Vestavné spotřebiče v kuchyni vítězí
Volně stojící sporák, samostatná myčka nebo mikrovlnka, ty jsou dnes už v kuchyních k vidění spíše výjimečně. Možná na chatě či chalupě… V kuchyních, které používáme denně a kde je trendem pohodlí i čistý design, jednoznačně vedou spotřebiče vestavné.
Spotřebiče vestavěné do kuchyňské linky sice představují v porovnání s volně stojícími obvykle vyšší finanční náklady a také náročnější instalaci, ale pak již nabízejí jen výhody, které oceníte v průběhu dlouhodobého používání své kuchyně. „Pokud zařizujete novou kuchyni nebo jste se rozhodli pro rekonstrukci té stávající, je její vybavení vestavnými spotřebiči jednou z velmi aktuálních a atraktivních variant. Kuchyně s nimi je estetičtější, budete mít větší možnost spotřebiče sladit a některé, například myčku nebo chladničku, úplně schovat. Mnohé domácnosti jistě ocení i absenci mezer a spár mezi jednotlivými kusy linky a volně stojícími spotřebiči, která značně usnadňuje údržbu,“ vypočítává hlavní výhody vestavby Pavel Trka ze společnosti Whirlpool. Kromě estetického a hygienického komfortu máte u vestavěných spotřebičů také možnost instalovat konkrétního pomocníka do míst, kde bude nejlépe po ruce, což je v kuchyni důležité kvůli ergonomii a pohodlí při používání. U trub například také snadno zajistíte bezpečí v domácnostech s dětmi, které na kus umístěný ve výšce nedosáhnou, a i vám bude vyšší pozice trouby pohodlnější pro její obsluhu.
V JEDNÉ LINII
Možnost sladit vestavěné spotřebiče do jednoho stylu je důležitým estetickým argumentem pro tuto volbu. Výrobci obvykle nabízejí ucelené designové řady varných desek, horkovzdušných, mikrovlnných či parních trub, digestoří, kávovarů, případně ohřívacích zásuvek (chladničky a myčky zůstávají skryté za dvířky linky). Pokud vestavěné spotřebiče vybíráte, stejně jako u volně stojících spotřebičů se rozhodujte nejen podle příjemného designu, ale zaměřte se také na vybavenost moderními technologiemi a funkcemi, energetickou náročnost, hlučnost i možnosti ovládání.
Výhody a nevýhody vestavěných spotřebičů
PRO:
◗ čistý design, kompaktní vzhled kuchyně
◗ snadnější údržba, žádné zbytečné mezery, spáry či volné prostory kolem
◗ možnost volby umístění (vestavná trouba může být umístěna do jiné části kuchyně než varná deska, i ve výšce)
◗ úspora místa (spotřebiče typu mikrovlnná trouba či kávovar nezabírají prostor na pracovní desce)
◗ cenově výhodnější sety kuchyňských spotřebičů
PROTI:
◗ vyšší pořizovací cena jednotlivých kusů v porovnání s volně stojícími spotřebiči
◗ nutnost odborné montáže, kterou je třeba připočíst k ceně spotřebiče (nezvolíte-li kuchyni a spotřebiče od jednoho dodavatele)
◗ při rekonstrukci kuchyně náročnější výměna volně stojících spotřebičů za vestavné
SPECIFICKÉ VLASTNOSTI
Jste-li z populace kutilů, kteří na všechno mají „domácí“ řešení, a rozhodli jste se, že svou starou chladničku nebo troubu zkrátka uzavřete do skříňky a vestavba bude na světě, nečiňte tak. Vestavěné spotřebiče jsou totiž na rozdíl od volně stojících pro fungování v uzavřeném a nevětratelném prostoru přímo konstruovány, jejich volně stojící obdoby naopak nikoli. Význam to má především pro energetickou spotřebu. „Pokud byste se rozhodli vestavět spotřebič, který je koncipovaný jako volně stojící, v žádném případě se vám nepodaří udržet jeho provoz na energetické úrovni, jakou výrobce deklaruje. Zatímco například vestavná chladnička má ve spodní části ventilátor, který ochlazuje kompresor, volně stojící spotřebič tohoto typu by se v uzavřeném prostoru neustále spínal a chladil by mnohem častěji, čímž by spotřebovával nesrovnatelně více energie,“ varuje Pavel Šramota, produktový specialista firmy Philco.
Z JEDNÉ VODY NAČISTO
Při budování kuchyně, kde se počítá s vestavěnými spotřebiči, máte dvě možnosti: pořídit od jednoho dodavatele kuchyňskou linku a spotřebiče vybírat zvlášť. Druhou, poměrně populární cestu představuje pořízení kompletu – nábytku i spotřebičů od jednoho dodavatele či značky. Toto řešení šetří nejen čas a finance, nabízí také více pohodlí, méně náročnou organizaci a zároveň minimalizuje možná rizika spojená s instalací i případnými reklamacemi a zárukami. „Nemusíte si lámat hlavu s tím, jak spotřebiče dopravit na místo a jak je namontovat. Pokud spotřebiče objednáte separátně u jiného prodejce, zaplatíte za odvoz zboží domů, ale také navíc za montéry, kteří budou spotřebiče do kuchyně instalovat. Nemluvě o případných problémech v případě, že řemeslníci poruší při montáži samotnou kuchyň či dojde k jakékoliv reklamaci výrobku, kterou při společném dodavateli řešíte pouze s jedním subjektem,“ komentuje Jana Neuszerová za značku Gorenje.
KAM S NIMI?
Aby byla kuchyně skutečně pohodlná, je třeba mít po ruce nejen drobnosti, ale také právě spotřebiče. Mít myčku metr od dřezu, varnou desku na druhé straně linky, než je chladnička nebo trouba, a na pracovní desce kávovar a mikrovlnku, to je opravdu nepraktické. Jak již zaznělo, vestavěné typy umožňují ergonomii kuchyně vychytat podle potřeb i možností daných například dispozicí kuchyně. Chladnička (ať už vestavěná či nikoli), tou kuchyně začíná, a tak obvykle stojí na jednom z konců. Její pozice vlevo či vpravo by se měla ideálně řídit tím, zda je uživatel levák či pravák, v rodinách, kde žijí oba typy lidí, se můžete přizpůsobit většině. Místo pro myčku nádobí je co nejblíže dřezu, vestavěná varná deska má rovněž ideální polohu blízko dřezu a zároveň poblíž chladničky. Vhodné je tak umístit ji mezi ně. Nezapomeňte, že kolem varné plochy (ale i dřezu) by mělo být dost místa na odkládání i na přípravu. Nad varnou deskou má své místo digestoř, která ve vestavěné verzi neruší vzhled kuchyně a zůstává skrytá. Exkluzivní provedení zatím představují digestoře vestavěné do pracovní desky za varnou plochu! U vestavěných trub všeho druhu je trendem umístění ve výšce cca 110–130 centimetrů nad zemí. Tato poloha nabízí snazší manipulaci s horkými pekáči, plechy a šetří vaše záda. Nad vestavnou troubou může být mikrovlnka, což opět zajistí pohodlnější a bezpečnější obsluhu i přehled o dění uvnitř. Pokud jste fandové vaření a k pečicí a mikrovlnné troubě potřebujete ještě troubu parní, pak se nabízí umístění těchto tří spotřebičů v linii vedle sebe. V tom případě je ale žádoucí, aby všechny tři spotřebiče pocházely z jedné designové řady, aby celek nerušil rozdílný vzhled ani případné odchylky v rozměrech čelní desky. Kávovar je výhodné instalovat lehce nad úrovní pracovní plochy, což umožní nekomplikované odložení šálku s kávou na připravený podšálek. V těsné blízkosti kávovaru by také měla být odkládací plocha. Pokud budete využívat vestavnou ohřevnou zásuvku na předehřev talířů, ta by měla být mezi myčkou a varnou deskou, aby bylo možné snadné servírování pokrmů. V dnešních kuchyních, těch velkorysejších, ale nacházejí uplatnění i vestavěné pračky a sušičky. Bývají ve vzdálenějších pozicích od varné zóny a míst souvisejících s přípravou pokrmů.
Datum vydání: 1. 5. 2015