Chcete si to zavařit?
Žádný problém. Pokud máte co zavařit a k tomu dokonalé pomocníky, pak se z práce může stát zábava na celý den. A těšit vás může i pocit, že si úrodu krásně uschováte na zimu a z každé sklenice pak zavoní léto…
7 pravidel povedené zavařeniny
- Nejdůležitější je čistá sklenice, víčko a případně zavařovací gumička, jinak se můžete potýkat s bakteriemi a plísní. Všechny sklenice vyvařte, gumičky povařte tři minuty v octové vodě.
- Než začnete sklenice plnit, připravte si vlhkou utěrku. Sklenice na ni postavte, vyhnete se tak jejich popraskání.
- Sklenice naplňte asi centimetr pod okraj, aby se zavařenina nedostala až k víčku.
- Sklenice by pak špatně těsnila a obsah by se mohl kazit.
- Až budete mít naplněno, otřete pečlivě vrchní část sklenice od zbytků ovoce. Než dáte gumičku na víčko, navlhčete ji – lépe pak přilne a bude skvěle těsnit.
- Připravte si zavařovací hrnec – vložte na dno rošt a na něj poskládejte zavařovací sklenice. Voda v hrnci by měla mít stejnou teplotu jako tekutina ve sklenicích.
- Dobu zavařování začněte počítat až od chvíle, kdy teplota v hrnci dosáhne teploty z receptu.
- Rozvaření obsahu sklenic zabráníte tím, že je hned po zavaření vyndáte z hrnce. Můžete je obrátit dnem vzhůru.
JAK NA KOMPOT?
- Můžete ho připravit téměř z jakéhokoliv druhu ovoce.
- Vybírejte pouze vyzrálé kusy, nepoškozené a s akorát tvrdou dužninou.
- Ovoce omyjte až těsně před zavařením.
- Po vložení do sklenice s ní ještě zatřeste, ovoce se pěkně urovná, pak můžete teprve zalévat.
- Zalévá se většinou cukerným nálevem nebo prosypává cukrem a dolévá převařenou vodou.
- Sklenici hned uzavřete a vložte do hrnce s horkou vodou, voda by měla sahat asi do 4/5 objemu sklenic a pomalu zahřívejte asi na 80 °C po dobu 20 minut.
Sklenice vyjměte a postupně ochlazujte, třeba ve dřezu pomalým přiléváním studené vody.
MARMELÁDA NEBO DŽEM?
Dřívější dělení zavařeniny na marmeládu a džem – tedy že marmeláda je hladká a v džemu jsou kousky ovoce, už několik let neplatí. Evropská unie jasně definovala rozdíly:
Marmeláda je výrobek výhradně z citrusových plodů (pomerančů, limetek nebo grepů), kde podíl těchto plodů musí být minimálně 20 %. Není-li tomu tak, jde o ovocnou směs.
Džem je výrobek obsahující nejméně 35 % jakéhokoliv ovoce. Pokud je v něm více, než 45 % ovoce, pak se nazývá džemem výběrovým nebo extra džemem.
CUKR A SŮL
Zdrojem znečištění mohou být i přísady, například cukr, sůl, ocet a koření. Proto byste měli i jejich kvalitu a trvanlivost před zavařováním zkontrolovat.
KAM S NIMI?
Hodně vyzrálé nebo přezrálé, ale zdravé ovoce můžete bez obav zpracovat do džemů nebo ovocných šťáv. Jen je nutné přidat pektinový přípravek, aby ovoce správně zrosolovatělo.
Text: Mirka Vernerová
Foto: archiv firem
Datum vydání: 12. 8. 2019