V čem servírovat přípitek?
Aby vám víno bylo schopno ukázat všechny možnosti své chuti a vůně, potřebuje správnou sklenici, která mu pomůže je rozvinout a projevit se tak v celé kráse. Vždy vybírejte kvalitní čiré sklo, jež nezkresluje barvu nápoje.
Silnější vína do větších sklenic, lehká do malých
„Každá odrůda vinné révy má své charakteristiky, jako jsou vyšší aroma, silnější alkoholová struktura nebo delikátní, či naopak výrazné tříslo. Z tohoto důvodu se musí volit i odpovídající tvar a velikost sklenice. Obecně platí, že silná, výrazná a plná vína patří do sklenic větších rozměrů, a opačně u vín lehkých volíme spíše sklenky s menším objemem. Ze sklenic s malým tělem pijeme víno dezertní,“ doporučuje Kateřina Šlechtová ze společnosti Candola.cz.
Čtyři tipy do sklenice podle Kristýny Krupkové ze společnosti Foltýn Wine, vítěze soutěže Prague Wine Trophy 2016:
* Na silvestrovský přípitek, nebo třeba ke stylové sváteční snídani se skvěle hodí šampaňské víno z modrých hroznů z vinařství Gardet, Premier Cru Blanc de Noirs.
* K rybímu masu, ale i k pečené krůtě lze pít organicky pěstované víno Supernatural Sauvignon Blanc z Hawkes Bay na severním ostrově Nového Zélandu, jež má plné tělo a intenzivní chuť.
* Nadcházející dlouhé zimní večery je nejlepší strávit se sklenkou červeného vína – například s Tempranillo Crianza z vinařství Sierra Cantabria z prestižní oblasti Rioja.
* Máte chuť na něco sladkého, ale už ne na cukroví? Dejte si skleničku dezertního vína sherry odrůdy Pedro Ximenez z jihu Španělska, které chutná po rozinkách, datlích, čokoládě, oříšcích a sušených fících.
www.foltynwine.cz
Foto: Shutterstock a archiv firem
Datum vydání: 31. 1. 2017