Vařit pohodlně, úsporně a bezpečně?
Pokud si pořídíte indukční varnou desku, podaří se vám to snadno. Funguje totiž na principu indukčního ohřevu – ohřívá se jen nádoba, nikoliv samotná „plotýnka“, nehrozí tedy nebezpečí popálení, ani připálení zbytků jídla.
Navíc tím, že se ohřívá jen dno nádoby, jsou ztráty tepla minimální. Výrobci udávají, že oproti klasickým sklokeramickým, elektrickým a plynovým deskám ušetříte téměř 50 % elektrické energie a času, protože na indukčních varných deskách se vaří rychleji. K dosažení tohoto ideálu je ale nutné splnit jednu podmínku – nádobí, v kterém vaříte, musí mít magnetizované dno, musí tedy být z kovu – z nerezu nebo litiny, vyhazovat ale nemusíte ani obyčejný smaltovaný rendlík po babičce. Obecně se ale doporučuje používat nádobí se silnějším dnem, které přece jen lépe a rovnoměrně roznáší teplo. Smaltovaný rendlík se hodí spíš na rychlejší a jednodušší přípravu pokrmu.
Nápaditá dispozice
Nejčastější variantou bývají dvojplotýnky nebo čtyřplotýnky uspořádané do čtverce, oblíbené jsou i trojplotýnky (v řadě za sebou) nebo desky s pěti zónami, výjimkou není ani originální tvar „ledviny“. Nemusíte se omezovat ani v případě, že máte rádi čínskou kuchyni a rádi byste vařili na tradiční pánvi wok se zaobleným dnem – existuje samostatná deska s indukční varnou zónou vyvinutou speciálně pro tuto pánev; má ďolík – prohlubeň, kam pánev krásně zapadne.
Zdravě a bezpečně
Díky tomu, že indukce nabízí přesnou a rychlou regulaci teploty, nedochází tak často k přepalování oleje a maso je navíc důkladně propečené. Tím, že se nic nepřipaluje a práce jde svižně od ruky, není nutné někdy ani zapínat digestoř. Na druhou stranu – pokud se pokrm musí dvacet minut dusit, ani indukcí tento proces neurychlíte.
Bez přehánění lze říci, že vaření na indukci je opravdu jedním z nejbezpečnějších, někteří výrobci jej dokonce nazývají „studeným“. Sahat však na plotýnku hned po sundání hrnce se nedoporučuje, ale už po 6 minutách se teplota varné zóny sníží na 60 °C (hranice hrozící popálením pokožky), u plynu musíte počkat 14 minut a u sklokeramiky dokonce 25 minut. Rychlost vychladnutí indukční plotýnky je způsobena okamžitým přerušením elektromagnetické indukce – sejmutím nádobí končí i ohřev.
Čistě a bez práce
Protože teplota varné zóny a jejího okolí nikdy nedosáhne příliš vysokých hodnot (zahřívá se pouze ode dna nádobí), nikdy se ani nic nepřipálí. A případné nečistoty, které se na desce objeví, snadno setřete mokrým hadříkem, houbičkou nebo papírovou utěrkou. Nepotřebujete žádné speciální čisticí prostředky, ani škrabky na odstranění připálených zbytků jídla. Jediná údržba, kterou můžete desce čas od času dopřát, je přeleštění přípravkem na sklo.
Foto: archiv firem
V čem jsou lepší?
Ohřev u indukčních varných desek je dvakrát rychlejší než u plynových, jsou tedy úspornější a bezpečnější. Indukční deska zahřívá pouze dno nádoby, zbývající povrch varné desky zůstává chladný a bezpečný na dotek. Teplota se nastaví okamžitě, pouhým dotykem, což omezuje nebezpečí přetečení.
Jak to funguje?
Nádobí pro indukční varné desky nemusí být speciální, stačí, když má feromagnetické dno. Pod varnou deskou je měděná indukční cívka, která vytváří magnetické střídavé pole. Molekuly kovu ve feromagnetickém dnu nádoby se rozkmitají, dno nádoby se zahřívá a od něj pak i připravovaný pokrm.
Jak poznat správný hrnec?
- Nádobí s feromagnetickým dnem by mělo mít zespodu grafický symbol cívky nebo nápis Induction.
- Jednoduše si jej můžete otestovat i sami, přímo v obchodě – zkuste přiložit malý magnet na dno nádobí a hned budete mít jasno.
- Minimální velikost nádoby by měla být alespoň 7 cm – menší kousky by na indukci nemusely fungovat.
Chcete vařit na indukci a nevyhodit staré nádobí?
Řešení existuje – zvolte kombinaci indukční a klasické (plyn nebo sklokeramika) plotýnky. Každý výrobce tuto možnost většinou nabízí a používá pro ni výraz „domino“.
Datum vydání: 25. 8. 2015