Rozhovor: Jak vybrat vhodný gril?
Grilovací sezóna začíná letos vzhledem k prodloužené zimě o něco později. Už brzy ale bude vzduch na chatách, terasách a zahradách, zejména o víkendech, prosycený vůní grilovaných dobrot. Řadu z nás to přivede k rozhodnutí zakoupit gril nebo dovybavit stávající arzenál grilovacího příslušenství. O tom jaký gril a podle čeho vybírat jsme si popovídali s manažerem internetového obchodu Gril.cz panem Ing. Pavlem Maříkem.
– Jak by měli zákazníci postupovat při výběru grilu?
To je vskutku důležitá otázka. Nabídka grilů na trhu je v současné době neuvěřitelně široká a každý si v té nabídce určitě nalezne to své. Nákup grilu není ale ve většině případů rozhodnutí na rok a tak zákazník musí hodně přemýšlet, aby vybral to správné a nemusel se pak dlouho trápit s něčím, co mu tak úplně nebude vyhovovat.
– A jaká jsou tedy nejdůležitější kritéria pro výběr?
Kritérií, stejně jako parametrů výrobku je celá řada. Určitě se bude jinak rozhodovat úplný začátečník nebo někdo, kdo plánuje grilovat 2-3 krát za sezónu a jinak ten, kdo už nyní dokáže na grilu vytvořit skutečné lahůdky a gril používá hodně často. Takže otázkou, jak často gril vlastně použiji, by měl každý začít.
– Co dál musí začínající milovník grilování při výběru grilu brát do úvahy?
Určitě si musí ujasnit další zásadní rozhodnutí. A to je, zda chce grilovat na grilu na dřevěné uhlí, na plynovém grilu, a nebo případně na grilu elektrickém. To jsou základní tři skupiny grilů a každý z nás má přece jen trochu jiné preference a každá skupina grilů má své výhody a ze subjektivního pohledu možná i nevýhody. Na našem e-shopu Gril.cz máme nejširší nabídku grilovacího sortimentu na trhu a každý si u nás vybere to pravé.
– Mohl byste ve stručnosti alespoň některé plusy a minusy popsat?
Samozřejmě, ale zdůrazňuji, že některé jsou diskutabilní a hodně subjektivní. To, co může někomu připadat jako výhoda, může jiného naopak odrazovat. Klasickým příkladem je grilování na dřevěném uhlí. Pro někoho je z hlediska potenciální zdravotní škodlivosti nepřijatelné, další si nedokáže grilování bez vůně kouře vůbec představit. Obecně je ale právě „plnější“ chuť pokrmů připravovaného na dřevěném uhlí považovaná za výhodu grilů na dřevěné uhlí. Mezi dalšími lze uvést i nižší pořizovací náklady na takový gril. Naopak si asi jen těžko lze představit grilování na dřevěném uhlí na balkoně nebo zahrádce řadového domku, když sousedka právě pověsila vyprané prádlo. Určitě je příprava a roztopení těchto grilů časově náročnější než u grilů plynových či elektrických. Jistá obřadnost při přípravě ohně, daná nám asi trochu i geneticky, je na druhou stránku to, co mnohé z nás láká.
Plynové grily se sice vyznačují vyššími prvotními náklady, jejich výhody to však zákazníkům bohatě vykompenzují. Grilování na plynovém grilu je provozně ne příliš nákladné. Gril je obvykle velmi rychle připraven k použití. Snadno se při grilování reguluje teplota, tím se zvyšuje komfort při práci s ním. Díky řadě dalšího příslušenství, které lze následně pořídit, se výrazně rozšiřuje okruh pokrmů, které se na grilu dají připravit. Vždyť grilování už dávno není jen o mase. Odpůrci plynových grilů naopak často argumentují, že chuť připravovaných pokrmů není tak vytříbená jako při grilování na dřevěném uhlí. Není to ale tak úplně pravda. Výsledná chuť grilování je hodně velkým dílem ovlivněna kvalitou vstupních surovin a důkladnou přípravou před samotným grilováním. Dobré marinování masa je naprosto nezbytným předpokladem pro úspěch. I na plynových grilech navíc lze „dohnat“ kouřové aroma například použitím dřevěných lupínků a podobnými triky. I argument o jisté nebezpečnosti plynových spotřebičů je lichý. Značkoví výrobci mají své výrobky certifikovány zkušebními laboratořemi podle evropské legislativy a při dodržení všech bezpečnostních pravidel nehrozí žádné riziko.
Elektrické grily jsou omezené připojením na síť. Zcela zde absentuje plamen, často se jedná o grily tzv.kontaktní. Lze je ale naopak snad použít v domácnostech nebo na balkonech. Široká nabídka existuje ve stolních velikostech grilu.
Když si spotřebitel ujasní i otázku, zda gril na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický, může ve svém rozhodovacím procesu pokračovat dál.
– Co dalšího musí tedy brát do úvahy ten, kdo se rozhoduje o nákupu grilu?
Na trhu existují i v rámci výše zmíněných základních skupin různé velikosti grilů. Spotřebitel si musí zodpovědět otázku pro kolik osob bude zpravidla grilovat. Příliš malý gril pak může při grilování hodně potrápit. Zbytečně velký může naopak zbytečně navýšit provozní náklady a je určitě i náročnější na čištění a údržbu. Vždy je ale potřeba s nějakou rezervou v grilovací ploše počítat. Vždyť grilování patří k oslavám a podobným příležitostem, na kterých se zpravidla sejde víc lidí než je obvyklé.
– Jak důležitá může být při rozhodování cena?
Nebudeme si určitě namlouvat, že cena je při rozhodování nedůležitý faktor. Drtivá většina z nás občas něco nakupuje a při rozhodování určitě bereme cenu všichni do úvahy. Cena ale nesmí být jediným parametrem, podle kterého se zákazník při výběru grilu rozhoduje. Spíš by si měl zákazník stanovit limit, kolik je schopen a ochoten při nákupu grilu vydat a výběr toho svého modelu pak omezit už jen na výrobky v rámci tohoto limitu. Zákazník by si měl porovnat několik různých modelů a sám posoudit, který z nich má nejlepší poměr výkon/cena, nebo užitnou hodnotu, chcete-li.
Dobré je si před nákupem vybraný gril „osahat“. Podívat se na kvalitu zpracování, na použité materiály. Určitě bych vyzkoušel stabilitu sestaveného grilu, podíval bych se, jak moc bude asi složité vybraný model smontovat a následně pak čistit a udržovat. Rozhodně bych vybíral gril od zavedeného výrobce a kupoval ho u spolehlivého prodejce. Zajímal bych se o šíři nabízeného doplňkového příslušenství a o případný servis. Důležitá je i délka záruční lhůty. Někteří výrobci, například CADAC, poskytují prodlouženou záruku na některé vady až na 5 let.
– Doporučil byste ještě nějakou radu tomu, kdo chce si chce pořídit gril?
Každému zákazníkovi, který v naší prodejně uvažuje o koupi, radíme, aby si při prvním nákupu pořídil gril a pouze to, co je nezbytně nutné, tzn. grilovací náčiní, obal na gril, případně připojení na plyn. Všechno ostatní lze dokoupit následně, až ve chvíli, kdy si zákazník práci s grilem vyzkouší a zjistí, že by rád ještě dělal to nebo ono a co k tomu potřebuje. Zdánlivě neobchodnický přistup se nám ale vyplácí. Zákazníci se k nám rádi vrací i opakovaně a díky jejich spokojenosti získáváme další. Osobní doporučení je hodně důležité při nákupu čehokoliv.
– Jak by měli postupovat ti, kteří už gril mají a chystají se po dlouhé době grilovat?
Myslím, že při trochu zodpovědném uskladnění přes zimu nejsou na jaře potřeba žádné velké přípravy. Ale platí to, co platí na zahradě obecně – až se jaro zeptá, co jsi dělal na podzim… Pokud jsme na podzim gril důkladně vyčistili a uložili na suchém místě, na jaře pak stačí gril očistit od prachu a hrubých nečistot. U plynových je potřeba překontrolovat připojení, zda jsou všechny spoje důkladně utažené a přívodní hadice není mechanicky poškozena. Pak bych snad gril nechal jen o malou chvilku déle než obvykle vypálit a můžeme grilovat.
– Jaké nové trendy očekáváte od nastupující sezóny?
To je vždy tak trochu věštění z křišťálové koule. Grilování je samo o sobě obrovským fenoménem. Je to volnočasová aktivita oblíbená napříč generacemi i příjmovými skupinami. Trendy vytvářejí jednak výrobci, hodně je ovlivňují i média, ale nejvíc ze všeho si je vytvářejí sami spotřebitelé. Ať si každý vychutná grilování, jak jemu je příjemné.
Očekávám, že nadále poroste poptávka po plynových grilech a víceúčelových zařízeních, které umožňují víc než opéct klobásu z obou stran. Na druhou stránku ruku v ruce spolu s ne zrovna příznivým vývojem ekonomické situace půjde i redukce výdajů na pořízení grilů. I pro takové zákazníky nabízíme široký výběr grilů za přijatelné ceny na Gril.cz nebo na naší vzorkové prodejně Elišky Junkové 8 v Praze.
Komerční prezentace
Datum vydání: 9. 5. 2017