Správné skladování vína
Přinesli jste si domů několik láhví kvalitního vína? Aby se dočkalo nejbližší rodinné oslavy v plné kondici, je třeba držet se několika základních pravidel při jeho uchovávání. Svá pravidla má i správné servírování, protože jen tak si tento kouzelný nápoj vychutnáte co nejlépe.
Víno by mělo být skladováno při stálé teplotě, ideálně do 15 °C, a nemělo by být vystavováno náhlým a častým teplotním změnám. Speciální vinné chladničky s nastavitelnou teplotou jsou velmi vhodným doplňkem do domácnosti každého milovníka vína. Termín pokojová teplota je dnes již zavádějící, protože současné domácnosti jsou vytápěny na mnohem vyšší teplotu, než na jakou byli v příbytcích zvyklí naši předkové.
Správná teplota pro servírování
* Teplota šumivých vín při podávání na stůl má být mezi 6 a 8 °C.
* U většiny bílých vín se pohybuje mezi 8 a 12 °C.
* U červených vín je to pak podle druhu vína v rozmezí 15 až 20 °C, přičemž lehčí a mladší vína vyžadují spíše nižší teplotu, těžká a starší naopak vyšší.
Co bystě měli o víně vědět…
„Víno má hlavně chutnat a přinést skvělý zážitek pro všechny smysly. Lahve uzavřené přírodním korkem skladujte nakloněné či naležato, aby korek nevyschl a nedošlo k oxidaci vína.
Vína se šroubovacím, skleněným či korunkovým uzávěrem (ano, všechny tyto uzávěry se běžně používají pro kvalitní vína, která jsou určena ke konzumaci v dohledné době a nepotřebují dále zrát a vyvíjet se pod korkem) pak můžete nechat v jakékoli poloze,“ vysvětluje sommeliérka Kristýna Krupková ze společnosti Foltýn Wine. „Některá červená vína, zvláště ta těžší a plnější, se lépe rozvinou, pokud je necháte prodýchat, například přelitím do karafy či provzdušněním ve sklenici. Pokud láhev nedopijete, dobře ji uzavřete a dejte do lednice. S uchováním pomohou speciální vakuové uzávěry, kterými můžete vína odvzdušnit vakuovou pumpičkou.“
Zdroj: www.foltynwine.cz
Odborná spolupráce Kristýna Krupková
Foto: archiv firem
Více informací se nachází v lednovém vydání z roku 2017, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.
Datum vydání: 16. 1. 2018