Vyberte si tichou a praktickou
Uspořádání kuchyňské linky nekončí volbou jejího tvaru, to hlavní vás teprve čeká… Nebojte se, půjde vám to jako po másle – moderní technologie, svěží nápady a dokonalé mechanismy zajistí vaší kuchyni výbornou pověst a vám radost z každé minuty „u plotny“.
březnovém vydání Pěkného bydlení jsme řešili, jak si kuchyň účelně sestavit, aby byla co nejvíce funkční a praktická. Tentokrát se zaměříme na to, jak ji zařídit a uspořádat, abyste měli všechny kuchyňské pomůcky po ruce. Abyste se nemuseli ohýbat pro každou mističku, složitě hledat dezertní vidličku, stoupat si na špičky anebo se stále pro něco ohýbat.
MAXIMÁLNĚ PRAKTICKÉ
Kdeže jsou klasické zásuvky, skříňky a „šlapací“ koše… Nic takového už téměř v moderní kuchyni nenajdete. Dnes frčí zásuvky s technologií tzv. tichého dojezdu, který funguje bez ohledu na to, jak silně je zavřete. S jeho pomocí si můžete být jisti, že i když spěcháte, zásuvka se dovře potichu a jemně. Tento mechanismus je téměř běžnou součástí každé kuchyně. Pokud vám výrobce doporučí pořídit si ke kuchyňské lince i systém vnitřního členění zásuvek a výsuvů, určitě neváhejte a buďte pro. Toto členění je maximálně praktické, díky němu získáte okamžitý přehled, kde co máte, všechno snadno a rychle najdete i si to lépe zapamatujete. Navíc tyto systémy bývají variabilní, lze je tedy kdykoliv změnit, jednotlivé oddíly rozměrově zmenšit, zvětšit nebo doplnit o další přihrádky. K tomu jsou určeny podélné a příčné rozdělovníky – bývají buď kovové, dřevěné, nebo plastové. Využít můžete i malé úložné boxíky (misky), které se mezi rozdělovníky vloží a slouží k ukládání drobností, jako jsou například různé kuchyňské svorky, napichovátka, gumičky, uzávěry… Anebo, pořídíte- li si variantu misek s uzávěry, můžete je použít k uložení surovin – koření, mouky, cukru, fazolí a podobně. Záleží jen na vás. Jejich údržba je velmi snadná, jednoduše se vyjmou a umyjí v myčce.
DOLŮ RADĚJI NE
Klasické spodní skříňky kuchyňské linky nejsou pro ukládání čehokoliv příliš praktické, to vám určitě potvrdí každý dobrý prodejce v kuchyňském studiu. Ergonomicky jsou nevhodné – všechno odtud musíte „lovit“, pracně hledat a většinou při tom děláte velký hluk, navíc abyste se dostali k věcem uloženým vzadu, musíte napřed vyndat všechno zpředu a pak to tam zase vrátit, znáte to. Tedy pokud je nemáte vybavené moderními výsuvy a zásuvkami. To je potom něco jiného… S nimi se vše zjednoduší a zpřehlední, využijete prostor do posledního místečka. Obsah skříňky prostě vysunete do prostoru před linku a pohodlně si vyberete, co právě potřebujete, a skříňku zase zasunete – snadno, lehce, rychle, tiše. Při plánování, kam co uložit, postupujte podle již rozvržených zón, abyste se potom zbytečně nenaběhali – mějte tedy na paměti – zleva doprava – zásoby, ukládání, mytí, příprava, vaření.
MYSLETE NA DETAILY
Nádobí nebo potraviny, které používáte nejčastěji, umístěte ve výsuvných policích nebo kontejnerech co nejblíže k pracovní ploše – například koření a kuchyňské náčiní nejlépe hned do první úrovně pod ní. Méně používané přijdou o patro níž, anebo naopak nahoru, do prostoru horních skříněk, máte-li nějaké. Ty kuchyňské pomůcky, které používáte opravdu jednou za čas, s klidem uložte do té nejvyšší nebo nejnižší úrovně kuchyňské skříňky. Oblíbeným prvkem výsuvných kontejnerů (zásuvek a plnovýsuvů) jsou samostatné úložné prostory a boxy na potraviny – hned totiž poznáte, která surovina vám dochází a musíte ji dokoupit. Zároveň ji máte krásně po ruce a co nejblíže přípravnému a varnému centru. Můžete do nich uložit mouku, rýži, těstoviny, ale i chléb a pečivo, suroviny na pečení (kakao, prášky do pečiva) nebo běžné věci na snídani (kukuřičné lupínky, čaje, kávu…). Toto řešení není jen praktické, ale i elegantně vypadá. Jediné, na co si musíte dát pozor, je striktní oddělení prostoru pro potraviny od prostoru odpadkového koše, mycích prostředků, tablet do myčky a podobně. Měly by být co nejdál od sebe. Dobré je umístit do všech výsuvných kontejnerů a zásuvek protiskluzové podložky, které zabrání posunu předmětů při otevírání a zavírání šuplíků.
PRAKTICKY I NAHOŘE
Nejen spodní skříňky s plnovýsuvy jsou praktické, i u horních skříněk se dočkáte příjemného překvapení. Většinou jde o tzv. skládaný výklop s horizontálními dvířky. Výklop snadno otevřete jednou rukou, a to obě dvířka naráz, integrované písty plynule tento pohyb podpoří a tak pomohou i těžkým dvířkům. Zarážka zastaví čela skříňky v libovolné pozici, vše probíhá tiše a plynule. Můžete si do skříněk ještě instalovat vnitřní osvětlení – usnadníte si tak orientaci a kuchyň tím získá na atraktivitě, zejména večer.
KOUZLO, NEBO ZÁZRAK?
Žhavou novinkou je zcela bezúchytkové otevírání zásuvek kuchyňské linky, takzvaný Servo Drive. Stačí na čelo zásuvky zaťukat nebo na něj jemně zatlačit a výsuv se automaticky otevře. Tento způsob oceníte třeba u výsuvu odpadkového koše, který bývá umístěn pod dřezem – máte umazané ruce od potravin, jen ťuknete na čelo výsuvu, vyhodíte odpadky, kolenem opět ťuknete a výsuv se pomalu zavře. Mohou za to samozřejmě elektrické čáry máry…
CO NOVÉHO VE SPÍŽI A V ROHU?
Plnovýsuv potravinové skříně je naprostou samozřejmostí. Nyní se ale vylepšil otáčecí mechanismus, který po vysunutí otočí dvířka o 90 stupňů, čímž jsou všechny potraviny přístupné nejen ze strany, ale i zpředu, což je ohromně praktické. Velmi komplikovaně využitelné prostory – v rohu kuchyňské linky a pod dřezem – se také pomalu probouzejí. Výrobci nabízejí nejrůznější důmyslné systémy výsuvných košů pro rohové skříňky, aby byly co nejvíc praktické i snadno ovladatelné. Ani prostor pod dřezem již neleží ladem – většinou se ho výrobci snaží využít jako plnovýsuv, upravený podle velikosti dřezu, kam lze odkládat mycí a čisticí prostředky a podobně. I zde je samozřejmostí tichý, plynulý a jemný dojezd při zavírání dvířek.
BARVY A DESIGN
Když už hovoříme o dvířkách kuchyňské linky a probrali jsme jejich praktičnost, jaké jsou současné trendy v jejich vzhledu? Stále jsou velmi oblíbené čisté funkcionalistické linie, pokud jsou členěné, pak spíše horizontálně. Pokud jde o barevné provedení, záleží vždy na vkusu a potřebách každého zákazníka, přesto prý lze podle prodejců vysledovat určitý trend v oblíbenosti barev – převládají bílá, šedá, béžová, červená, stále jsou in 50. a 60. léta, tedy hnědá, kávová, oranžová, žlutá, olivová i tmavě vínová. Pastelové (žlutá, zelená, modrá, meruňková) v těsném závěsu za nimi… Ani dřeviny nezůstávají pozadu, vedou tmavší odstíny – ořech, třešeň, wengé i exotické druhy. Běžnou záležitostí je nechat si dvířka kuchyňské linky digitálně potisknout libovolným motivem (buď si vyberete z nabídky, anebo si dodáte svůj vlastní návrh), který vypadá opravdu profesionálně, elegantně a především originálně. Můžete si být jisti, že nikdo jiný nebude mít stejnou kuchyňskou linku jako vy.
Datum vydání: 8. 9. 2015