vlhkost, kterou navíc rovnoměrně udržují v celém prostoru chladničky. Konečně – do ledničky chodíte několikrát za den, když vaříte, otevřete ji během hodiny i desetkrát. Při každém otevření se prostředí chladničky mění. Dnešní spotřebiče dokážou na tento fakt rychle reagovat a vrátit teplotu a vlhkost co nejdříve do požadovaných mezí, čímž zároveň zabraňují tvorbě námrazy. Beznámrazová funkce (nejčastěji označovaná jako NoFrost) je dnes již naprostým standardem u všech typů chladniček. Končí tak pravidelné trávení času odmrazováním a zbytečně utracené peníze za elektřinu, neboť námraza snižuje efektivitu chladničky a zvyšuje její spotřebu.
Ledová inteligence
Stejně jako jiné domácí spotřebiče mají i moderní chladničky schopnost přemýšlet, či se dokonce učit. Nejenže vás zavolají, pokud necháte otevřené dveře, přizpůsobí samy svůj chod změnám teplot či vlhkosti apod., ale existují i typy s vysoce inteligentními systémy, které po dobu několika týdnů sledují chod konkrétní domácnosti, jejích zvyků, denního režimu. Zaznamenávají a analyzují takto získaná data a následně svůj provoz, zvláště udržování nastavené teploty a výslednou spotřebu energie, upraví podle zjištěného schématu.
VZDUCH JAKO PO BOUŘCE
Výrobci chladniček se ale s prostou, byť důležitou regulací vlhkosti a teploty nespokojili a došli ještě dál, přičemž inspiraci našli v přírodě. Naučili tak chladničky vyrábět čerstvý vzduch, a to na stejném principu, jakým se to děje po bouřce – moderní spotřebiče tohoto druhu napodobují přírodní proces ionizace. Šíření mikroorganismů a bakterií se tím snižuje až o 90 % a vznik nepříjemných pachů až o 70 %. Výsledkem je perfektní mikroklima pro jídlo a zachování jeho kvalit. I v chladničce je pak jemně cítit vůně jako po bouřce v přírodě.
RYCHLE ZCHLADIT, RYCHLE ZMRAZIT
Na zachování kvality potravin se podílí také to, jakým způsobem s nimi nakládáte. Víte například že právě kvůli udržení optimální vlhkosti byste neměli zeleninu či ovoce před uložením do chladničky omývat? To je ale jen jeden z tipů, které obvykle najdete v příručce u každé nové chladničky, kde bývá také varování, abyste do ní neukládali teplé nebo dokonce horké potraviny či nádoby. Vaříte ale často do zásoby, a tak byste potřebovali zamrazit několik pokrmů ještě před tím, než půjdete spát, abyste s nimi třeba druhý den mohli odjet na dovolenou? Pak se nabízejí spotřebiče, které takto radikální zchlazení, resp. zmrazení ze 70 až na -18 stupňů nabízejí. Jedná se však o výjimečnou funkci. Poměrně standardně ale dnešní chladničky a mrazničky nabízejí funkci tzv. rychlého zchlazení či zmrazení většího množství právě vložených potravin, která jednak brání zbytečnému zvyšování teploty uvnitř chladničky a mrazničky a spoří tak energii, jednak při rychlém zmrazení se v surovinách lépe zachovají výživné látky. Výhodou rychlého zmrazení je také zachování tvaru a struktury potravin, přičemž ztráty na hmotnosti jsou po rozmrazení minimální. Tuto funkci využijete také, když potřebujete připravit v co nejkratší době led nebo vychladit láhev vína.
Moderní barvy i retro design
I od chladniček se dnes očekává kromě moderních funkcí také zajímavý vzhled – vždyť tento spotřebič se díky trendu propojování kuchyní a obývacích pokojů stal i interiérovým doplňkem. Kromě bílé barvy se nabízejí oblíbené nerez varianty, případně stříbrné či šedé provedení, populární jsou také černé spotřebiče. Ostatním barvám ale není na chladničku vstup zapovězen. Především typy z retro řad v oblých tvarech a např. zeleném, červeném, fi alovém či oranžovém provedení rozjasní vaši kuchyni. Navzdory svému vzhledu samozřejmě nabídnou moderní péči o potraviny.
ZA DRUHÝMI DVEŘMI
Důležitou vlastností chladniček je dnes rovněž přehlednost, uspořádání vnitřního prostoru, snadná dostupnost uložených věcí. Čím kratší dobu budete určité potraviny hledat, tím kratší dobu budou dveře otevřené a o to méně se změní vnitřní prostředí, k jehož „narovnání“ tak chladničky spotřebují méně energie. I proto dnes nabízejí tyto spotřebiče nejen police a přihrádky uzpůsobené skladování např. lahví, vajec, v mrazničce pizzy apod., abyste přesně věděli, kam sáhnout, ale umožňují obvykle vnitřní prostor přizpůsobit potřebám konkrétní domácnosti svou variabilitou. To opět není všechno. Sofistikované modely přinášejí zcela nový způsob ukládání, a to díky dvojitým dveřím chladničky či dveřím ve dveřích. Za prvními dveřmi tak rychle najdete ty nejčastěji vyhledávané potraviny, případně výrobky s nejkratší dobou skladování – např. mléko, jogurty apod. Teprve za druhými dveřmi se pak doporučuje skladovat méně často používané suroviny nebo ty s delší trvanlivostí.
POD ÁČKO UŽ TO NEJDE
Při výběru chladničky můžete zohlednit různé parametry, mezi nejdůležitějšími je dnes energetická náročnost. Vývoj se ale v tomto směru ubíral v posledních letech tak překotně kupředu, že označení energetických tříd je dnes trochu nepřehledné. Zatímco dříve byla chladnička s označením energetické třídy písmenem A skvělou volbou, dnes už je „áčko“ na opačné straně stupnice – představuje spotřebič co do náročnosti na spotřebu zdaleka nejhorší. Od roku 2012 už se podle nařízení Evropské unie takový výrobek ani nesmí uvádět na trh. Na významu tak nabírají přídavné informace v podobě znamének + za písmenem A (A+, A++, A+++ atd.), případně procentuelní údaje (-20 %, -30 %, -40 % atd.). Říkají, o kolik je energetická náročnost toho kterého spotřebiče lepší, resp. nižší než u standardní třídy A.
Datum vydání: 22. 5. 2015