Pergola s krbem a udírnou – gastronomická svatyně na vaší zahradě
Chcete trávit více času na čerstvém vzduchu s rodinou a přáteli, ale chybí vám nějaké zázemí? Milujete letní grilování, ale když si představíte, že budete každý slunečný den tahat gril na dvorek, chystat zahradní nábytek a nosit nádobí z kuchyně, radši zůstanete doma a pěkné počasí k sobě pustíte jen otevřeným oknem. Pořiďte si na zahradu pergolu, do ní zahradní krb a udírnu a zaručujeme vám, že se domů nevrátíte, ani kdyby trakaře padaly.
Pergola s krbem/venkovní kuchyně jako součást domu http://www.hrdina-piskovce.cz/realizace/venkovni-kuchyn-praha
Pergola s krbem/venkovní kuchyně oddělená od domu http://www.hrdina-piskovce.cz/realizace/zahradni-kuchyn-z-kamene-praha
Zahradní krb – praktický i estetický prvek pergoly
Každá pergola by měla mít zahradní krb – ideálně krb, ve kterém můžete grilovat. Rošt nebo plát na grilování v zahradním krbu by měl být otočný a odstavitelný, abyste do něj mohli pohodlně přikládat a vaši grilovanou specialitu nespálili.
Systém otočného roštu/plátu do zahradního krbu
Zahradní udírna – perla venkovní kuchyně
„Není nic lepšího, než si po dlouhém večeru s přáteli zajít nad ránem pro teplou domácí klobásu do udírny,“ rozplývá se návrhář venkovních kuchyní, řemeslník a šéfkuchař v jednom – Tomáš Hrdina. Udírna z přírodního pískovce bude sloužit několika generacím. Dá se v ní zatopit na vysokou teplotu – můžete v ní jak udit, tak péct. „Právě v tom je krása takové domácí udírny. Dá se v ní zatopit i na 200 stupňů. Maso tak udíme a zároveň pečeme. Zůstane křehké, šťavnaté a je přitom krásně propečené,“ komentuje Tomáš Hrdina.
Kamenná zahradní udírna
Pergola a trendy
Jak by vaše vysněná pergola měla vypadat je na vás. Mějte však na paměti, že kombinace různých přírodních a umělých materiálů většinou nejsou vkusné. Držte se pravidla, že čím méně materiálů na pergolu použijete, tím lépe. Oblíbená je kombinace přírodního pískovce a dřeva a spojení tradiční kamenické práce a moderních designových prvků – například stylového osvětlení.
Je ovšem třeba myslet i na praktičnost. „Venkovní kuchyně nebo pergoly s krbem či udírnou vždy navrhuji tak, aby měl kuchař vše po ruce. V těsné blízkosti krbu nebo udírny musí být prostor pro dřevo na zátop a pracovní pomůcky pro grilování a servírování,“ upozorňuje Tomáš Hrdina.
Co se celkového estetického dojmu týče, nestačí, že pergola ladí oku majitele, měla by být citlivě zasazena do okolní krajiny, aby její charakter nenarušovala.
Venkovní kuchyně/pergola z přírodních materiálů http://www.hrdina-piskovce.cz/realizace/zahradni-kamenna-kuchyne-se-zelenou-strechou
Fotogalerie:
Pergola s krbem a udírnou – pískovec a dřevo
Pergola s krbem a udírnou – zahradní posezení
Pergola s krbem a udírnou a výčep zabudovaný do pracovní plochy
Pergola s krbem a udírnou – La Provence
Pergola s krbem a udírnou – zahradní posezení
Pergola s krbem a udírnou – zahradní altán
Pergola s krbem a udírnou – venkovní kuchyně
Komerční prezentace
Datum vydání: 26. 5. 2017