Přehled a pořádek – základ kuchyně
Když máte v kuchyni pořádek, ingredience a náčiní po ruce, víte, kam pro co sáhnout, to se to pak vaří! Jenže – v kuchyni je tolik věcí… Kam s nimi a jak jim dát požadovaný řád? Ideálně poslouží moderní vnitřní vybavení kuchyňské linky. Díky němu budete mít přehled i o té nejmenší lžičce a nejzazším koutu.
Kořenky různých velikostí a tvarů poskládané ledabyle za varnou deskou, nádobí všeho druhu zasunuté v útrobách nepřehledných skříněk, náčiní naházené v jedné zásuvce a příbory v té druhé. Mouka ve skříňce vlevo nahoře, cukr vpravo dole… V takové kuchyni je vaření za trest. Bude nejen chaotické, ale také zabere zbytečně mnoho času. Moderní vaření je přitom hlavně o radosti. Současné kuchyně tak myslí mimo jiné na to, jak zajistit při přípravě pokrmů dokonalý přehled o všech potřebách. Využívají při tom důmyslných třídicích systémů a organizérů, které nejen vytvoří každé potřebné věci vlastní místo, ale usnadní a urychlí i manipulaci s kuchyňskými potřebami. Zároveň ušetří místo na kuchyňské lince. Kuchyně tak bude vypadat čistěji a také úklid bude snazší.
SROVNÁ VŠECHNO
Do zásuvek a skříněk moderních kuchyní můžete nanejvýš přehledně uskladnit opravdu cokoli, a to i křehké vybavení, třeba talíře, které budete pomocí speciálních držáků snadno ukládat a také přenášet na stůl při přípravě větší hostiny. Příbory lehce „zorganizují“ pořadače s oddělenými přihrádkami, kuchyňské nože mohou být přehledně a hlavně bezpečně uložené vedle sebe, vařečky už se nebudou plést s naběračkami, protože i těm pořadač určí neměnné místo. Kořenky nehybně umístíte v zásuvce, mohou být i v přenosném boxu, který vytáhnete celý a po dokořenění pokrmu opět v mžiku uložíte. V potravinové skříni uskladníte láhve v držácích, které zabrání jejich poškození i cinkání při každém otevření, těstoviny v dóze se už nebudou sypat, potravinovou fólii vytáhnete a uříznete, aniž byste ji museli vyjímat ze speciálního úložného boxu s řezačkou. Přehledné ukládání ale umožní i prostý rámeček, který velkou plochu zásuvky rozdělí do menších zón. Dalo by se pokračovat, co všechno, pokud jde o nádobí nebo jiné drobnosti, lze dnes šikovně uskladnit. Řešení je opravdu na každý kousek, materiálově je rovněž na výběr.
Pohodlí pro starou kuchyni
Pořadače, organizéry, boxy a nejrůznější dózy se nejlépe uplatní v případě, že je vaše kuchyně vybavena výsuvy – zásuvka jednoduše vyjede a ukáže se celý její obsah, u některých typů se stačí čela zásuvky jen lehce dotknout třeba kolenem. Pohodlí a chytrého ukládání se ale nemusíte vzdávat ani u kuchyní s klasickými dvířky. Do polic lze totiž dodatečně umístit pojezdové systémy a ty vybavit podle svých představ a potřeb.
VYŘEŠÍ NEŘEŠITELNÉ
Skvělými pomocníky jsou moderní kuchyňské programy a systémy tohoto druhu při využívání těžko dostupných míst, jakými jsou třeba horní a dolní rohové skříňky linky. Klasické police v těchto místech nejsou příliš praktické, obvykle tam končívají předměty, které nejsou potřeba často. Změnit to ale může některý z výsuvných nebo otočných systémů. Nejdůmyslnější konstrukce dokonce po otevření rohové skříňky umožní vysunout celý obsah, který máte v tu chvíli skutečně jako na dlani. Také pro prostory v horních skříňkách existují možnosti, jak zde věci ukládat přehledně a tak, aby byly snadno po ruce. Nabízejí se například odkapávače a speciální police ve spojení s odkapovou miskou, do nichž můžete ukládat i právě umyté nádobí bez sušení.
Dokonale uložené potraviny
Potraviny je dobré mít přehledně uskladněné, ale zároveň je nutné poskytnout jim podmínky, které udrží jejich kvalitu. Při uchovávání se uplatní dózy, které poskytnou konkrétním ingrediencím potřebné klima. Kávu skladujte ve skleněné či porcelánové nádobě bez přístupu vzduchu, stejně tak ořechy. Cukru i soli bude dobře v plastové, skleněné či kovové dóze s pevným uzávěrem na chladném, suchém a tmavém místě. Těstoviny a rýže potřebují nádobu s dobře těsnícím uzávěrem.
UKLIZENO NA STĚNĚ
Pokud vám nestačí vnitřní prostory kuchyňské linky, byť jsou sebelépe členěné a vybavené, další možnost, jak uložit kuchyňské potřeby a náčiní, nabízejí závěsné programy v podobě tyčí s háčky, samostatných háčků, závěsných košíků, držáků nožů, odkapávačů, držáků sklenic, kuchyňských utěrek a podobně. S jejich pomocí lze uložit jak naběračky, nože či sítka, tak třeba i drobné nádobí – sklenice, šálky a kastrůlky, ale i kořenky a jiné. Mezi oblíbená řešení z této oblasti patří také magnetické držáky – uchytí jakýkoli kovový předmět, třeba kuchyňský nůž. Zásuvky vybavené sofistikovanými systémy však v dnešních kuchyních rozhodně vedou. Díky nim lze třeba využít i volný prostor pod dřezem, kde obvykle vznikají „hluchá“ místa. A zásuvky se schovávají dokonce za klasickými dvířky, kde by v kuchyni před třiceti lety byly jen prosté police, do nichž byste se museli složitě nořit, shýbat se k nim a v zadních partiích lovit potřebné věci vkleče a téměř poslepu.
Datum vydání: 1. 5. 2015