Co s letním ovocem?
Letní ovoce chutná nejlépe čerstvě utržené ze stromu či keříku. Pokud však chcete vyzkoušet i jiné varianty, nebo ho máte na zahradě tolik, že všechno nestihnete sníst, zkuste z jahod, malin, třešní, meruněk, broskví, borůvek a dalších voňavých dobrot, které právě dozrávají, připravit třeba džem. Sklenička s vůní léta vám udělá radost i v zimě, kdy teplé a slunečné dny budou dávno ty tam.
Tradiční džem
Čerstvý meruňkový džem dokonale provoní každou vaši snídani a přivolá vzpomínky na letní prázdniny u babičky na venkově.
Přísady (na 4 sklenice à 350 ml):
1,1 kg meruněk (očištěných a nakrájených na malé kousky)
300 ml 100% jablečné šťávy
1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr. Oetker
Příprava:
Ve velkém hrnci promíchejte meruňky s jablečnou šťávou, přidejte želírovací cukr a za stálého míchání povařte alespoň 5 minut. Na talířek kápněte 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Po uzavření sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
TIP:
Vůni meruňkového džemu hezky doplní dřeň z vanilkového lusku „Bourbon”, kterou přidáte společně se želírovacím cukrem.
Zdroj: oetker.cz
Jahodový topping z růžového vína
Přísady (na 3 sklenice à 350 ml):
650 g jahod (nakrájených na malé kousky)
200 ml růžového vína
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
V hrnci smíchejte jahody s vínem a přidejte želírovací cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Poté seberte svrchu případnou pěnu a plňte do připravených sklenic. Po uzavření sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte stát na víčku asi 5 minut.
Zdroj: oetker.cz
Višňový džem
Višňový džem se slivovicí potěší a zahřeje, a to už na první pohled svou sytě rudou barvou.
Přísady (na 3 sklenice à 350 ml):
900 g očištěných vypeckovaných višní
40 ml slivovice
1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr. Oetker
Příprava:
2/3 višní rozmixujte ponorným mixérem a zbytek nakrájejte na poloviny. Vložte do většího hrnce, přidejte slivovici, vanilkový cukr a dobře promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání povařte 5 minut. Po odebrání případné pěny naplňte sklenice, důkladně uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a nechte 5 minut stát na víčku.
TIP: Pokud chcete raději připravit dětskou variantu, místo slivovice použijte rybízovou šťávu.
www.oetker.cz
Broskvovo malinový džem
Přísady (na 3 sklenice à 350 ml):
Na broskvový džem:
400 g broskví (oloupaných, vypeckovaných a nakrájených)
100 ml 100% pomerančového džusu
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Na malinový džem:
500 g očištěných malin
½ Vanilkového lusku „Bourbon“ Dr.Oetker
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
Příprava:
Broskvový džem
Vložte broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte džus a ½ balíčku želírovacího cukru, dobře promíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu na 5 minut. Poté odeberte případnou pěnu, naplňte sklenice do poloviny džemem a necháme asi 15 minut tuhnout.
Malinový džem
Maliny pomocí ponorného mixéru rozmixujte v hrnci, přidejte dřeň z vanilkového lusku, ½ balíčku želírovacího cukru a vše promíchejte. Důkladně povařte minimálně 5 minut za stálého míchání. Nakonec odeberte pěnu a opatrně nalijte na broskvový džem ve sklenicích, zavíčkujte, ale neotáčejte!
TIP: Místo džusu můžete použít čerstvě vylisovanou šťávu z jednoho a půl pomeranče.
Hustá jahodová polévka
Hustá jahodová polévka se sirupem s meduňky, vanilkovou zmrzlinou a zakysanou smetanou od Radka Davida, šéfkuchaře restaurace Babiččina zahrada a La Veranda.
Přísady na jahodovou polévku (4 porce):
500 g jahod
100 g cukru krupice
100 ml vody
5 g meduňky
Do kastrolu dejte cukr a vodu a převařte. Nakonec přidejte meduňku, nechte vystydnout a pak přeceďte. Jahody překrájejte, zalijte sirupem a společně rozmixujte ponorným mixérem. Není potřeba cedit.
Přísady na zakysanou smetanu:
200 g zakysané smetany
200 g mléka
40 g cukru krupice
5 g sypké želatiny
Mléko a cukr spolu svařte, přidejte želatinu, zamíchejte a nechte odstát 20 minut. Pomalu zamíchejte do zakysané smetany, přeceďte přes jemný cedník a nalijte do tvořítek nebo na dno čtyř hlubokých talířů.
Před podáváním ozdobte hotovou polévku lístky meduňky.
Zdroj: babiccinazahrada.cz
Levandulová limonáda
Přísady na levandulový sirup:
250 ml vody
200 g cukru
1 lžíce čerstvých levandulových květů
Příprava:
V hrnci smíchejte vodu, cukr, levandulové květy a přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty, nechte vychladnout a poté přeceďte.
Limonáda
Přísady:
levandulový sirup
200 ml citrónové šťávy
1 l sodovky
led
Příprava:
Ve džbánu smíchejte levandulový sirup s citrónovou šťávou, sodovkou a ledem. Ozdobte plátky citrónu a několika snítkami levandule.
Zdroj: babiccinazahrada.cz
Text: Naděžda Vondrášková
Foto: archiv firem
Datum vydání: 8. 8. 2017