Už nejen petržel a pažitka
Nastupující jaro, kdy se dny prodlužují a nejsou již tak skoupé nejen na nějaký ten stupeň nad nulou, ale ani na sluneční paprsky, probouzí celou řadu aktivit. Jednou z nich je i pěstování bylinek, a to jak na zahradě, tak v interiéru.
Obyvatelé Babylonu, Egypta a Indie i dalších zemí používali široké spektrum bylinek již hodně dávno před naším letopočtem. A tak je dobře, že ve třetím tisíciletí v Česku už neznáme pouze pažitku a petržel, případně ještě libeček, ale i řadu dalších bylinek.
PROČ JIM FANDÍME
Bylinky si naši oblibu zaslouží, a to hned z několika důvodů: Přestože jejich léčivé účinky především zásluhou lidových léčitelů a babek-kořenářek znali již naši předkové, v interiérech je pěstujeme především pro jejich schopnost zlepšit chuť a vůni celé řady pokrmů. Sušené nebo různými způsoby konzervova- né bylinky nám ty čerstvé prostě nenahradí.
Bylinky v kuchyni
◗ Bazalku známe ze salátu caprese (mozzarella, olivový olej, rajčata a bazalka), omáčky pesto (bazalka, piniové oříšky, olivový olej). Zlepšuje chuť nejrůznějších druhů těstovin, omáček a dalších pokrmů.
* Tymián (druh mateřídoušky) se hodí zvláště k přípravě tmavých mas, různých grilovaných pokrmů, zapékaných brambor, těstovin a salátů.
◗ Oregano (dobromysl) se používá k přípravě pizzy, těstovin, grilovaných pokrmů. Přidává se také do rizota, polévek a salátů.
◗ Máta se používá k přípravě sladkých jídel a koktejlů (kdo by neznal mojito), ale dokáže i zjemnit chuť polévek či vařené a dušené zeleniny. Zdobí se s ní také zmrzliny, saláty a moučníky.
◗ Šalvěj se přidává do omáček a nádivek. Používá se také k ochucení sýrů, výrobě bylinkového másla a přípravě nejrůznějších druhů mas.
◗ Rozmarýn zlepšuje chuť různých druhů pečeného masa, přidává se do zapékaných brambor a nejrůznějších druhů pečené zeleniny.
A JEŠTĚ NĚCO
Bylinky mohou v domácnosti plnit ještě jednu roli, a to okrasnou – roli pokojové květiny. Samozřejmě pokud jsou svěží a zdravé – bylinka, na které na první pohled poznáte, že se jí příliš nevede, nám zrovna moc parády nenadělá. To ale není vše. Aby bylinky zvládaly i svou okrasnou roli, musíme jim pořídit vhodný a vkusný květináč nebo obal. To není žádný problém, neboť řada prodejen nám v tomto směru nabízí bohatý výběr. Výrobními materiály květináčů a jejich obalů není pouze klasika v podobě pálené hlíny a jiných přírodních materiálů, ale i sklo, kovy a různobarevné plasty. Chce si to jen vybrat ten správný, který bude slušet jak bylince, tak i interiéru. Tam, kde je málo místa, je možné volit závěsné provedení. Obal na květináč s bylinkou nás ani nemusí přijít draho. V mladých nebo venkovských domácnostech můžeme do role obalů obsadit věci, které jsme objevili u babičky na půdě – hliněné hrnce na povidla, staré umyvadlo a podobně.
V ROLI PĚSTITELŮ
Bylinky si samozřejmě můžeme koupit v některém ze supermarketů, ale ty, které si vypěstujeme sami, nám přinesou větší radost a obvykle i užitek. Jaro je navíc nejvhodnějším obdobím k založení bylinkové zahrádky. Není to žádná věda. Semínka bylinek zasejeme nebo předpěstované sazeničky zasadíme do substrátu určeného k tomuto účelu. Můžeme ho koupit nebo si ho namícháme – měl by být vzdušný, nejlépe s příměsí rašeliny. Mladým rostlinkám je třeba dopřát pravidelnou zálivku a dostatek denního světla, občas je přihnojit a podle toho, jak se rozrostou, je třeba přesazovat je do větších květináčů. Důležité je rovněž vědět, jakou zeminu konkrétní bylinka potřebuje a kolik má mít světla. Například oregano a tymián se spokojí s chudou písčitou půdou, ale vyžadují větší dávku slunečních paprsků. Petržel, pažitka a bazalka sice naopak vyžadují více hnojiva a živin, ale stačí jim méně slunce. Také na vodu mají jednotlivé rostliny různé nároky, ale dovolenou ve zdraví všechny přežijí, když jim pořídíte samozavlažovací květináče.
Datum vydání: 29. 9. 2015