Schovejte si léto do skla!
Zpracovávání letní úrody je už tradiční prací všech majitelů zahrad, zahrádek i osázených teras. Kompoty, marmelády, sirupy, to všechno vám pomůže uchovat chuť a vůni léta i na dobu, kdy už po slunném období roku není ani vidu, ani slechu. Dnes navíc můžete vyrábět lahůdky z letní úrody nejen stylově, ale také pohodlněji. Nabízí se totiž mnoho pomocníků i vybavení.
PRAKTICKÁ SKLENICE
Řeknete si – zavařovací sklenice – a co má být? Ale i při jejím výběru můžete sáhnout vedle, nebo lépe řečeno můžete vybrat hůře a lépe. Výhodnější variantu představují zavařovací sklenice s víčkem na závit, které umožňují opakované použití bez nutnosti dokupování víček. Hodí se při zavařování, nakládání i uskladnění potravin bez tepelné úpravy. Lze je mýt v myčce, to je výhoda sklenic obecně. A navíc – dnes už jsou k dostání štítky, víčka v různých barvách i sklenice stylově tvarované či s atraktivními dekory. Naplníte-li je džemem z domácí úrody, zaplesá žaludek, oko i srdce.
SMĚRNICE NA MARMELÁDU
Marmeláda nebo džem – jaký je v tom rozdíl? Z tradičního pohledu je marmeláda hustší, neobsahuje kousky ovoce, džem se naopak snáz roztírá a kousky ovoce jsou v něm obsažené. Ale pozor! Již od roku 2004 to není tak snadné, Evropská unie nastavila jiné pravidla. Za marmeládu už může být označován jen výrobek z citrusových plodů, přičemž podíl těchto plodů musí být minimálně 20 %. Džem může obsahovat jeden nebo více druhů ovoce, jehož minimální obsah je stanoven na 35 %. Při obsahu ovoce nad 45 % může být džem označován jako výběrový nebo extra. Při domácí výrobě žádné evropské směrnice nerozhodují, ale pokud byste šli se svými džemy či marmeládami třeba na trh, je dobré být informován…
JAK SKLADOVAT?
Radí Josef Pizúr z Freshbedynky.cz
Pokud nezvládáte sníst přezrálé plody, jako poslední záchranu využijte chladničku. Zpomaluje biologické procesy v potravinách, proto vlastně vznikla. Ale znamená to, že utlumuje i jejich chuť a vůni. Proto doporučuji potraviny alespoň 30 minut před konzumací a zpracováním z chladničky vyndat. Pomůže to chuti, ale při konzumaci zasyrova si s nimi lépe poradí i trávení.
Jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často podléhají plísním. Den dva to v chladničce zvládnou, záleží na jejich aktuální kondici. Správným skladováním se ale lépe vůbec nezabývejte – prostě je rovnou spotřebujte. Pokud je potřebujete uschovat na více dní, je lepší je zmrazit.
Chladničku udržujte čistou. Omyjte ji alespoň každý měsíc, mísy a košíky, ve kterých skladujete zeleninu a ovoce, každý týden. Přimlouvám se za ekologické varianty čisticích prostředků. Skvělou službu udělá i obyčejný ocet.
Text: Kateřina Nová
Foto: archiv firem
Datum vydání: 7. 8. 2018