Nádobí na indukční desky
Na indukční desky jsou nutné kastroly, hrnce, pekáče a pánve s takzvaným feromagnetickým dnem. Materiál s příměsí železa je nutný. Podstatou všeho je totiž kooperace nádobí s indukční cívkou umístěnou pod sklokeramickou varnou deskou. Cívka vytváří střídavé magnetické pole, na které reaguje dno hrnce nebo pánve: molekuly kovového nádobí se rozkmitají a jeho dno se začne ohřívat. Hotová věda…
KTERÉ NÁDOBÍ SE NA INDUKCI HODÍ?
V podstatě každé, které má feromagnetické dno. Ideální nádobí je například litinové, protože se rovnoměrně zahřívá, krásně rozvádí a udržuje teplo. Použít můžete i hliníkové, porcelánové nebo měděné, ale nezbytností je opět speciální feromagnetické dno. Nenechte se splést, že nerezové nádobí je automaticky vhodné na indukci, není tomu tak – i rendlík z nerez oceli musí mít opět sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou.
Jde to i jinak…
Máte indukční varnou desku a nemáte vhodné nádobí? Pomoci může speciální adaptér na indukci – podložka, která umožní použití běžného nemagnetického kuchyňského nádobí na indukčních varných deskách. Hodí se pro všechny druhy nádobí – hliníkové, nerezové, železné, litinové, smaltované, skleněné i keramické.
Je to opravdu na indukci?
Před nákupem nádobí se přesvědčte o jeho vhodnosti pro indukční vaření. Ujistěte se, že dno hrnců, rendlíků či pánví opravdu obsahuje železo. Indukční nádobí bývá označeno výrazy INDUCTION a grafickým symbolem, kterým je cívka s vlnovkami. Pokud ale kupujete nádobí z druhé ruky, snadno provedete zkoušku: přiložte ke dnu hrnce nebo pánve magnet. Jestli se přichytí a pevně drží, nádobí je na indukční vaření vhodné.
Pokud nesháníte jen nádobí, ale i desku na které ho položit, pomůže vám srovnání nejlepších indukčních varných desek na portálu Arecenze.cz.
Foto: archiv firem
Datum vydání: 5. 10. 2016